Domů     Chce bratra jen pro sebe…
Chce bratra jen pro sebe…

Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane.

Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let.

Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně nám nic nescházelo. Potom se dcera dostala na vysokou školu a odstěhovala se do Prahy. Až v té chvíli jsem si uvědomila, jak jsem sama.

Líbil se mi kolega

V práci jsem měla kolegu, který se mi docela líbil, a nemohla jsem si nevšimnout, že mi nadbíhá. Rád si ke mně přisedl při obědě. Když se tedy jednou zeptal nesměle, zda bych s ním nešla na skleničku, s chutí jsem souhlasila.

Martinovi bylo čtyřicet let a nikdy se neoženil. Měl podobně pohnutý osud, protože jeho láska také tragicky zemřela, jenže oni se ani nestihli vzít. Žil ve dvougeneračním domku s rodiči a rodinou své sestry Jarmily, jeho dvojčete.

Sestra už děti měla, tak si Martin na nedostatek dětského smíchu i pláče nemohl stěžovat. Měla totiž rovnou čtyři děti.

Sjela mě nenávistným pohledem

Když mě Martin přivedl domů představit, jeho rodiče se ke mně chovali moc mile a zdálo se, že mají radost, že si jejich syn konečně někoho našel. „Vítejte u nás, moc nás těší!“ rozpřáhla jeho maminka náruč. Zcela jinak se ke mně ovšem chovala Martinova sestra.

Byla Martinovi neskutečně podobná, prý jsou dvojčata, ale tím podobnost zcela končila. Už když mi podávala ruku, cítila jsem z jejího stisku, že to nebude ono. Sjela mě velmi přísným pohledem, který říkal, že nejsem podle jejího gusta.

Nenechala jsem se tím odradit a snažila se jí zalíbit. Už jen proto, že jsem věděla, jak je Martin na svoji sestru fixován. Ne nadarmo se říká, že dvojčata jsou jako dvě půle jednoho člověka.

Pořád mě kontrolovala

Když jsem se k Martinovi nastěhovala, začalo malé peklo. Napřed k nám vždy vlítla bez pozvání a rovnou si do mě rýpla, že mám doma nepořádek nebo že bratrovi špatně vařím. Jak to zjistila, po tom jsem nepátrala. Kdykoliv jsem jí něco nabídla, úsečně odmítla:

„Máme toho doma spoustu! Nepotřebuji se cpát ještě u vás!“ Nevím přesně, jestli to měla být narážka i na mou váhu, kdy mi chtěla naznačit, že moc jím? Také mi vrtalo hlavou, jestli si k ní snad nechodí Martin stěžovat na moje kuchařské umění.

Nechápala jsem, kde bere čas stále se zabývat mnou, když měla svých starostí kolem vlastních dětí až nad hlavu.

Nesnášela má vnoučata

Vše se ještě zkomplikovalo, když k nám začala jezdit Kačka s dětmi. Když byla na mateřské, zůstávala třeba i celé prázdniny a později jsem s chutí hlídala děti, když ona už musela do práce. Ovšem to byla voda na Jarmilin mlýn.

Napřed jí vadilo, že si moje vnoučata hrají na zahradě s hračkami jejích dětí, ač ty už si na zahradě dávno nehrály, a když, tak jen tehdy, když tam byli naši prckové, a ony se jim moc hezky věnovaly. Dokonce se jednou samy ohradily:

„Mami, nech nás, vždyť o nic nejde.“ To se Jarmila totálně nafoukla, bouchla dveřmi a zmizela v útrobách domu. Poslední kapka byla, když jsem odjela na týden k dceři a po návratu našla zcela přeorganizovanou zahradu.

To se mě už dotklo, protože prakticky vše, co nám tam rostlo, jsem nakoupila a zasadila já. Byl to můj koníček, a dokonce jsem si k tomu nastudovala mnoho knih, abych věděla, kde a co jaké kytce nejvíc svědčí.

Švagrová s rodinou maximálně někdy posekala trávník. Někdy si ugrilovali na zahradě maso. Chápala jsem, že toho má moc, a nikdy si nestěžovala, že mi na zahradě nepomůže, tím spíš, že je vlastně jejich. Já jsem jen podnájemník. Martin ale mé zahradnické umění vždy obdivoval.

Nepostavil se za mě

Když se Martin večer vrátil domů, s pláčem jsem se ho ptala, co se stalo a proč to dovolil. „Jarmila říkala, že chtějí postavit garáž, tak na ni museli udělat místo,“ odpověděl. „Nevím, o co ti jde!“ ještě se na mě skoro obořil.

Snažila jsem se mu vysvětlit, že každá kytka potřebuje své místo. Kdyby mě dopředu upozornili, květiny bych si přesadila sama a správně, takhle budu jen přihlížet, jak kytky strádají a odcházejí.

Pořád křičí

Nakonec jsem z něj vymámila alespoň příslib, že se sestrou promluví. Ta na mě hned druhý den vlítla a řvala: „Ty se nám tady budeš roztahovat? To je naše zahrada a můžeme si tam dělat, co chceme!“ hulákala na celý dům.

Ještě že jsou Martinovi rodiče už téměř zcela hluší, taková scéna by jim jistě moc nepřidala. Já se nezmohla ani na slovo. Ovšem to si Jarmila vysvětlila jako své vítězství a při odchodu na mě houkla přes rameno:

„A jestli se ti něco nelíbí, nemusíš tu být!“ A opět bouchla dveřmi. Je mi jasné, že by byla nejraději, kdybych odešla a nechala jí jejího bratra k dispozici. Ale já ho mám ráda! Ale takhle dál žít nechci!

Monika M. (57), Olomouc

Související články
7.9.2024
Nemohu o tom mluvit, ale tíží mne to. Snad mi pomůže se vypsat. Moje milovaná dcera je nemocná. Těžce. A už to vzdává. Hned byste to vzali na sebe. To trápení dítěte. Je jedno, jestli mu jsou tři roky, nebo třicet. Stále je to vaše dítě. Lucka se potýká s těžkou nemocí. Nedávno přišla o jedno prso a pravděpodobně přijde i o druhé. Rakovina. Nikdo ji u nás neměl, tak proč ona? Mohla jsem za t
2.9.2024
Jsem nešťastná z přístupu své vnučky Simony k její budoucnosti. Má za sebou maturitu, ale nemá plán jít ani na vysokou, ani si najít práci. Dcera i syn byli bezproblémové děti. Nebyly s nimi problémy a i k rodině měli vztah zodpovědný. Nechápu tudíž, jak se mohlo stát, že se tak zvrhla moje vnučka Simona. Přitom na základní škole s ní nebyly žádné potíže. Až teď poslední rok ji nepoznáváme. Sim
29.8.2024
Když mého syna opustila jeho žena, kterou si od nás nenechal vymluvit, nezbylo než se ujmout jeho malé holčičky, od které její matka také utekla! Když nám syn poprvé představil Jitku, nadšená jsem nebyla, ale doufala jsem, že je to třeba jen blbý první dojem. Ty další byly ovšem o hodně horší! V očích měla takovou skrytou zlobu. Nahrazovala jsem mámu Nic jsem neříkala a stále jsem doufala
29.8.2024
Mému synovi bylo sotva dvacet, když nás seznámil se svojí velkou životní láskou. Byla to žena o deset let starší a měla už také děti! Nadšená jsem zrovna nebyla. S manželem jsme se dlouho pokoušeli o miminko. Když jsme zjistili, že je chyba na mé straně, nabídla jsem svému muži rozvod. Nechtěla jsem mu bránit ve štěstí, tak moc jsem ho milovala. „Co bych si bez tebe počal, lásko moje?“ řekl teh
28.8.2024
Chtěla jsem, aby se moje dcera dobře vdala. Našla si šikovného chlapce. Jenže před svatbou brečela, že to není ono. Nečekala jsem, že od ní něco takového uslyším. „Mami, já prostě nevím,“ plakala Tereza, která měla Filipa, svého nastávajícího, ráda, ale neuměla si představit, že to bude láska na celý život. Konejšila jsem ji, že je jen nervózní. Dodnes si říkám, jestli jsem nezpůsobila spous
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
enigmaplus.cz
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
Magický dokument trvale ovlivnil dějiny evropské kultury. Je v něm prý zachyceno všechno vědění kosmu. Originál je ale ztracený. Pro středověké alchymisty je originál Smaragdové desky něco jako sva
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,