Domů     Já a Valentýn
Já a Valentýn

Den svatého Valentýna sice patří všem zamilovaným, ale i ti, kteří momentálně svoji lásku nemají, ho vnímají velmi intenzivně a často ne příliš pozitivně.

Já jsem dlouho tento svátek proklínala, ale před rokem mi po menších komplikacích přinesl to největší životní štěstí.

Protože jsem měla smůlu a nikdy jsem nenašla výjimečný partnerský soulad, dlouhodobé a vážné vztahy se mi vyhýbaly. Nebo jsem se možná vyhýbala já jim. Výsledkem však bylo to, že každý rok jsem byla 14. února sama.

Ano, je to den jako každý jiný a když člověk nechce, tak ten srdíčkový humbuk na něho nemusí dolehnout, ale já jsem si prostě neuměla pomoct. Přes den jsem se vždy snažila nějak rozptýlit, večer jsem si otevřela láhev vína a čekala jsem, až to přejde.

Každý rok měly totiž moje valentýnské depresívní stavy stejný průběh. Nejprve jsem se politovala, poté jsem propadla strašné frustraci ze svého života.

Když jsem se toho snažila zbavit, zůstala jsem patetická a sentimentální a nakonec jsem usoudila, že to nemá cenu a začala jsem nenávidět celý svět. Zní to hloupě, ale neuměla jsem to kontrolovat, pokaždé jsem tomu podlehla.

Dokonce jeden rok, kdy už tyto moje nálady byly rozběhnuté, mi zavolala sestra, aby mi oznámila, že se právě zasnoubila. V ten večer jsem se opila jako ještě nikdy a radostí to rozhodně nebylo.

No, takže takhle trapně a zoufale jsem žila asi pět let. Když se v obchodech začala objevovat valentýnská výzdoba, přišla deprese, zuřila jsem a trousila jedovaté poznámky. Ale vlastně po zbytek roku to nebylo o nic lepší.

Občas jsem poznala někoho, kdo mě dokázal rozechvět svojí přítomností, ale nikdy to nevydrželo déle než pár měsíců. Pak jsem se vždycky velmi rychle vrátila ke staré dobré zatrpklosti. A potom jsem poznala Viktora.

Seznámili nás kamarádi na jednom večírku. Máme spoustu společných známých, stejné zájmy, od prvního večera jsme si rozuměli. Zatímco já jsem byla z Viktora nadšená, on nedával najevo absolutně nic.

Je to ten typ muže, který nic nedramatizuje, je úplný flegmatik, žije si svým poklidným tempem a je spokojený. Neflirtuje, nepředvádí se, nebalí ženské a sbalit jeho je prakticky nemožné.

Od začátku jsem v tom byla až po uši a jeho postoj a nezájem tomu jen nahrával. Zůstali jsme v kontaktu, trochu jsme si psali, občas jsme se náhodně setkali a popovídali si.

Snažila jsem se nenápadně využít různé finty, abych zjistila, zda jsem Viktorovi skutečně úplně lhostejná a protože se k ničemu nechystal, usoudila jsem, že ano. Trvalo to půl roku a stále mě to nepouštělo. Neustále jsem myslela jen na Viktora.

Občas udělal něco velmi milého a pozorného a to mi dodávalo naději, že by možná z toho něco mohlo být.

Chovala jsem se jako puberťačka, ale také jsem se tak cítila. Stále dokola jsem vše analyzovala a pitvala. A protože se blížil Valentýn, zmocnila se mě panika. Věděla jsem, že v tomhle stavu nemůžu zůstat sama doma.

Nakonec jsem to zařídila tak, že jsem sestře a švagrovi zaplatila večeři a já jsem zůstala u nich, abych se postarala o svoji neteřinku.

Mobil jsem vypnula, počítač jsem nezapínala, abych náhodou neudělala nějakou hloupost, a celkem jsem se radovala z toho, že mohu tenhle skvělý večer strávit s malým nevinným tvorem plným radosti.

A bylo to fajn. Hlavně díky tomu, že jsme si hrály a dováděly a pak jsme obě strašně rychle usnuly, takže ani nevím, kdy se sestra vrátila. Ale hlavně… neměla jsem čas zaobírat se svým citovým životem v žalostném stavu.

Vzbudila jsem se až ráno a za poslední roky to bylo nejméně bolestivé povalentýnské probuzení. Utíkala jsem domů umýt se a převléknout a cestou jsem si vzpomněla, že by už možná bylo dobré zapnout si mobil, kdyby mě někdo hledal.

Technika se nastartovala a za chvíli mi pípla SMS zpráva. Psal mi Viktor.

Tak on se půl roku tvářil jako mrtvý brouk, který neoplývá nějakými city a už vůbec ne city ke mně. A najednou bum, návrh, abychom tenhle kýčovitý svátek přečkali spolu. A já jsem to zmeškala!

Na jedné straně jsem si to hrozně vyčítala a štvalo mě, že jsem to takhle pokazila, na druhou stranu jsem se ale radovala. Tak přece jen jsou tu nějaké jiskřičky.

Poslala jsem mu zprávu, kde jsem mu vysvětlila, jak to se mou bylo včera a Viktor se mě pak zeptal, zda mám něco proti velmi nekonvenčnímu prožití 15. února. Prý jídlo už snědl, ale šampaňské ještě zůstalo a ani květinám to zpoždění zatím moc neublížilo.

A tak jsme si valentýnskou oslavu udělali o den později. Nebyla to žádná dramatická romantika. Viktor takové věci moc neuznává, ale byli jsme spolu a bylo nám dobře. Tehdy jsem pochopila, že Viktorovi na mně záleží.

Projevování citů není jeho doménou, ale za ten rok, co jsme spolu, jsem zjistila, že i tak je to skvělý partner. Navenek se sice prezentuje jako největší flegmatik, ale ve skutečnosti je to velmi citlivý člověk.

Ten typický postoj, kterým dává najevo, že mu je vše lhostejné, je spíš jen obranou před světem. Viktor je úžasný a miluji ho čím dál tím víc.

Můj postoj k Valentýnu se ale nezměnil, letos byl Viktor na služební cestě a vrátil se až den poté, takže jsem byla opět sama. Ovšem po jeho návratu jsme si to zase originálně vynahradili…

Iveta (26), Ostrava

Další článek
reklama
Související články
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
epochaplus.cz
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá,
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
epochanacestach.cz
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
Přejdeme-li od katedrále ulicí 1. máje a přes Náměstí republiky, po necelém kilometru se před námi otevře pohled na další významnou olomouckou církevní památku – kostel svatého Mořice. Ten je svou kapacitou 4000 věřících největší gotickou svatyní na Moravě a první písemná zmínka o něm pochází už z roku 1257, i když v 15. století bylo třeba
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
enigmaplus.cz
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
Záhada jednoho z nejzvučnějších případů UFO v zemi, pokřtěného tiskem jako argentinský případ Roswell, dodnes přetrvává v paměti argentinských ufologů i ufologů z různých částí světa. Byl tak pojmenov
Salát z červeného zelí a pomeranče
tisicereceptu.cz
Salát z červeného zelí a pomeranče
Tenhle salát potěší nejen tělo, ale díky své krásné barvě i oči. Potřebujete 1 menší červené zelí 2 červené cibule 1 jablko 250 g vařené červené řepy 50 g vlašských ořechů 1 pomeranč 3 lží
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
historyplus.cz
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
Zadumaně si prohlíží fresky na stěnách rotundy sv. Kateřiny. Připomínají mu slavnou minulost jeho rodu. I Konrád II. Ota by se rád do historie dynastie Přemyslovců zapsal výrazným písmem. Ctižádost mu k tomu nechybí… Ambiciózní povahu nejspíš zdědil po svém otci. Konrád II. Ota (1136/1141–1191) totiž přichází na svět jako dědic vládce znojemského údělu Konráda
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
skutecnepribehy.cz
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
Chodila do sedmé třídy, byla velký samotář, podivín a věděla všechno dopředu – i své známky i to, že se stane neštěstí. Nikdy se nemýlila. Ve třídě bylo ticho jako v hrobě. Právě se ke svému cíli blížila hodina matematiky a žáci 7 C. psali náročný test. Následující hodinu jsem měla volno, a tak jsem se v kabinetě chtěla pustit do kontroly
Každá někdy „potřebujeme“
nejsemsama.cz
Každá někdy „potřebujeme“
Mluvit o potížích souvisejících s toaletou není vždy snadné. Jako by neměla močový měchýř každá žena. Jeho správná funkce může odrážet vaše celkové zdraví. Jak stárneme, mění se i močový měchýř. Elastická tkáň močového měchýře se stává méně pružnou, a měchýř najednou nedokáže pojmout tolik moči jako dříve. Musíte tedy chodit častěji na záchod. Navíc ochabuje stěna močového měchýře a svaly pánevního
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
iluxus.cz
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
Louis Vuitton uvádí novou kolekci kabelek Low Key, která zaujme elegantním a sofistikovaným designem. V úvodu se představují dva modely, které vynikají minimalistickým přístupem a nadčasovým stylem Lo
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
nasehvezdy.cz
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
Dokonalé štěstí prožívá herečka Beáta Kaňoková (35) ze seriálu Zlatá labuť, která má ve svém partnerovi, kameramanovi Tomášovi Kotasovi (35), velkou oporu. Anonymní zdroj z jejich blízkého okolí nám
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
21stoleti.cz
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidna
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
epochalnisvet.cz
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
Slavný biblický příběh o zničení hříšných měst Sodoma a Gomora zná téměř každý. Až do současnosti si ale odborníci lámali hlavu nad tím, jestli si autor této části Bible událost vymyslel, nebo vycházel z něčeho, co se skutečně událo. Podle nejnovějších archeologických objevů se ale zdá, že se celá zkáza stala přesně tak, jak tvrdí Bible!