Domů     Zradila mě nejlepší kamarádka
Zradila mě nejlepší kamarádka

Znaly jsme se od mládí. Prožívaly spolu dobré i zlé. Stoprocentně jsem jí důvěřovala. O to bylo pak mé zklamání větší.

Stála jsem a oběma rukama jsem se pevně držela okraje řečnického pultíku. Prsty křečovitě svíraly tvrdé dřevo a tak nebylo vidět, jak se mi třesou ruce. Třásla jsem se ale vlastně celá. Kolena se mi podlamovala a v hlavě mi tepal pravý spánek.

Jen neomdlít, jen to všechno vydržet. Předseda soudu, starší, prošedivělý chlapík, se na mě obrátil. Je to vše tak, jak tady bylo řečeno? „Ano.“ vyrazila jsem ze sebe. „Vlastně bych k tomu ještě ráda něco dodala.“ Soudní síní to zašumělo.

Říkaly jsme si všechno

S Annou jsme se poprvé potkaly na střední škole. Nějak to tak vyšlo, že jsme si první den sedly do stejné lavice. A bylo to. Brzy jsme zjistily, že máme podobné zájmy i názory. Skamarádily jsme se velice rychle a staly se z nás důvěrné přítelkyně.

Tehdy jsem to alespoň tak vnímala. A vůbec jsem neváhala Anně sdělovat všechny své tajnosti. Ať už šlo o má nesplněná přání a sny nebo o to, co mi který kluk řekl nebo udělal. Anna byla sice trochu zdrženlivější, ale já jsem si to tehdy vůbec neuvědomovala.

Trochu si vymýšlela

Postupem času jsem si začala všímat, že Anniny příhody z jejího života jsou trochu přitažené za vlasy. Něco na nich mi připadalo zvláštní. Občas jsem kamarádku dokonce přistihla, že některé své zážitky líčí pokaždé poněkud jinak.

Ale vlastně mi to ani moc nevadilo. Měla jsem jí ráda a byla to moje důvěrná kamarádka. Komu jinému bych se byla tehdy mohla svěřovat se svými prvními láskami? Naše tajemství narůstala a čas ubíhal. Dostudovaly jsme, vdaly se a měly děti.

Stále spolu

S Annou jsem se vídala celý život bez větší pauzy. Bydlely jsme totiž nedaleko sebe. A tak jsme se neustále navštěvovaly. A pak se mi stala ta věc. Na jednom firemním večírku jsem potkala Karla. Byl to jak zásah z čistého nebe. Hrozně jsem se zamilovala.

Byl to sice jen krátkodobý románek, ale samozřejmě jsem si ho nenechala pro sebe. Anna se mnou prožívala všechny mé peripetie od zamilovanosti, až po velké výčitky, že jsem podvedla svého manžela.

Vlastně mi to pomohlo

Měli jsme tehdy s manželem takovou malou krizi. Po narození dětí jsem měla co dělat s nimi a manžel měl pocit, že se ocitl na vedlejší koleji. Z našeho ubíjejícího stereotypu mě vytrhl románek s Karlem.

Bylo to takové hloupé pobláznění, ale paradoxně velmi prospělo mému vztahu s manželem, Přesto jsem si svou nevěru nepřestala vyčítat.

Anně se nedařilo

A zrovna ve chvíli, kdy moje manželství vstalo z mrtvých, ani se ocitlo v troskách. Následoval rozvod a ona se ocitla s dcerou sama. Snažila jsem se ji povzbuzovat a stála jsem při ní. Tak, jak jsme si vždy říkaly, v dobrém i zlém.

Ve snaze zapomenout na své osobní neúspěchy, vrhla se do práce, do budování pracovní kariéry. Bohužel ani tam neměla šťastnou ruku. Lepila se jí smůla na paty.

Nevšimla jsem si změny

U mně v té době vše fungovalo bezvadně. Prožívala jsem šťastné období a tolik bych ho bývala přála i Anně. Šla jsem s ní občas do kina nebo si sednou na kafe. Nikdy jsem si nevšimla, že by byla nějak zhroucená.

Přes všechny neúspěchy mi stále vyprávěla, jak se jí vlastně daří. Měla prý i nějakého nového přítele. Nedělala jsem si proto o ni žádné starosti.

Byl to šok

Jednoho dne přišel manžel domů a tvářil se velice nepřátelsky. Nechtěl mi ale nejprve vůbec říct o co jde. Pak se mě ale na rovinu zeptal. „Je Tomáš můj syn nebo není?“ Ta otázka mě naprosto omráčila. Nechápala jsem, jak to myslí.

Naše druhorozené dítě, jedenáctiletý Tomáš, byl přece celý on. Jak se mohl na něco takového ptát?

Vysvětlení přišlo později

Manžel mi svou neuvěřitelnou otázku nechtěl dlouho nijak vysvětlit. Prý se jen tak ptá a možná by nebylo od věci, nechat si udělat otcovské testy. Snažila jsem se mu vysvětlit, že je to celé nesmysl. Nechápala jsem, kde na takové hlouposti vůbec přišel.

A pak se mi konečně přiznal. Prý ví o mé nevěře. O tom, jak hrozně jsem byla zamilovaná do jiného chlapa. A pak jsem s ním prý otěhotněla. Minulost mě dohnala. Byla to hrozná rána. A já věděla, že se z toho tak snadno nevymotám.

Takový podraz jsem nečekala

Když jsem se manžela rovnou zeptala, jak na mou nevěru přišel, ohromila mě jeho odpověď. Prý mu to vše řekla Anna. Můj úlet mu vylíčila pěkně barvitě a do detailů. Bohužel to neřekla úplně po pravdě.

Tak, jak bylo Anniným zvykem, si to trochu „přibásnila.“ Moje nevěra tak podle ní proběhla ne v době, kdy mému druhorozenému synovi byly dva roky, ale ještě celý rok, před jeho narozením. A na vrch své lži dodala, že Tomášek není manželův, ale mého milence.

Zbytečné vysvětlování

Zrada mé kamarádky mě přišla draho. Manžel neunesl mou nevěru, přestože se po testech otcovství ukázalo, že Tomáš je jeho syn. Rozvedli jsme se. A náš rozchod nejvíc ze všeho odnesly naše děti. Bohužel Anna ani potom ve svých báchorkách nepřestala.

Začala o mně šířit další a další zmatené a značně pozměněné informace mezi mými přáteli a také v zaměstnání. Tehdy mi kolegyně poradila ať už na nic nečekám a obrátím se na soud pro pomluvu.

Je mi jí líto

Poslechla jsem ji. Proto teď vlastně stojím tady před soudem. Celá soudní tahanice ale pro mě byla velmi bolestivá a zdlouhavá. Je mi jasné jen jedno, bývalé nejlepší kamarádce nemohu odpustit. Napáchala příliš mnoho zla.

Na druhé straně je mně jí ale tak trochu líto. Odsoudí ji pro pomluvu, můj právník požaduje i finanční kompenzaci, za újmu, kterou mi způsobila. Ale já vlastně už nic nechci. Jen mít pokoj. To jsem chtěla ještě u soudu dodat, ale nakonec nedodala.

Vendula K.(49), Praha

Další článek
reklama
Související články
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Děsivá červenooká monstra: Na koho narazil lovec v temných kanadských lesích?
enigmaplus.cz
Děsivá červenooká monstra: Na koho narazil lovec v temných kanadských lesích?
Kanadský lovec Melvin Georgekish zažije v srpnu roku 2013 šok. V lese v kanadské provincii Québec totiž spatří dva páry červených očí, které na něj upřeně zírají. V mechu navíc později nalezne záhadné
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Křupavá kachna v těstíčku
tisicereceptu.cz
Křupavá kachna v těstíčku
Suroviny 2 kachní prsa 3 kuličky celého pepře 2 lžíce rýžového vína 2 lžíce sójové omáčky 1 celá skořice 1 bobkový list 1 lžička soli Na těstíčko 100 g hladké mouky 1 dcl ledové vody
Na sletu čarodějnic jsme zhmotnily svá přání
skutecnepribehy.cz
Na sletu čarodějnic jsme zhmotnily svá přání
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu
Čokoláda v ohrožení, pomoci má očkování i matematika
21stoleti.cz
Čokoláda v ohrožení, pomoci má očkování i matematika
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 19
Portugalsko je rajský kout – Evropa
nejsemsama.cz
Portugalsko je rajský kout – Evropa
Na Pyrenejském poloostrově se vedle Španělska nachází barevné Portugalsko, jehož pobřeží ohraničuje Atlantský oceán. Proč je skvělou volbou pro jarní prodloužený víkend i letní dovolenou? Země mořeplavců nabídne nejen chuť Pastéis de Nata – jednoho z nejlepších dezertů na světě. Můžete tu degustovat portská vína u legendární řeky Douro v Portu, objevovat krásnou architekturu i přírodu. Vybere si tu zkrátka každý! Z hospůdek
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
BMW Motorrad invelt ve znamení novinek: Cestovní endura ve střední třídě nadchla
iluxus.cz
BMW Motorrad invelt ve znamení novinek: Cestovní endura ve střední třídě nadchla
Při koupi motorky jsou klíčové testovací jízdy. Společnost Invelt, která se řadí mezi první dealery BMW v Čechách, připravila pro milovníky a nadšence motorek den pro zákazníky s dispozicí jedenácti z
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Dcera Rybové se zakoukala do pěkného frajírka
nasehvezdy.cz
Dcera Rybové se zakoukala do pěkného frajírka
Herečka Linda Rybová (48) ze seriálu Ulice život dětí obvykle nekomentuje, tentokrát však zřejmě nemá na vybranou! Její nejstarší dcera Rozálie Prachařová (20) se totiž při natáčení seriálu Lež na pl
5 sídel Velké Moravy: Kde leželo hlavní město dávné říše?
historyplus.cz
5 sídel Velké Moravy: Kde leželo hlavní město dávné říše?
Plameny stravují dřevěné trámoví. Obyvatelé vyděšeně zírají, jak v oblaku dýmu mizí jejich domovy. Dnes přespí pod širým nebem, ale hradiště ve Valech u Mikulčic nezanikne. Vrhnou se do práce a brzy tu bude stát nové.   Karavana kupců dorazí k dřevěnému mostu přes řeku Moravu. Po krátkém uvítání následuje hostina, poté pozvání do baziliky, pýchy
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
epochaplus.cz
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane