Domů     Starám se o cizího chlapa!
Starám se o cizího chlapa!

Neměla jsem štěstí na muže, proto jsem si myslela, že zůstanu na stáří sama. Ale ne. Mám parťáka. I když důvod je smutný.

Lenka se narodila pět let po mně, přesto tu už není. Osud to někdy takhle zařídí. Byla to tragická nehoda, smutná náhoda. Když tu zůstal Radek sám, našli jsme k sobě cestu. On totiž nebyl zrovna mluvný, takže jsme nebyli vyloženě semknutí přátelé. Přesto jsme k sobě cestu našli.

Vymodlené dítě

Maminka mi vyprávěla, že měla v mládí úraz, kvůli kterému by podle prognóz neměla mít děti. Když jsem se narodila, byla jsem pro celou rodinu požehnání. A jaké štěstí bylo, když se za pět let zadařilo a přišla na svět i Lenka. Takový kopec štěstí.

Bohužel za mnoho let se obrátil ve velkou tragédii. Nebudu však předbíhat. Když se narodila sestřička, nežárlila jsem. Naopak. Panenky jsem vyměnila za kočárek s malou sestřičkou. Chlubila jsem se s ní, hlídala jsem jako velká maminka.

Ani v pubertě jsme se nijak neškádlily. I když jsem byla skoro dospělá, nevadilo mi, že jsem na ni musela někdy dohlédnout. Byla totiž moc hodná.

Ti naši kluci

Logicky jsem jako první začala randit s chlapci. Tehdy to bylo ještě hezké, nevinné. Lásky, jež byly čisté. Ty bych vyměnila za pozdější vztahy, kdy jsem na ty zralejší muže neměla štěstí. Buď jsem narazila na nevěrníka, chlapa bez ambicí a peněz nebo lháře.

Lenka měla větší štěstí. Její kluci byli pohodáři. Možná jsem jí i trochu záviděla. Pak ale přivedla Radka. Byl sice pohledný, ale něco mi na první pohled nesedlo. Byl takový zamlklý, moc se neusmíval. Lenka ale byla bláznivě zamilovaná. Což jsem trochu nechápala.

Proč zrovna on?

Možná mne i zarazilo, že se lišil od předchozích chlapců Lenky. Ti byli živelnější. Radek měl zkrátka takovou introvertní povahu. Pocházel z rozvedené rodiny, jeho dětství prý nebylo zrovna šťastné.

I proto se na moji sestru upnul, hluboce ji miloval a jí imponovala ta jeho bezbřehá láska. Na to jsem přišla až později. Nakonec se ti dva vzali.A já? Jak jsem již psala, na muže jsem neměla štěstí. Tím pádem jsem nenašla ani otce pro své vytoužené dítě.

Bohužel. Trošku jsem spoléhala, že alespoň Lenka vnese do naší rodiny dětský smích.

Byli má rodina

Sestřička byla v manželství spokojená a i Radek se trochu uvolnil. Bývala jsem u nich docela často, sám švagříček mi i pomáhal s věcmi, které přísluší chlapům. Jak jsem pochopila, musel člověka vždy důkladněji poznat, aby se mu otevřel a měl k němu důvěru.

Nakonec jsme spolu ještě zažili spoustu legrace. Byla tam ovšem jistá ale… I když Lenka měla k potenciálnímu mateřství předpoklady, nedařilo se jí otěhotnět.

Bolestivé „mateřství“

Oba po dětech moc toužili, já jsem si dítko také přála, protože když jsem neměla své, ráda bych pomáhala. Lenka prodělala mimoděložní těhotenství, až lékaři nakonec řekli, že vlastní děti nikdy mít nebude. Bylo to tragické zklamání.

Smutnily jsme, že se naplnilo to, co lékaři tvrdili kdysi naší mamince. Radek byl zase skleslý, že se mu nepodařilo vybudovat si vlastní velkou rodinu. Lenku však neopustil, byl jí oporou.

Vlastní dítě ano, cizí ne

S Lenkou jsme spolu spoustu věcí probíraly. A napadlo nás, že když nejde počít dítě přirozeně, možná by přišla v úvahu adopce. Jenže to Radek striktně zavrhl. Představa cizích dětí pro něj byla nepřijatelná. Bál se, jaké by měly geny.

Pak i tvrdil, že to je možná tím, když viděl, jak se k němu choval zlý otčím. Lenka se Radka snažila přemluvit, ale marně. Tehdy měli mezi sebou první rozpory.

Zničila nás katastrofa

Možná se sobě tehdy trochu odcizili. Lenka hodně jezdila na výlety s kamarádkami. Radek si svým způsobem dával za vinu, že to v manželství skřípe. Když se situace zlepšila, přišla ta tragédie. Lenka tehdy jela na hory.

Radek nelyžoval, takže Lenka vyrazila s kolegyněmi z práce. Bohužel na cestě měli nehodu. Fatální. Lenka nepřežila.

Švagra její smrt zasáhla

Odchod milované Lenky nás zasáhl. Tehdy žila ještě maminka, ale byla nemocná, takže jsem se o ni musela starat. To mi dovolilo občas tak nějak zapomenout. Radek byl ale vlastně sám. I když jsme zůstali v kontaktu.

On se však do té samoty uzamkl a opět moc nekomunikoval. Odůvodňoval to tím, že mu připomínáme Lenku. Aby se nezbláznil, začal víc pracovat. Vzal si brigádu, přestěhoval se i z bytu, aby mu nepřipomínal zesnulou ženu. Tehdy jsme se neviděli asi pět let.

Další tragédie v rodině

Během té doby zemřela i moje maminka. Odchod sestry jistě urychlil její skon. Najednou jsem byla i já na světě sama. Kolikrát mne napadlo Radkovi zavolat, ale nechtěla jsem obtěžovat. Pak mi jednoho dne zazvonil telefon. Volali z nemocnice, kam přivezli Radka.

Prodělal těžkou mrtvici. Byla jsem jediná blízká osoba. Ihned jsem za ním vyrazila. Když jsme se viděli po těch letech, omlouval se mi, že se tak odvrátil. Dokonce se snažil mluvit víc než kdy jindy. Jenže to moc nešlo. Čekala ho dlouhá cesta plná rehabilitací.

Byl ochrnutý na půlku těla, ale neskutečně bojoval. Když se Radek dal trochu do kupy, vyvstala otázka, co dál.

Věděla jsem, co dělat

Musel mít nějaký dohled. Spontánně jsem řekla, že si ho vezmu k sobě a postarám se o něj. „Jsi si jistá?“ zeptal se s tím, že nechce obtěžovat. Byla jsem si jistá. Musela jsem to udělat pro něj. Pro sestru. Pro naši rodinu, která žije ještě v nás dvou.

Byť nejsme jedné krve. Péče o postiženého člověka skutečně není lehká, ale nikomu jinému bych ji nevěnovala. Žijeme v jednom velkém bytě. Jako přátelé a kamarádi. Je nám skvěle a víme, že Lenka to stejně nějak zařídila. Jinak bychom totiž byli sami.

Mirka D. (68), Hradec Králové

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř