Domů     Ztratila jsem své milované dítě
Ztratila jsem své milované dítě

Klárka byla mé jediné dítě. Moc šikovná holka. Jak ale dospěla, měla jsem pocit, že až zbytečně přehání a stěžuje si. Dnes vím, že jsem měla víc poslouchat.

Možná jsem byla trošku přísnější ve výchově. Nebylo to ale proto, že bych chtěla Klárku nějak trápit. Chtěla jsem, aby z ní vyrostla samostatná jednotka, která si poradí, protože život není med.

Nikdy nebyla ufňukaná, zvládala spoustu věcí, s nimiž si její vrstevníci nevěděli rady. Byla jsem pyšná, že se mi to povedlo.

Změnila se kvůli němu?

Jak byla ale dospělejší, občas si postěžovala. Že mladí lidé to mají složitější než my, kteří jsme měli jistou práci i bydlení. Jenže my jsme zase neměli jiné věci. To jsem jí opáčila.

Když si pak stěžovala na partnera, říkala jsem, že její otec nebyl jiný. Byl. On mne nebil.

Láska na první pohled

Když jsem poznala Radka, Klárčina otce, hned jsem se do něj zbláznila. Byl vysoký, sportovní postavy a gentleman. I ve svém věku. Mně tehdy bylo 19 let, jemu o dva roky více. Mohl mít na každém prstu několik holek (a nejspíš i měl), ale vybral si mě.

Tak jsem to tehdy vnímala. Chvíli jsem takovému štěstí vůbec nevěřila, jestli měl už tehdy bokovky, netuším. Ale byla jsem šťastná.

Kamarádka mu nevěřila

Samozřejmě ten nápor emocí musel ven, takže jsem to řekla Katce, mé kamarádce. Vyslechla si, jak je Radek úžasný, jak moc ho miluju a že ho musí poznat. Stalo se. Odvázaná nebyla. Řekla mi, abych si na něj dávala pozor. Prý je to falešník a darebák.

Jak to mohla vidět? Tehdy mě to strašně naštvalo. Vyčetla jsem Katce, že mi moji lásku nepřeje, že žárlí. Dost ošklivě jsme se pohádaly a přerušily spolu všechny kontakty. Měla jsem stejně jen plnou hlavu Radka, tak co.

Nakonec byla svatba

Když jsem zjistila, že jsem těhotná, trochu mě to zaskočilo. Na jednu stranu jsem chtěla s Radkem děti, ale bála jsem se, jestli to není brzy a co on na to řekne. Nebylo zbytí, musela jsem mu to říct. Radek však reagoval naprosto nečekaně.

Měl velkou radost a hned začal plánovat svatbu. S jeho podporou jsme pak vše už jen nadšeně oznámili rodičům. Ti byli spokojení, že bude vnoučátko. Tehdy jsem poslala pozvánku na veselku i Katce. Obnovily jsme naše přátelství. I když si na Radka nikdy zcela nezvykla.

Rodina jako dobrá image

Porodila jsem Klárku a žili jsme jako spokojená rodina. Zcela jsem se věnovala holčičce, takže jsem nesledovala všechny kroky Radka.

A pak najednou… Měla jsem pocit, že jsem jeho služka, poslušná žena a společně s dcerou jsme se podílely na image jeho spokojené rodiny. Sám mi pak zahýbal, nevím, s kým vším. Nehodlala jsem to tolerovat.

Dost často jsme se hádali, ale snažili jsme se, aby u toho dcera nebyla. Kupodivu jsme to ale nějak překonali. Tehdy se holt flinta do žita neházela tak snadno jako dnes. Nebylo to snadné, ale kompromis se našel. Byť nebyl ideální.

Vydrželi jsme spolu

Později jsem si i já našla milence a vlastně jsme byli s Radkem oba spokojení. Rodinu jsme drželi kvůli dcerce, která žila v naivním vakuu, že jsme dokonalí. I proto si nesla do života, že ten pravý musí být perfektní.

Dnes se divím, že jsme to všechno ustáli jako příkladní rodiče. O našich záletech věděli kolegové v práci, protože i tam jsme si našli bokovky. Katce jsem se svěřila také. Neodsoudila mne, že měla pravdu. Byla mi oporou. I v tom, že držím rodinu kvůli dceři.

Chtěla to zkusit také

Klárka se odstěhovala, když jí bylo 22 let. Šla do pronájmu s kamarádkami. Chtěla se osamostatnit, což jsem kvitovala, ale samozřejmě jsem obrečela odlet ptáčátka z hnízda. Tehdy mi byl oporou Radek.

Už se trochu zklidnil a byl rád za zázemí, které jsme si museli už budovat sami. Právě tehdy se náš vztah ustálil a byl vlastně nejlepší.

K dokonalé rodině daleko

Klárka jednoho dne přivedla Honzu. Na první pohled mi moc nesedl. Stejně jako kdysi kamarádce Katce můj Radek, ale nic jsem neřekla. Byl to její život. Jednoho dne pak přišla, že je těhotná. Byli jsme rádi, že se rodina rozroste.

Honzu jsem vlastně vzala i na milost, navenek působili jako skvělá rodina. Jenže po nějaké době se mi Klárka zdála nesvá. Když si pak postěžovala na takové ty běžné chlapské zlozvyky Honzy, mávla jsem nad tím rukou, že to má každý chlap.

Tehdy jsem Kláře poprvé řekla, že ani její otec nebyl svatý. A protože jsem to já vydržela, ona by měla také. Nechápu, kde se ve mně vzalo to, že jsem ji nechtěla bránit před Honzou, který se mi na začátku nelíbil. Najednou jako bych měla mlhu před očima.

Tvrdila, že jí nerozumím

Jednoho dne jsme se s Klárou pohádaly. Říkala, že jí vůbec nerozumím, myslím jenom na sebe a že nevím, co prožívá. Když jsem se jí však zeptala, co, nechtěla o tom mluvit. Jak jsem se později dozvěděla, styděla se přiznat, že ji Honza mlátí. Takže to jednoho dne přišlo.

Bohužel došlo na nejhorší

Zazvonila u nás policie s tím, že naše dcera zemřela. Podřezala si žíly. Nechala nám dopisy na rozloučenou. Honzovi napsala, že už nemohla vedle něj dál trpět. A mně vzkázala, že jsem ji nepochopila a asi nepochopím její definitivní čin.

A že se omlouvá, že mě asi zklamala. A s tím žijte do konce života. Nebýt vnučky, tak jsem už za Klárkou.

Dana K. (69), Ostrava

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
12.5.2024
Můžete se rozhádat, na řadu let ztratit. Pravé přátelství však vydrží. To naše s Danou však mělo velké šrámy. Bylo to ve školce. Pamatuji, jak jsem měla lakovky a ta copatá blondýnka mi je záviděla. Schválně mi šlapala na nohu zablácenou botou. Tehdy jsme se pohádaly. Ale pak jsme se potkaly i ve škole, a jelikož jsme se znaly, nějak jsme se skamarádily. Nerozlučné kámošky od školy V prvn
12.5.2024
Vdávala jsem se v 25 letech a už tehdy mi říkali, že si to mám rozmyslet. Můj nastávající byl prchlivý a podezíravý. Já si ale myslela, že nám to vydrží navěky. Když dnes vidím u své dcery, kolik mají dnešní holky dostupných informací, trochu závidím. Dnes a denně čtu příběhy o ženách, které trpěly pod drobnohledem žárlivce. Začíná to skoro vždy stejně, tak jako kdysi u mne, jenže já to nemo
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Podivuhodné chobotnice:  Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
21stoleti.cz
Podivuhodné chobotnice: Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzác
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Dýňové rizoto se sýrem
tisicereceptu.cz
Dýňové rizoto se sýrem
Dýňové rizoto si bude rozumět i s aromatičtějšími druhy sýrů. Zkuste s modrou plísní nebo kozí. Ingredience 1 hrnek kulatorznné rýže 200 g dýňového pyré 1 lžička kari 1 stroužek česneku 150
Zradily sv. Martina husy?
historyplus.cz
Zradily sv. Martina husy?
Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení plného opeřenců. „Snad mne tady nenajdou,“ přemítá, když zdáli slyší procesí lidí, kteří po něm pátrají. Záhy zvuky přehluší kejhání ptáků, mezi nimiž se ukryl.   „Budeš vojákem,“ dozví se od svého otce Martin Tourský (asi 316–397). Sám válečník chce synovi zajistit dobrou budoucnost. Z chlapce,
Mrkvové karbanátky
nejsemsama.cz
Mrkvové karbanátky
Jsou originální alternativou masa. Pokud by vám ale přece jen chybělo, můžete karbanátky zvydatnit přidáním na kousky opečené slaniny. Ingredience na 4 porce: ● 500 g vařené mrkve ● 500 g brambor vařených ve slupce ● 1 lžíce nasekané petrželky ● 4 jarní cibulky ● 1 vejce ● sůl ● pepř ● 3 lžíce strouhanky ● ½ lžičky drceného kmínu ● strouhanka na obalování ● olej na smažení Postup: Brambory oloupejte
Nová kapitola Narciso Rodriguez
iluxus.cz
Nová kapitola Narciso Rodriguez
Narciso Rodriguez uvádí na trh novou kapitolu ikonické řady for him s vůní for him vetiver musc. Tato elementární a aromatická novinka představuje únik k smyslné harmonii přírody. Vůně for him veti
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
skutecnepribehy.cz
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky,
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
enigmaplus.cz
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
Přesný účel prastarých megalitických staveb není dodnes znám. Určité indicie ovšem naznačují, že jim lidé možná už v dávnověku připisovali léčivé účinky. Příznivý vliv na zdraví má údajně i moderní ka
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
epochalnisvet.cz
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
Venku je minus 43 stupňů, ale baletka slavného Kirovova souboru musí tančit. Porce jídla navíc, kterou dostane za představení pro dozorce krutého nápravného lágru, pro ni může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.   V roce 1926 si leningradská umělecká veřejnost vypráví jen o 17leté sólistce věhlasného Kirovova baletního souboru. Nina Alexandrovna Anisimovová (1909–1979) se v průběhu
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
epochanacestach.cz
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
Jen pár set metrů nám postačí, abychom se od Chlumku kolem kaple sv. Jana Nepomuckého přesunuli ke zřícenině hradu Košumberk. Dnešní zřícenina pochází z druhé poloviny 13. století, bývala pyšným gotickým hradem a dokonce byla doplněna o renesanční zámek. Košumberk je pustý od konce 18. století a dnes si při jeho návštěvě můžeme projít nejen pozůstatky
Odpustila žena Gránskému milenku?
nasehvezdy.cz
Odpustila žena Gránskému milenku?
Herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) má už dlouhé roky pověst svůdníka. A to i přesto, že je několik let ženatý a má doma manželku Nikolu Gránskou (30). Ta by pro svého manžela  udělala první pos
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
epochaplus.cz
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené