Domů     Proč mě matka odložila?
Proč mě matka odložila?

Vyrůstala jsem jako jedináček. Hýčkané dítě v milující rodině. O to větším šokem pro mne bylo, když jsem zjistila, že žiji ve lži. Ono to všechno bylo celé jinak, než mi říkali.

Pamatuji si to, jako by to bylo včera. Ta vůně babiččiných buchet. Jak mi děda spravil vše, co se mi rozbilo. Nádherné dětství. Jezdila jsem k prarodičům na prázdniny. Byla jsem jejich jediné vnouče. Často za mnou jezdila maminka, pokud měla v práci dovolenou.

Moji prarodiče byli její rodiče. Tatínek se tu také občas objevil, ale protože neustále pracoval, neměl tolik času.

Prostě jen tak odešel

Bohužel idylka netrvala věčně. Tehdy mi bylo 12 let, když táta odešel za jinou. Maminka se zhroutila, poslední ranou pro ni bylo, když zjistila, že si táta upletl levobočka. Tehdy jsem netušila, proč to maminku tak bolí.

Nemohla mít vlastní děti, proto to bylo tak kruté. Tehdy jsem netušila, že nejsem tatínkova, takže mě opustil kvůli vlastní krvi. Byla jsem v pubertě, a když jsme se viděli, vyčetla jsem mu, že jsem přece taky jeho dítě.

Na jeho nerozhodný výraz dodnes nezapomenu. Doufám, že se jen zarazil, protože si uvědomil, že mu říkám nepřesnou informaci. Že ho nenapadlo, že přece nejsem jeho, tak na tom tak nezáleží. Zůstaly jsme s maminkou samy.

Tehdy žil už jen děda, takže trochu zastoupil roli hlavy rodiny. Bohužel zlomené srdce maminky začalo trápit její psychiku, posléze i zdraví celkově.

Maminka to nakonec nezvládla

Onemocněla rakovinou a její život se zkracoval. Když jí lékaři sdělili, že jí zbývá možná pár týdnů, sedla si se mnou. Bylo mi 15 let. Tehdy jsem se dozvěděla, že jsem adoptovaná.

Moje biologická matka mě dala v necelém roce do kojeneckého ústavu, protože se o mne nedokázala postarat. Moji adoptivní rodiče si mne vzali z kojeňáčku, protože nemohli mít vlastní děti, respektive u maminky byl problém.

„Asi mu to nestačilo,“ přemýšlela maminka, proč si otec po čtyřicítce pořídil dítě s ani ne třicítkou. Brzy poté, co mi maminka všechno řekla, zemřela. Tehdy mne dostal do péče můj děda.

Setkání před maturitou

I když jsme byli s dědou parťáci, co naplat. Byla jsem holka v pubertě. Stýskalo se mi po mamince, i ten táta mi chyběl, protože jsem měla vztek, že se nepostaral, když jsem přišla o mámu a on byl vlastně posledním rodičem. Nestýkali jsme se.

Částečně i proto, že když jsem ho tehdy viděla naposledy, neměla jsem zájem. Tehdy jsem si myslela, že se měl víc snažit. To on ublížil a měl mít pochopení. Setkali jsme se, až když jsem maturovala. Přišel s tím děda, že by táta šel rád na maturitní ples.

Souhlasila jsem. Aby byl stůl čistý, sedli jsme si všichni ještě před plesem a popovídali jsme si. Děda oslovil tátu sám. Zjistil, že je rovněž onkologicky nemocný, a i když jsem byla plnoletá, nechtěl, abych na světě zůstala sama.

Děda přiznal, že tátu neměl rád poté, když nás opustil. A snažil se omezit jeho styk se mnou. Pozval ho na pohřeb mámy, ale nesměli jsme se vidět. Táta pokorně souhlasil, proto byl tehdy někde vzadu. Neviděla jsem ho.

Nemohla jsem najít rodiče

Děda zemřel půl roku po mé maturitě. Zdědila jsem jeho dům, kde jsem i žila. Protože jsem chodila na vysokou, nebylo pro mne snadné vše utáhnout, táta se ale postaral. Chtěl mi vynahradit roky, kdy jsme se nevídali.

I když jsem měla brášku, trvalo déle, než jsem ho poznala. Zkrátka opora od otce byla, ale přece jen někde daleko. A tehdy mne napadlo, že bych mohla zjistit, kdo jsem. Zkoušela jsem pátrat po mých biologických rodičích.

Otec byl však neznámý a matku se mi nedařilo dohledat. Tak jsem se zase soustředila na svůj život.

Vlastní rodina? Fiasko…

Řekla jsem si, že já si vlastní rodinu tak nezpackám. Na škole jsem se zamilovala do Petra. Spolužáka ze stejného ročníku. Byl moje první velká láska. Viděla jsem v něm tu mužskou oporu, která mi chyběla.

Element, který se mi ztratil, když odešel otec, posléze i děda. Zkrátka jsem o to víc, co mi muži odcházeli ze života, potřebovala nějakého chlapa. Vrhla jsem se tedy do vztahu po hlavě. Doslova, takže jsem otěhotněla.

Tehdy jsem byla nadšená, protože jsem si malovala sny o velké rodině. Petr bohužel tak nadšený nebyl. Říkal, jestli nemáme dost času, vždyť ještě studujeme. Sice se z toho nechtěl vyvléknout, ale jeho myšlenky mne vyprovokovaly k výčitkám.

Kdo ví, jestli mé rozčilení nepřispělo k potratu. Žádné dítě ani svatba se nekonaly, my s Petrem jsme se rozešli.Trvalo, než jsem našla toho pravého. S Jiřím jsem se seznámila na narozeninách manžela své kamarádky. Byl rozvedený a měl dva syny.

Ti si mě oblíbili a já zatoužila po dítěti ještě víc. Nenapadlo by mne, že i když jsem byla adoptovaná, zdědím prokletí po mé adoptivní mámě. Sice jsem otěhotněla, ale opět jsem potratila.

Lékaři mi sdělili, že šance na donošení děcka nemám vysoké, proto jsme se s Jirkou rozhodli pro adopci. Do naší rodiny tak přibyla Terezka.

Začala jsem pátrat

Byla jsem zkušená, takže jsem nechtěla dělat tu samou chybu jako moji rodiče. Nechtěla jsem, aby se Terezka dozvěděla o svém původu. Když jsem to řešila, znovu mne ale napadlo zjistit si, co má rodina.

Začala jsem intenzivně pátrat, měla jsem podporu celé své rodiny, takže to bylo o to jednodušší. Jak jsem zjistila, má biologická matka pocházela ze šesti dětí. Bylo jí 17 let, když mne porodila. Nakonec měla ještě tři další děti. Je jsem vypátrala.

Nakonec jsme velká rodina

Máma už tehdy nežila. Sourozenci byli v šoku, když našli novou sestru. Nevěděli o mně. Což mne trochu mrzí, že mě máma zapřela. Vzhledem k jejímu věku asi bylo pochopitelné, proč mne dala pryč. Stejně by mne ale zajímalo, zda to tak skutečně bylo.

Chtěla jsem to slyšet od ní, od jejích rodičů, sourozenců. Bohužel už nikdo živý nebyl. Dnes mám alespoň velkou rodinu.

Jiřina V. (71), Opava

reklama
Související články
18.5.2024
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme se do sebe v době, kdy byl ještě ženatý a já byla sama s malou dcerou Danou. Měla jsem
17.5.2024
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli jsme nejšťastnější pod sluncem. Viděli jsme se v něm a zahrnovali ho
15.5.2024
Chodí nafintěná a jen se tahá s chlapy. Bere vše! Je jí to jedno. Stydím se za ni a pomluvy už ani nevnímám. Takovou potupu jsem si od vlastní dcery nezasloužila! Už je to pár let, co jsem vzdala marné pokusy jí nějak domluvit. Nebo zjistit příčinu jejího, pro mě naprosto nepochopitelného chování. Občas mám pocit, že se ta nešťastná holka snad zbláznila. Začalo to úplně nevinně, rozchodem s jej
14.5.2024
Mám snad tu nejhorší švagrovou na světě! Je na mě vysazená už od začátku. Nejhorší na celé situaci je fakt, že se mě můj muž nezastane. Když jsem potkala Martina, byla jsem už vdova s dcerou na studiích. Můj manžel tragicky zahynul na cestě z práce. Prostě jednoho rána odjel a už se nám nikdy nevrátil. Naší Kačence bylo v té době osm let. Žily jsme pak mnoho let jen jedna pro druhou a vlastně n
10.5.2024
Moje sestra sbírala úspěchy po celém světě, pro svou zářnou kariéru se vzdala i rodinného života. Pozdě toho litovala. Když se její opona úspěchu zatáhla, neměla už pro co žít. Zuzana byla moje starší sestra, úžasná a talentovaná. Všichni k ní od jejího dětství pohlíželi jako na budoucí hvězdu a já byla její stín. Byla skvělá ve všem, v baletu i ve zpěvu, na rozdíl ode mne. A na který hudebn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř