Domů     Maminku jsem unesla domů!
Maminku jsem unesla domů!

Nemohla jsem se starat o nemocnou maminku a proti její vůli ji dala do pečovatelského domu. Byli tam hodní a starali se pečlivě. Jenže byla nešťastná.

V naší rodině jsme odjakživa dlouhověcí. Tatínek se dožil skoro stovky a maminka se k ní blížila mílovými kroky. Bylo jí jednadevadesát, když začala mít problémy s koleny. Přestala chodit a ploužila se po bytě, chudák, jen s chodítkem.

Nemohla si ani odnést kávičku do pokoje k televizi, protože kočírovat vratké chodítko jednou rukou, když v té druhé je horký nápoj, bylo pro maminku nemožné.

K sobě jsem ji vzít nemohla

„Mami, takhle to dál nejde, budeš muset někam do domova důchodců,“ povzdechla jsem si, když jsem ji už poněkolikáté našla na podlaze. Vždycky spadla a nemohla se zvednout. K sobě jsem ji vzít nemohla, bylo mi sedmdesát a dcera mě lákala, abych šla bydlet k ní.

Byla vdova a svého jediného syna, mého vnuka, skoro nevídala. Jak je v dnešní době zvykem, toulal se radostně po světě. Momentálně prodával zmrzlinu někde v Austrálii u pláže. Trochu jsem těm mladým záviděla. To za mého mládí neexistovalo, sebrat se a odjet bůhví kam!

Pořád jen plakala

No, maminka rázně odmítla. Nikam se stěhovat nechtěla, prý to vůbec nepřipadá v úvahu! Neuplynulo ani pár týdnů a maminka si při dalším pádu zlomila krček. Musela na operaci. Domů se už vrátit nemohla. Musela jsem rozhodnout za ni.

Proti její vůli jsem ji z nemocnice dopravila do pěkné léčebny dlouhodobě nemocných. Vše tam bylo voňavé a čisťounké, i personál byl vlídný a milý. Jenže maminka usedavě plakala a já nakonec taky. Z lítosti a také kvůli výčitkám svědomí.

Neměla jsem sílu se o ni starat

„Opravdu jsem pro ni nemohla udělat víc?“ ptala jsem se sama sebe v duchu, a úplně tajně jsem si musela přiznat, že ano. Mohla jsem se víc snažit, ale nechtělo se mi. Také už jsem nebyla nejmladší a chtěla jsem mít klid.

Po čtyřech dětech, fyzicky náročném zaměstnání a rozvodu jsem si snad trochu pohodlí zasloužila, ne? Utěšovala jsem se, že si mamka zvykne, ale opak byl pravdou. „Miluško, nenechávej mě tady. Stýská se mi! Oni jsou tady na mě hodní, ale jsem nešťastná. Já snad z toho smutku umřu,“ plakala, kdykoli jsem za ní šla.

Právě to byl důvod, proč jsem návštěvy omezila na minimum. „Stačí jí jedna moje návštěva za týden. Jednou přijde moje dcera a jednou můj bratr, mámin syn. Co víc by chtěla?“ říkala jsem si a tím se vždycky na chvilku uklidnila. Ale moc to nepomáhalo. Jako bych někde uvnitř cítila, že dělám něco špatně.

Chovala jsem se sobecky

Jednou jsem před tou léčebnou kupovala pro maminku ve stánku pár dortíků. Přede mnou stála mladá maminka s dcerkou a vyptávala se jí, co celý den dělala. Zaujalo mě, když ta malá začala vyprávět o babičce. Jak ji má ráda, jak se na ni těší. Jak už se nemůže babičky dočkat!

„Maminko, že už se těšíš, až nám babičku pustí domů?“ zeptala se, ale odpovědí jí bylo jen mlčení. Zamrzelo mě to. Po všech těch pozitivních informacích jsem si přála, aby se babička té holčičky uzdravila a vrátila se zpět domů. Vůbec mě v tu chvíli nenapadlo, že i moje maminka se touží dostat domů.

Někam, kde má šanci být, ještě pár dní či let, které jí zbývají, spokojená a šťastná. Kde bude se svými blízkými. Kde si bude žít podle svého, a ne podle předem daného řádu. Teprve po chvíli mi všechno došlo. Zastyděla jsem se. Kvůli vlastní pohodlnosti jsem se chovala tak hrozně a sobecky!

Společně jsme utekly

„Miluško, vezmi mě domů, já tady umřu!“ přivítala mě maminka obvyklou větou, ale já tentokrát neodporovala. Dala jsem jí na čelo pusu a zavolala taxík. Za hodinu na nás měl čekat dole před bránou! „Maminko, posaď se a čekej.

Za chvilku jsem u tebe a odvezu tě domů,“ slíbila jsem a odešla podepsat nějaké papíry.

„Ale to není možné!“ sdělila mi sestra na ošetřovně, ale já si vedla svoji. Nakonec nezbylo nic jiného než odejít bez podpisu. Vlastně jsme obě utekly. Taxík už na nás netrpělivě čekal. Mladý texikář se na nic neptal. Šlo nám to pomalu.

Ještě že nám jakási paní zapůjčila svoje chodítko! I tak to šlo ztuha.

Zabydlely jsme se ve třech

Nakonec ji jakýsi pán, co šel na návštěvu, vzal do náruče a posledních pár metrů k autu odnesl. Cestou jsem přemýšlela, co bude dál. Bylo to velké bláznovství! „Budu se muset k mamince nastěhovat. Starat se o ni. Zajistit pečovatelku.

Kdo ví, co ještě,“ přemýšlela jsem a pomalu se mě zmocňovala panika. Pomohla dcera. Ta, která počítala s tím, že se k ní nastěhuji.

„Mami, uděláme to jinak. Vyměníme si byty a budeme bydlet společně všechny! Trvalo to dlouhý rok, než se nám povedlo dovést nápad do konce. Byt, který nyní společně obýváme, skýtá pro každou kýžené soukromí. A také možnost si vzájemně pomáhat.

Když se chce, jde téměř všechno. Jen nesmí být člověk malověrný!

Miluše S. (71), Praha

reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
epochaplus.cz
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
enigmaplus.cz
Vranová Lhota a Vraní Hora: Skutečně jsou tato bývalá sídla útočištěm duchů?
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přesta
Je zamilovaný do Kohoutové?
nasehvezdy.cz
Je zamilovaný do Kohoutové?
Někdy se stává, že se do sebe během natáčení zamilují dva herečtí kolegové. Možná je to i případ Bereniky Kohoutové (33) a Filipa Blažka (50), kteří hrají zamilovanou dvojici v seriálu Jedna rodina.
Záhada mých skvrn na rukou
skutecnepribehy.cz
Záhada mých skvrn na rukou
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
nejsemsama.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Kde leží hrob abatyše Mlady?
historyplus.cz
Kde leží hrob abatyše Mlady?
Archeologové důkladně prozkoumávají ostatky, vyzvednuté z hrobu č. 110 na pohřebišti svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Dlouhá léta se vědci domnívali, že patří abatyši Anežce Přemyslovně, nevlastní sestře Přemysla Otakara I., která zemřela roku 1228. Teď se ale zdá být všechno jinak… Datování kosterních ostatků, odhalených v hrobě č. 110, určuje, že jejich majitel či
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
21stoleti.cz
U viru ptačí chřipky byly zjištěny nové mutace
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopněj
Milionářské sny o medu
iluxus.cz
Milionářské sny o medu
Milionáři často dostanou, co chtějí, a Sir Jim Ratcliffe, spolumajitel Manchester United, je toho dokonalým příkladem. Po osmnáctiměsíčním boji o plánování vyhrál spor se sousedem ohledně úlů a teniso