Domů     Měli jsme o štěstí bojovat!
Měli jsme o štěstí bojovat!

Tehdy jsem ještě studovala na vysoké škole. Naskytla se možnost vyrazit na Slovensko na studijní pobyt, to jsem ovšem netušila, jak moc mi tato cesta změní život.

Tehdy jsme byli ještě jedna země, přece jen to ale byla dálka, takže jsem to vnímala jako zpestření, že někam vyrazím. Cítila jsem, že potřebuji nějakou změnu, a toto byla příležitost, jak poznat něco nového.

Přece jen jsem ještě bydlela u rodičů a tohle byla možnost užít si trochu nevázaného života bez dozoru. Nechtěla jsem vyvádět vylomeniny, ale na tu volnost jsem se těšila.

Potkala jsem osudovou lásku?

Najednou jsem byla v cizím městě. Nebyla jsem na to zvyklá, s rodiči jsme na dovolené moc nejezdili. Zpočátku jsem byla vykulená, ale všude byli samí studenti a já si brzy našla kamarády. A už to jelo.

Poznávala jsem nejen studentský život na východě, ale také diskotéky. A na jedné takové tancovačce jsem potkala Davida. Byl to krásný chlap. Vysoký, sportovní typ. Trošku takový lamač dívčích srdcí. Naše pohledy se střetly u baru, kde bylo rušno.

Když jsem ale odešla na toaletu, minuli jsme se v uličce. Možná si to naplánoval. Jak jsme byli vedle sebe, hned jsem si všimla, jak krásně voněl. Pak jen stačilo, aby se na mě podíval modrýma očima.

Usmál se a mně se zatočila hlava a podlomila kolena, ale každý jsme si šli zase ke svým kamarádům. Jenže já byla jako omámená a nemohla jsem na něj zapomenout. Do toho podniku jsme chodili častěji a já doufala, že toho neznámého znovu potkám. Nestalo se.

Můj milovaný, kde jsi?

Můj odjezd se blížil a já se smířila s tím, že jeho krásné oči a ona vůně zůstanou jen v mých vzpomínkách. Jenže pak jsem šla do samoobsluhy. A tam jsem ucítila onu vůni. Hned jsem se rozhlížela, věděla jsem, že tam je. Vešla jsem mezi regály s kompoty.

Okamžitě jsme se poznali. „Neznáme se?“ začal konverzaci. Ano, vím, banální věta. Ale dali jsme se do řeči. Zajímal se o to, co dělám. Pozval mě na kávu. Sice jsem měla přednášku, ale toto bylo přece přednější.

David už pracoval, měl lukrativní místo a… přítelkyni, kterou si měl brát. To mě zklamalo, i když nevím, co jsem si od toho slibovala. I tak jsme si vyměnili adresy a telefony. A naše cesty se rozešly.

Stále v mé mysli

Po návratu domů jsem na Davida pořád myslela. Nemohla jsem se soustředit ve škole, zažehl ve mně něco, co žádný jiný kluk. Dřív jsem koketovala se spolužáky, najednou jsem na to neměla ani pomyšlení.

Nevydržela jsem to a zkusila mu zavolat. Z budky. Tehdy to vzala jeho partnerka, tak jsem zavěsila. Po týdnu jsem to zkusila znovu. A uslyšela jsem ten medový hlas. Říkal, že na mne také vzpomíná.

Povídali jsme si a slíbili si, že se uvidíme. Ale nebyli jsme konkrétní. Uběhl měsíc a on najednou volal. Z budky. Té, z níž jsem mu volala já. Byl blízko našeho domu.

Začal žhavý románek

Říkal mi, jak jsem mu zamotala hlavu. Že s partnerkou to skřípalo a já bych mohla být důvod, aby to rozsekl. Stali se z nás milenci se vším všudy. Sliboval, že se s přítelkyní rozejde, ale stále nebyla vhodná příležitost. A pak to přišlo.

Jak udržoval paralelní vztahy, jeho přítelkyně otěhotněla. Nedalo se nic dělat, musela jsem vyklidit pole. Uběhly asi tři roky. Já už pracovala. Když jsem šla k rodičům na návštěvu, protože jsem již bydlela jinde, maminka mi dala telefonní číslo.

Volal prý nějaký David, kamarád ze Slovenska. Byl opět blízko a chtěl mě vidět. Rozum říkal „ne“, srdce „ano“. Zavolala jsem mu. Byl čerstvě rozvedený, žena ho prý opustila kvůli někomu jinému. A tak jsme spolu začali chodit.

Zařídil si, aby byl zástupce firmy u nás v Česku. Byli jsme oba tak zamilovaní, plánovali jsme si krásnou budoucnost. Po nějaké době mě požádal o ruku. Plakala jsem štěstím.

Byl to velký podraz

Vše tak krásně plynulo, že mě nenapadlo, že se něco pokazí. David vídal svoji dceru, neměli s bývalkou spolu problém. Jednou takhle opět odjel na Slovensko s tím, že se za týden vrátí. Jenže najednou mi volal, že se pobyt prodlouží.

Prý nějaké komplikace ohledně zdraví dcerky. Když jsem se ho po týdnu ptala, co se děje, říkal, že mi vše řekne po návratu. To jsem se bála.

Lákala ho zpátky

Když se David vrátil, řekl mi, že mu žena řekla, že se chce vrátit. Že udělala chybu. Vždyť byli rodina! Prý nechtěl, ale ona mu vyhrožovala, že jestli ji nevezme zpět, postará se, že už dceru neuvidí. David se hrozně vylekal.

Tvrdil, že jeho bývalá měla příliš dlouhé prsty, pocházela z tzv. dobré rodiny. Mohla by zničit i jeho, připravit ho o místo. A možná i mě. Nechtělo se mi tomu věřit.To, co se stalo, mě naprosto zničilo.

Pořád jsem ho milovala

Pořád jsem Davida moc milovala. Na druhé straně jsem ho i nenáviděla za to, co mi udělal a jak zbaběle se zachoval. Jenže pak jsem koukla na ten prsten. Jak to mohlo tak skončit? Přesto všechno jsem si s ním mnoho let psala.

Byly to krásné a dlouhé dopisy plné lásky a pochopení. Tvrdil, že to dělá jen kvůli dceři, kterou opravdu miluje. Přál mi jen to nejlepší. Už nikdy jsme neměli odvahu se osobně setkat.

Znala mě moc dobře

A co já? Vdala jsem se za Honzu. Miloval mě. Já jeho asi taky. Ale ta láska jako s Davidem to nebyla. Věděla jsem celou dobu, komu patřilo mé srdce nejvíc,

ačkoli jsem se vdala a mám dvě děti. Po mnoha letech se mi ozvala jakási Hedvika. Hledala mě v domě mých rodičů, z něhož jsme měli chalupu. Dostala kontakt od sousedů. Jakmile jsem ji spatřila, hned jsem v ní Davida poznala.

Po tátově smrti prý našla moje dopisy, které si David pečlivě schovával. Když si je přečetla, pochopila náš láskyplný vztah a vyčítala si, že otec zůstal s její matkou jen kvůli ní.

Všichni jsme byli nešťastní

Vztah to nebyl dobrý a trpěla i Hedvika, na kterou byla náročná máma i zlá. Bylo mi jí líto. A smutno z toho, že jsme měli s Davidem bojovat víc. Nebo najít odvahu vidět se alespoň na podzim života. Nestihli jsme to.

Simona K. (74), Kolín

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř