Domů     Raduji se z každého našeho dne
Raduji se z každého našeho dne

Vdávat se proto, abych se někomu pomstila, není dobrý vstup do manželství. To vím teď, ale tenkrát mi to bylo celkem jedno.

Když si na to dnes vzpomenu, je mi ze mě samotné zle, a jediné, co si přeji, je, aby se to můj muž nikdy nedozvěděl. Bylo mi tehdy devatenáct a Karla, mého nynějšího manžela, jsem měla jen jako ochotného kamaráda, který byl vždy po ruce.

Byl do mě hluboce zamilovaný a já jeho lásky a oddanosti sprostě využívala. Dnes se za to strašně stydím.

Jeho láska byla jen naoko

Byla jsem v tu dobu bláznivě zamilovaná do Roberta, místního frajírka. Zdálo se, že i on mě miluje. Snažila jsem se mu všemožně zavděčit, a tak jsem prováděla věci, které by mladá slečna dělat neměla. Rodiče mi zakázali Roberta vídat.

I přesto jsem za ním často utíkala, abych mu dokázala, jak moc ho miluji. Jednou jsem se s ním měla sejít na seníku za kravínem, jenže mě táta doma zavřel a já se za ním nedostala. Jak jsem se ale později dozvěděla, moje láska dlouho netruchlila. Robert tam vzal moji kamarádku.

Byl vždycky po ruce

Zuřila jsem žárlivostí. Druhý den se se mnou rozešel a ponižoval mě tím, že se s Kateřinou ukazoval při každé příležitosti. Chtěla jsem mu jeho zradu vrátit stejnou mincí, jenže nikdo zrovna nebyl po ruce. Tedy nikdo kromě Karla. Ten tu byl vždycky.

A v mé hlavě se začal rodit šílený plán. Karel nebyl takový ten typický krasavec, ale něco na něm už tenkrát bylo. Holkám se líbil, ale on o ně neměl zájem. Miloval jen mě a ostatní ho nezajímaly. A tak jsem na toho nejhodnějšího kluka ušila pořádnou boudu.

Byl mojí pomstou

Začala jsem přijímat jeho vyznání, chodila s ním ven a trávila s ním všechen volný čas. Ne proto, že bych chtěla nebo ho milovala, ale proto, abych se pomstila Robertovi. Karel nepojal sebemenší podezření.

Když mě hladil, trpěla jsem. Když mě líbal, snažila jsem se to utnout. Jeho láska ke mně rostla den ode dne, a Robertovi to bylo úplně fuk. Už jsem z toho chtěla vycouvat, jenže Kateřina záhy s Robertem otěhotněla. A tak se ti dva vzali.

Vdala jsem se z trucu

Když jsem jim šla na svatbu, jen ze zvědavosti, Robert na mě významně mrkl. Málem jsem se zhroutila blahem. Tušila jsem, že mám ještě šanci. Karel vedle mě si ničeho nevšiml. Abych u Roberta vzbudila zájem ještě větší, chtěla jsem se stůj co stůj také vdát.

A tak jsem začala Karlovi nenápadně naznačovat. Za tři měsíce se mi na prsteníčku blyštil prstýnek. Přípravy proběhly rychle a do půl roku jsem byla vdanou paní.

Nepřestala jsem doufat

Mezitím se Robertovi a Kateřině narodil syn. Jejich vztah byl ale v troskách. Vůbec si nerozuměli. My s Karlem jsme fungovali celkem sehraně. On mě miloval stále víc a já si na něj zvykla. Stále jsem však doufala, že přijde den, kdy budu zase s Robertem.

Jednoho dne u nás zazvonil. Karel nebyl doma, tak jsem ho pozvala domů.

Říkal, že ho Kateřina podvádí, že se nestará o malého a že by potřeboval takovou ženu, jako jsem já. Že byla chyba, když mě za ni vyměnil. Ujišťovala jsem ho, že ho mám stále ráda a všechno mu odpustím.

Než odešel, slíbila jsem mu, že všechno druhý den manželovi povím a půjdeme od sebe. Jenže opět zasáhl osud a já se na domluvenou schůzku s Robertem nemohla dostavit.

Dala jsem slib

Odpoledne, když byl Karel na cestě z práce, prodělala jeho maminka, která bydlela o dva domy dál, mrtvici. Tátu už Karel neměl, a tak jsem k ní občas sama zašla, abych jí pomohla. Když jsem ji našla zhroucenou na zemi, vztahovala ke mně ruce.

Zavolala jsem jí pomoc, a když ji sanita odvezla, volala jsem Karlovi do práce. Tam už ale nebyl. Rozjela jsem se proto za jeho maminkou do okresní nemocnice a jemu nechala doma vzkaz. Když mě k ní konečně pustili, nevypadala vůbec dobře.

Mrtvice, jak se zdálo, byla silná. Tchyně mi tiskla ruku, hleděla mi přímo do očí a opakovala jen:

„Karel…, miluje tě…, nesmíš ho opustit…“ Hrozně se u toho zadýchávala, bylo vidět, že jí už moc času nezbývá, a tak jsem jí nakonec slíbila, že jejího syna neopustím.

Zamilovala jsem se

Karel dojel do nemocnice zhruba tři hodiny před tím, než jeho maminka vydechla naposledy. Když dorazil, už moc nevnímala, ale on se s ní chtěl rozloučit.

Lékaři nám tehdy řekli, že její tělo bylo hodně vyčerpané, měla nějakou infekci a mrtvice byla poslední kapkou. Snažila jsem se být svému muži oporou a myslím, že právě tehdy jsem se do něho zamilovala.

Svůj slib, který jsem dala tchyni, jsem dodržela. Karla jsem neopustila a vážím si každého dne, kdy s ním mohu být. Umí mě rozesmát, podpořit, a hlavně mě i po těch neuvěřitelných třiceti letech stále miluje jako tenkrát. Lepšího chlapa jsem potkat nemohla.

Helena R. (61), Liberecko

reklama
Související články
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je