Domů     Po naší rodinné „telenovele“ přišla nová láska
Po naší rodinné „telenovele“ přišla nová láska

Myslela jsem si, že mám pěkné manželství. Žádné hádky, žádné neshody. O to víc mě překvapilo, co jsem se dozvěděla. Zdeněk byl lhář a podvodník, už nikdy jsem ho nechtěla vidět.

S mojí vzdálenou sestřenicí Renatou jsem si moc nerozuměla. Můj táta a ten její byli bratranci a obě rodiny se často navštěvovaly. S Renatou jsem se naposledy viděla, už jako dospělá, na pohřbu jejího otce a od té doby jsme spolu žádné kontakty neudržovaly. Netušila jsem, jaké překvapení mě čeká, když jsem se s ní po letech setkala.

Nová práce

Pracovala jsem jako prodavačka v obchůdku s přírodními produkty – čaji, kosmetikou atd. Jednoho dne mi jeho majitelka řekla, že bude končit, protože obchod přestal prosperovat. Tak jsem dostala výpověď a musela si hledat novou práci.

Udělala jsem si masérský kurz a zřídila si salon v jiné části města. Můj muž jezdil jako obchodní zástupce pro jednu firmu a v té době přišel s tím, že změní zaměstnavatele. Bude dělat obchodního zástupce dál, ale u farmaceutické firmy.

A bude kvůli tomu muset často jezdit až do severních Čech. „To tě nepotřebují tady? To musíš jezdit takovou dálku?“ rozčilovala jsem se.

Někdy přijel domů až druhý den večer nebo až ten další, prý se mu nevyplatí se vracet zpátky a druhý den vyrážet zase brzy ráno, když může vše zvládnout na jeden zátah.

Jezdil do lékáren i do různých kosmetických salonů, obchůdků a podobně, nabízet produkty od výrobce.

Renata

Práce masérky mě moc bavila, netrvalo dlouho a měla jsem širokou klientelu. Přišla mi pozvánka na kosmetický veletrh a já si řekla, že pojedu, alespoň se dozvím něco nového, a vyslechnu si odborné přednášky.

Na jedné jsem o dvě řady před sebou uviděla sedět Renatu, mou sestřenici. Sotva mě uviděla, zamávala mi. Když jsem se v poledne šla najíst do přilehlého bistra, připojila se ke mně. „To je let, co jsme s neviděly! Jak se vůbec máš?“ vyzvídala.

Vyprávěla jsem jí tedy o svém muži, o své práci, o všem, co se za ta léta změnilo. Renata se rozpovídala, že je přes dva roky rozvedená, ale teď si našla přítele.

„To ti je tak bezvadný chlap, sice bydlí daleko, moc často se nevidíme, ale až se rozvede, přistěhuje se,“ básnila. „Ty chodíš se ženatým chlapem?“ zhrozila jsem se. Tak jsem se dozvěděla, že ten její Zdeněk si s manželkou už dlouho nerozumí.

Ale je to prý tak hloupá ženská, že nedokáže pochopit, že jejich manželství je už dlouho ztracené. Když jí prý navrhl, že se rozvedou, ztropila scénu a vyhrožovala, že si něco udělá. „No chápeš to? Proč s ním chce být, když už o ni nestojí?“ kroutila Renata hlavou.

Krutá pravda

Zamyslela jsem se nad tím, že můj muž občas přespává v penzionu (alespoň mi to tvrdil), aby záhy na druhý den navštívil další provozovny. A jmenuje se Zdeněk. Je to jen náhoda? „Nemáš fotku svého přítele?“ zeptala jsem se Renaty.

„Jenom takovou malou,“ vytáhla z přihrádky peněženky fotku a z ní se díval můj Zdeněk. „Fešák, viď?“ rozplývala se, zatímco o mě se pokoušely mrákoty. To přece není možné. „Ty chodíš s mým mužem!?“ vyjela jsem na ni.

Zaraženě na mě koukala a ptala se, jestli jsem se nezbláznila. Tak jsem jí vysvětlila, že ten její fešák, který jí vykládá nesmysly, jakou má doma hloupou ženskou, která vyhrožuje sebevraždou, je můj manžel. Stála jako solný sloup a začala něco koktat.

„Koukám, že jablko nespadlo daleko od stromu! Však ona si to tenkrát moje máma s tou tvojí vyřídila! Jsi stejná jako ona!“ řekla jsem. Renaty matka se v minulosti snažila svést mého tátu a často k nám jezdila.

Jestli mezi nimi něco bylo, nevím, myslím, že ne, moje maminka si to s ní vyřídila a byl klid. Brzy na to tátův bratranec zemřel a rodiny se přestaly stýkat.

Táta prý nebyl jediný, o koho měla její matka zájem, už kdysi měla mít románek s někým z našeho příbuzenstva a skončilo to aférou. Takže Renata byla po ní.

Vyhodila jsem ho

Odešla jsem. Kosmetický veletrh pro mě tímto skončil. Tak proto Zdeněk odešel dělat toho obchodního zástupce pro severní Čechy! Aby se mohl vídat s Renatou! Z výstavy jsem odjela domů dřív. Bylo mi hrozně.

Když jsem dorazila domů, můj manžel už seděl v kuchyni a četl noviny. „Ahoj lásko, jak jsi se měla?“ zeptal se mě sladce jako med. Okamžitě jsem se ho rázně zeptala, jestli se sbalí sám, nebo mu mám sbalit já a vyhodit mu kufry před dům.

„Přece nebudeš s hloupou ženskou, která ti vyhrožuje sebevraždou,“ rýpla jsem si. Mlčel, díval se na mě, nevěděl, co na to říct.

„Odejdeš ještě dneska, máš kam jít, určitě si tě Renata ráda vezme k sobě,“ byla jsem neoblomná a vysvětlila mu, že ta žena, s níž je mi nevěrný, je moje sestřenice. Vypadal, že se o něj pokoušejí mdloby. Nakonec se sbalil a odešel.

Sotva zaklaply dveře, rozbrečela jsem se jako malá holka. Já mu věřila a on je mi nevěrný, navíc s mou sestřenicí, a ještě o mně vykládá takové lži. Několik dní jsem o něm nevěděla a pak, když jsem byla v práci, si odvezl nějaké věci.

Nechala jsem vyměnit zámek. Byt byl můj, zůstal mi z předešlého manželství, když jsem exmanžela vyplatila. Plakala jsem, proč jsem taková smolařka a nemůžu mít normálního, slušného muže.

Ne, že by se mi tolik stýskalo, po nevěrném Zdeňkovi, ale ta zrada od něho mě hrozně moc ranila.

Další muž

Na masáže ke mně chodil sympatický muž. Jednou jsme si po masáži ještě chvíli povídali. Ten den to byl poslední klient. Samozřejmě mu neušlo, že jsem poslední dobou smutná. Přece mu nebudu vykládat o svých splínech, říkala jsem si.

Jednoho dne, když přišel na masáž, mi přinesl k svátku růži. Po ní se zeptal, zda mě může pozvat na kávu. „Vím, že vás něco už delší dobu trápí,“ řekl.

Nebylo mým zvykem, abych si chodila někam posedět se svými klientkami nebo klienty a vykládala jim o svém trápení. Sama nevím, proč jsem tomu muži přikývla. Jmenoval se Pavel a byl ke mně neobyčejně milý. A tak jsem mu nakonec odvyprávěla svůj příběh.

Také se v životě zklamal, žena si po více než dvacetiletém manželství našla bohatého podnikatele a požádala o rozvod. Začali jsme se scházet a za nějaký čas spolu bydlet.

Do toho přišel rozvod, který proběhl celkem v klidu, nic jiného Zdeňkovi nezbývalo, věděl moc dobře, že s ním už být nechci a nikdy bych mu neodpustila. Pavlovi jsem v téměř dvaačtyřiceti letech porodila syna.

Ani jeden z nás jsme z předešlých vztahů děti neměli, takže jsme měli obrovskou radost.

Vyhledala mě

Uplynula pěkná řádka let od mého rozvodu a s Pavlem jsme prožívali opravdové rodinné štěstí. Jednoho dne u nás někdo zazvonil. Když jsem otevřela dveře, nemohla jsem uvěřit svým očím. Za vrátky stála Renata. Z načesané, upravené ženy se stala sešlá troska.

Alespoň tak na mě působila. „Co chceš?“ zeptala jsem se jí. Řekla, že měla cestu kolem a chtěla mě vidět. Jestli prý se mnou může mluvit, že je to nutné. „Mě vůbec nezajímají tvoje problémy a ani ty mě nezajímáš,“ řekla jsem a zavřela dveře.

Chvíli stála za vrátky, pak odešla. Už jsem o ní ani o Zdeňkovi neslyšela. On z našeho města zmizel ještě před naším rozvodem a jestli žili s Renatou spolu, mě nezajímalo. Až jednou.

Od doby, kdy mě vyhledala Renata uplynuly asi dva roky a my s Pavlem a se synem vyjeli do severních Čech na dovolenou. Projížděli jsme městem a najednou uviděli partu pochybných existencí. Jestli to byli nějací bezdomovci, opilci, nevím.

Ale mám pocit, že jsme mezi nimi zahlédli Renatu se Zdeňkem. Vůbec nic to se mnou neudělalo, ani jsem se z auta po té skupince neotočila. Já mám svého Pavla a s naším synem tvoříme spokojenou rodinu.

Pokud Zdeněk a Renata dopadli špatně, není a nikdy to nebude můj problém. Patří do mé minulosti, ke které se už nikdy nechci vracet.

Eliška (62) Tachovsko

reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml