Domů     Loutka z ciziny měnila chování
Loutka z ciziny měnila chování

Suvenýr dovezený z exotické země v sobě skrýval negativní energii. Záhadná loutka připravovala lidi o rozum!

Můj o sedm let starší bratranec Luboš byl po celý život nadšeným cestovatelem. Pamatuji si, že už během dospívání podnikal s kamarády všelijaké čundry i několikadenní dobrodružné výpravy. Když se pak po listopadu 1989 otevřely hranice, plně toho využíval.

Zůstal starým mládencem, takže se na nikoho nemusel ohlížet. Byl zkrátka svým vlastním pánem. Luboš si vydělával dost peněz a mohl si tedy dovolit jezdit i do různých vzdálenějších exotických oblastí.

Občas jsme se o něho docela báli, protože zamířil i na skutečně nebezpečná místa. Pokaždé se však bez problémů vrátil.

Z cest vozil domů suvenýry

Z každé své cesty přivezl Luboš domů spoustu suvenýrů. Některé si nechával na památku on sám, jiné rozdával příbuzenstvu a kamarádům. Jednalo se o nejrůznější sošky, korálky, náramky a podobné šperky či jiné dárkové předměty.

Luboš byl neustále plný života a energie měl dostatek i v důchodovém věku. Pak se ale něco ošklivě změnilo. Po návratu z jednoho asijského státu se Luboš rychle a znatelně změnil. Začal se chovat nepředvídatelně.

Bál se lidí, míval halucinace, trpěl silnými migrénami, často odmítal se známými komunikovat. Dospělo to až do stadia, kdy téměř nevycházel z bytu.

Nečekaná smrt

Všichni jsme to připisovali jeho pokročilému věku, i když nikdy předtím se u něho žádné známky duševní choroby neprojevovaly. Události se pak ale bohužel vyvinuly nešťastným směrem. Měsíc po návratu z té osudné dovolené našli Luboše oběšeného. Byl to šok.

Nikdo neměl sebemenší tušení, proč dobrovolně ukončil svůj život. Jeho nečekaná smrt všechny hluboce zasáhla, včetně mě.

Podivnou loutku si vzala sestra

Po bratranci zůstala spousta věcí, včetně oněch suvenýrů z cest. Byla mezi nimi i zvláštní, tajemně vypadající loutka, kterou si přivezl právě z onoho posledního výletu do Asie.

Byla ze dřeva a měla podobu tanečníka s velkýma očima a zlatými náušnicemi v červeném kostýmku. Zaujala mě a chtěla jsem si ji vzít, ale předběhla mě moje mladší sestra Veronika.

Ta podobné zvláštnosti sbírala, proto jsem se s ní nijak nepřela a loutku jsem jí ponechala. V tu chvíli jsem ještě netušila, jak dobře jsem udělala.

Švagr si dělal starosti

Od Lubošova pohřbu neuplynulo ani čtrnáct dnů, když mi zavolal Aleš, můj švagr. Jeho hlas zněl velmi ustaraně. Líčil mi, jak se mu Veronika mění před očima. Připadalo mi to hodně podivné, protože moje sestra byla vždy silnou osobností.

Stejně jako bratranec Luboš, ani Veronika se nenechala jen tak něčím zlomit. Nyní to ale vypadalo, že se s ní děje něco podobného jako předtím s nešťastným Lubošem.

Málem jsem ji nepoznala

Veronika se uzavřela do sebe, povahově se úplně změnila. Z veselé ženské se stala tichá, smutná osoba. Když jsem ji o několik dní později navštívila, skoro jsem ji podle jejího chování nemohla poznat.

Vypadala jinak i fyzicky – hodně pohubla, pleť měla zašedlou a v očích měla podivné prázdno.

Skončila na psychiatrii

Během našeho rozhovoru mi Veronika sdělila, že se cítí divně a v noci nemůže spát. Připadala si, jako by ji někdo pronásledoval. Uprostřed povídání se náhle odmlčela a potom začala říkat úplné nesmysly.

Nevěřícně jsem na sestru hleděla a nechápala, co se s ní děje. Za další dva týdny ji musel švagr odvézt na psychiatrické vyšetření, protože Veronika už byla úplně mimo. Lékaři rozhodli, že nejlepším řešením bude dočasná ústavní léčba.

Začala jsem trpět vidinami

Využila jsem tak trochu příležitosti a od Aleše si půjčila onu loutku, kterou jsem sestře přenechala. Souvislost mezi duševním stavem bratrance i Veroniky a přítomností tajemné loutky jsem pochopila zanedlouho, když se i mně začaly dít podivné věci.

Vnímala jsem, že z loutky vychází záhadná negativní energie. Měla jsem několik zatmění před očima a úplných výpadků paměti. Začaly mě trápit deprese a úzkostné stavy. Měla jsem strach, kam až by to mohlo zajít, proto jsem se chtěla loutky co nejrychleji zbavit.

Řekla jsem o tom i Alešovi. Naštěstí to nepovažoval za hloupost a byl ochotný mi pomoci. Společně se švagrem jsme pak exotickou hračku odvezli za město a tam jsme ji zakopali hluboko do země.

Sestru jsem zachránila

Můj stav se zlepšil téměř okamžitě. Sestru Veroniku po třech týdnech propustili z léčebny a rovněž ona se začala rychle vracet k normálu. Loutku doma nijak nepostrádala. Až po několika měsících jsme jí s Alešem řekli o svém podezření, hraničícím s jistotou.

Veronika s tímto názorem souhlasila. Mrzelo nás jen to, že na nebezpečnou hračku doplatil bratranec Luboš. Já jen doufám, že tu prokletou loutku nikdo za městem nevykope a nestane se její další obětí.

Lucie B. (63), Sokolov

reklama
Související články
30.4.2024
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu a Milenu. Vyrazily jsme do vedl
30.4.2024
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela na rodičích několik zvířat, o které se pak nikdy
30.4.2024
Jel jsem za svými rodiči do jedenáctého patra, když se výtah porouchal. V rohu se náhle objevila temná postava. Stála a nic neříkala. Pak mě náhle vyhodila z výtahu ven. Zmáčkl jsem tlačítko a přivolal si výtah. Než přijel, obkroužily mě vzpomínky na dětství, které jsem v okolí paneláku, kde žili mí rodiče, strávil. Uplynulo už třicet let od doby, kdy jsem se odstěhoval a začal samostatně svůj
25.4.2024
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů se mi ale málem stal osudným. Starý
25.4.2024
Potřebovala jsem se přesvědčit, že mě neklame zrak, a tak jsem udělala pokus. Talisman z Afriky v sobě skrýval pozitivní energii! Magické věci nemusí být jen nebezpečné. Věřte, nebo ne, ale mohou mít i zázračné účinky! Už řadu let jsem svědkem toho, jak darovaná figurka působí kladně na náladu lidí. Synovec byl zapálený cestovatel Já osobně jsem na cestování nikdy moc nebyla, ale ve svém
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř