Domů     Okradli ji během hodiny po telefonu!
Okradli ji během hodiny po telefonu!

Když mi dcera volala, že ji hackli účet, vyděsila jsem se. Prý ale mohu být v klidu, z banky jí zavolali a ona si peníze převedla jinam. Podvodníci ji ale převezli.

Má dcera se zetěm dlouho bydleli v podnájmu a až před dvěma lety se rozhodli, že raději koupí byt a místo pronájmu budou splácet hypotéku. Dnes moc jiných možností, jak přijít k bytu není. Pokud tedy nemáte bohaté a štědré rodiče.

Naspořila jsem jim sice dvě stě tisíc, to ale dnes nic není. A tak si museli půjčit skoro čtyři miliony. Měsíční splátka je tedy pěkná pálka.

Mysleli na zadní kolečka

Bára byla navíc do nedávna na mateřské, a tak neměli peněz nazbyt. Táta Báry je sice bohatý, ale dcera je bohužel po mě, takže si o pomoc neřekne. Stačí, že ví, že kdyby bylo nejhůř, že by ji snad v nouzi nenechal.

Pro jistotu si ale mladí uložili třicet tisíc, aby měli – kdyby bylo nejhůř, rezervu na hypotéku a na tuto částku nesahali.

Nemohu víc pomáhat

V poslední době už začala dcera pracovat jako designérka, a tak se začalo blýskat na lepší časy.

I mě se ulevilo, protože jsem se mladým sice snažila pomáhat, ale i když k invalidnímu důchodu pracuji, nemám žádné rezervy a asi bych měla konečně začít myslet na zadní kolečka, neboť mé zdraví je nevyzpytatelné. A určitě nechci zůstat mladým jednou na krku. Jejich štěstí je pro mě jediná důležitá věc na světě.

Operátor ji varoval

Umíte si tedy asi představit, jak ve mně hrklo, když mi nedávno k večeru dcera zavolala s tím, že měla hrozné odpoledne. Někdo se jí totiž naboural do účtu.

Napřed jsem si myslela, že myslí facebookový, což mi nepřišla taková katastrofa, ale bohužel jsem se pletla. Začala mi popisovat, co vše musela zařídit i s kluky. Prý jí odpoledne zavolali z banky, že na jejím účtu je nějaký divný pohyb z ciziny.

Dcera má ale účet u jiné banky, a hlavně žádné zahraniční transakce se jí netýkají, což volajícímu řekla. Za chvíli jí volal jiný muž, tentokrát z  z úplně jiné banky.

Nenechal ji telefon položit

Ten jí řekl, že vědí jistě, že se někdo naboural do jejího účtu. Že to naštěstí včas odhalili, ale že by bylo dobré, kdyby si peníze vybrala a uložila na prozatimní účet, protože oni by rádi sledovali další kroky hackrů.

Tím pádem by byl její účet bezpečný až zítra. A že se nemusí ničeho bát, že ji krok po kroku navedou. Také že by s ní rádi prověřili, jestli se podvodníkům nepovedlo vzít si na ni půjčku o kterou se snažili. Muž na druhém konci byl velmi milý a dceru si držel stále na telefonu.

Volali jí i z kriminálky

„Bylo to hrozný, mami. Musela jsem kluky obléknout a jeli jsme k bankomatu,“ začala líčit zničeně.

Hned ji také varovali, že mají podezření, že tím, kdo se nabourává do účtů zákazníků je někdo zevnitř, tak ať raději na pobočce, kam běžně chodí nic neřeší, že by tím mohla pachatele vylekat a oni by ho nechytli.

„Vybrala jsem tedy všechny peníze a pak jsem je musela přeuložit na bitcointový účet, ke kterému mi poslali kód,“ líčila a mě v tu chvíli polilo horko. „Baru, já se obávám, že právě to je ten podvod.

Žes jim uložila své peníze na účet jejich,“ řekla jsem jí a točila se mi hlava. „Neboj mami, mě volali i z kriminálky, která to už vyšetřuje a zítra musím na výslech,“ snažila se uklidnit mě, ale už asi i sebe.

Na kriminálku nemusela

Horečně jsem začala uvažovat. „Můžeš mi dát to jméno i adresu, kam zítra jdeš?“ poprosila jsem ji. Seděla jsem zrovna u počítače a rovnou jsem si to vyhledala. Řekla jsem, že se jí za chvíli ozvu a zavolala na číslo, které jsem u dané adresy našla.

Byla to policejní služebna. „Žádná kriminálka ani vyšetřovatelé tady u nás nejsou,“ řekla mi ochotná spojovatelka. V tu chvíli bylo jasné, že dcera naletěla podvodníkům, a to dobře organizovaným. Ještě ten večer šli s Jirkou na policii a vše nahlásili.

Peníze už neuvidí

Jak se od policistů dozvěděli, podobný problém řešili dva dny před tím s tím, že pána připravili o sedmdesát tisíc. A byli si jisti, že podvedených bude víc, jen dcera měla smůlu, že byla evidentně mezi prvními.

Po pár dnech už média informovala o novém podvodu. Bohužel tím, že účet, kam peníze převáděla byl bitcointový, je jisté, že peníze jsou nedohledatelné.

Malá šance snad zůstala, že vzhledem k tomu, že bylo zneužito skutečné číslo banky, ta by mohla být proti takovémuto narušení bezpečnosti klientů, pojištěna.

Jak mohla takhle naletět?

Když se zpětně nad celým tím podvodem zamyslím, kdyby byl člověk pohotový, nemohl by naletět, ale podvodníci jsou neuvěřitelně přesvědčiví a umí pracovat excelentně s psychikou lidí.

Navíc hned na začátku vzbudí ve své oběti strach, což paralyzuje normální uvažování. A když má k tomu člověk kolem sebe dvě hrající si děti, mají zpola vyhráno. Člověk, který nelže, nepodezírá druhé, ze lži. A to je právě to, co podvodníkům nahrává okrádat ty slušné…

Pavla H. (59), Ostrava

reklama
Související články
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn