Domů     Konečně už mám lásku…
Konečně už mám lásku…

Když šel syn Honzík do první třídy, nebylo to zrovna jednoduché období. Byla jsem na něho sama, pracovala jsem do úmoru, aby měl všechno.

Bláhově jsem se domnívala, že mu fakt, že nejsme úplná rodina, dokážu uspokojivě vynahradit. Naivně jsem si předsevzala, že budu-li pracovat za dva, vydělám dost na to, abychom v ničem netrpěli nedostatkem. Byl to absolutní nesmysl.

Dřepěla jsem v kanceláři nad papíry do tmy, o kluka se mi mezitím starala sousedka, kterou jsem za to platila. Směl si zvát domů kamarády a rovněž měl povoleno je navštěvovat. Jednoho dne, to už chodil do druhé třídy, mi povídá:

„Mami, u Patrika doma to vypadá jako v zámku. Kdybys viděla ten nábytek! Nebo to nádobí! Mami, proč jsme tak chudí?“ Vytřeštila jsem oči. Zrovna jsem se přivlekla domů po dvanáctihodinové šichtě. Něco jsem zakoktala. „A kdybys viděla ty hračky,“ vydechl.

Pozvání do školy

O Patrikově otci jsem si nedělala žádné iluze. Patrně učebnicový případ zbohatlíka, který je jednou nohou v kriminále. Přinutila jsem se přestat na to myslet, netušila jsem ale, že se s panem podnikatelem brzy setkám. A za jakých příšerných okolností!

Jeho nevychovaný synek měl totiž na Honzíka zhoubný vliv. První pozvání do školy jsem ještě jakž takž přetrpěla a namluvila jsem si, že se tolik nestalo. Telefonovala Honzíkova paní učitelka.

Napochodovala jsem do ředitelny, kde jsem se poprvé tváří v tvář setkala s Patrikovým otcem.

Urazili starou paní

První dojem byl zdrcující. Arogantní, nesnesitelný, povýšený, pomyslela jsem si. Ředitelka školy seděla za stolem a tvářila se přísně. Paní učitelka pochodovala po místnosti sem a tam a usouženě vzdychala. „Posmívají se starým lidem! Ve druhé třídě!

To nemá obdoby,“ vrtěla hlavou. Nevěřila jsem vlastním uším. „Co se stalo?“ zachrčela jsem vyčerpaně. Ukázalo se, že při cestě do školní jídelny míjeli Honzík s Patrikem starou babičku s holí, belhala se po namrzlém chodníku.

Usmála se na oba chlapečky a povídá Patrikovi: „Copak že nemáš čepičku? Nastydneš a dostaneš rýmu.“ Na to měl oslovený odpovědět: „Kuš, babo.“ A Honzík údajně dodal: „Kdepak máš čepičku ty, stará ježibabo?“ Paní nelenila a šla si stěžovat do školy.

Nejraději bych ho praštila

„Co mi k tomu řeknete?“ unaveně se zeptala ředitelka. Dotaz byl určen jak mně, tak panu podnikateli. Protože zatvrzele mlčel, vysoukala jsem ze sebe: „Moc mě to mrzí. Syna vychovávám ke slušnosti. Nechápu to.

Napadá mě snad jen to, že na něj má určitý spolužák špatný vliv,“ významně jsem se zadívala na pana podnikatele. Ten se dle očekávání rozzuřil. „Nedělal bych z toho detektivku,“ zasyčel. „Tolik se zase nestalo, ne? Doma to s ním proberu.

A vy, dámo, příště raději mlčte. Plácáte nesmysly.“ V první vteřině mě napadlo, že ho zmlátím kabelkou.

Další předvolání

Plížila jsem se domů jako spráskaný pes. Něco mi říkalo, že tohle jen tak neskončí. V tom jsem se bohužel nemýlila. „Pokusili se vykolejit vlak!“ křičela do telefonu paní ředitelka. „Okamžitě se dostavte do školy!

Okamžitě!“ Když jsem tam přiletěla, kromě obvyklé staré sestavy tu stál ještě i policista. „Položili na koleje překážky, velké kusy dřeva, hromady kamení,“ vysvětlila ledově ředitelka. „Obecné ohrožení,“ dodal policista.

„Víte, jaká je za to sazba?“ Ozvala se i učitelka. „Ještě že si jich všiml důchodce venčící psa a přivolal policii. Protože kdyby ten vlak vykolejil…“

Přetekly mi nervy

Do hrozného ticha, které následovalo, jsem špitla: „Je mi to strašně líto. Obávám se, že syn je ve vleku spolužáka, sám by na něco takového v žádném případě nepřišel.“ To rozhořčilo pana zbohatlíka, který energicky prohlásil: „Tak moment.

To váš kluk navádí toho mého. To je úplně jasný. Roste z něj lotr. Kde vlastně má tátu, co?“ Přiznávám to nerada, ale i já jsem prudší povahy. Rozběhla jsem se k tomu agresivnímu blbci s cílem vyškrábat mu oči.

Více času se synem

Policista mi energicky zastoupil cestu. „Rvát se mi tady nebudete! Rodiče se perou, děti kladou překážky na koleje, je tohle možný?“ Zarazila jsem se. „Viděli jste to?“ vítězně se rozhlédl po všech přítomných pan podnikatel.

„Jde z ní strach.“ Dala jsem v práci výpověď a našla si něco menšího, jen na půl úvazku, na dopoledne, abych měla na syna konečně čas. Chodila jsem pro něj do školy, povídali jsme si, psali úkoly, četli si.

Důvěrný rozhovor

Překvapilo mě, že na mě jednoho dne zazvonil pan zbohatlík. Myslela jsem si, že mě přišel urážet, místo toho nás ale se synem pozval na čaj. Návštěva mě vyléčila z omylů. Milan nebyl zbohatlík jednou nohou v base, ale restituent, vrátili mu kdeco, i činžáky.

Manželka mu zemřela krátce poté, co porodila chlapečka. Patrika vychovávala babička a trestuhodně ho rozmazlovala. Když mi to Milan všechno pověděl, cítila jsem se trapně. Po krátké pauze jsem řekla: „Honza tátu nemá.

Zmizel bůhvíkam, asi někam do ciziny, ještě než se narodil. Jsem na něj odjakživa sama a neměla jsem na něj čas, ale to už jsem napravila.“

A bylo nás najednou pět

Zabrali jsme se do hovoru o výchově dětí a pokračovali v něm večer v restauraci, kam mě pozval. Když jsme o dva roky později stáli před oddávajícím úředníkem, napadlo mě, že chudoba mi teď už asi vážně nehrozí.

V té době už jsem čekala dceru, takže nás záhy po svatbě bylo pět. A k tomu ještě tchyně ostrá jako meč a nenažraný kokršpaněl. Ale už vím, že konečně mám lásku, kterou jsem vždycky hledala.

Klára S. (55), Praha

reklama
Související články
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci