Domů     Ve vnoučkovi žije zesnulý strýc
Ve vnoučkovi žije zesnulý strýc

Před dvanácti lety zemřel můj milovaný strýc. S jeho smrtí jsem se nedokázala smířit, a tak jsem prosila Boha o znamení, že je jeho duše v pořádku.

Strýce Jaroslava jsem měla velice ráda. Byl to mladší bratr mojí matky a odmalička jsem si s ním skvěle rozuměla. Naučil mě spoustu lumpáren, vyprávěl mi zajímavé a dobrodružné historky, bral mě s sebou na výlety, hrál se mnou hry a mnoho dalších věcí.

Zkrátka a dobře se mnou trávil mnohem více času než moji vlastní rodiče, kteří byli pracovně velice vytížení. Otec pracoval pro velkou obchodní společnost a býval i několik dní v týdnu mimo domov, a maminka byla lékařka v nemocnici.

Ke strýci Jaroslavovi jsem tak měla mnohem blíže. Když jsem měla nějaké problémy nebo trápení, byl to právě on, komu jsem se šla svěřit, a on mi vždy dobře poradil.

Založila jsem rodinu

Čas běžel. Minulo mě dospívání i maturita, pak jsem se dostala na vysokou školu, kde jsem se seznámila s Lubošem – mým budoucím manželem. Po promoci jsme se pak spolu přestěhovali do Brna, vzali jsme se a založili rodinu.

I nadále jsem však udržovala se strýcem Jaroslavem kontakt. Pravidelně jsem ho jezdila navštěvovat do mého rodného městečka a čas od času zavítal na návštěvu i on k nám. A pak přišel den, na který nezapomenu.

Nečekaná ráda osudu

Volal mi strýcův kamarád Standa, že měl Jaroslav nehodu na stavbě a jeho stav je vážný. Okamžitě jsem jela za ním do nemocnice. Bohužel svým zraněním nakonec po třech dnech podlehl. Když zemřel, jakoby zemřela i část mě samé.

Jeho smrt mi přišla nespravedlivá a nedokázala jsem ji přijmout. Stále dokola jsem si kladla tu samou otázku: Proč?!

Noční děsivé dobrodružství

Člověk se ale asi nemá ptát na věci, které mu mají zřejmě zůstat utajené. Když jsem seděla už čtvrtý den po sobě v kostele a za strýce se stále modlila a prosila o znamení, začaly se dít věci.

Bylo to pátý den po jeho smrti, kdy mě ze snu vyrušil pocit, že nejsem sama. Aniž bych se probudila a otevřela oči, uviděla jsem duši malého dítěte, chlapce. Ta duše byla hyperaktivní, vztekala se, běhala kolem mě, byla pěkně rozmazlená a křičela.

S chutí bych mu naplácala. Dítě pak najednou odběhlo do vedlejší místnosti a já dostala strach, že se vrátí. Začala jsem si představovat, že jsem zavřela do své ložnice těžké betonové dveře, to dítě do nich začalo bušit a křičelo.

Slyšela jsem, jak za těmi dveřmi zuří. Vtom jsem otevřela oči a všechno bylo pryč. Pochopila jsem, že to všechno byl jen zmatený sen. Každopádně mě vyvedl z nočního klidu, takže jsem už do rána oka nezamhouřila.

Vstala jsem, oblékla si župan a šla si do obýváku číst, abych manžela světlem ze stolní lampičky neprobudila.

Střežil moje kroky

Následující noc přišel další sen. Byla jsem v místnosti s malými vnučkami mé dcery, hlídala jsem je, protože mladí šli do divadla. Dopadl na mě smutek a na chvíli jsem ztratila pozornost. Jedna z holčiček utekla do vedlejší místnosti.

A najednou mi někdo řekl do ucha: „Pozor!“ Rozběhla jsem se za Marcelkou. Vnučka vylezla přes postel na pootevřené okno a já ji chytila ve chvíli, kdy se začalo pomalu pod vahou dítěte otevírat. Bývala by vypadla. Ten hlas určitě patřil strýci Jaroslavovi.

„Hlídá nás!“ zajásala jsem. O další znamení jsem už ale raději nežádala. Bála jsem se, aby nepřišlo zase to zlobivé dítě.

Spatřila vnučka ducha?

Až na Vánoce toho roku, co strýc Jaroslav zemřel, jsem poprosila, aby nás jeho duše navštívila. Dcera totiž čekala třetí dítě – po dvou holčičkách to měl být konečně kluk.

Když jsme si večer po slavnostní večeři předali dárky, jedna z vnuček přiběhla do obýváku z vedlejší místnosti a vystrašeně křičela něco o nějakém pánovi v ložnici a že se ho bojí. V bytě ale nikdo další nebyl. V tu chvíli mě napadlo jediné – že se na nás strýc Jaroslav přišel podívat.

Zmizelé klíče

Zvláštní také bylo, že jsme ten večer hledali klíče od auta. Zeť si nemohl vzpomenout, kam je v předvánočním shodu položil. Nebyly nikde k nalezení, takže nakonec mladí odjeli taxíkem.

Druhý den ráno se však objevily na místě, kde předešlý večer stoprocentně nebyly. Jako by je tam v noci někdo položil.

Existuje převtělení duší?

Strýc nám dával najevo i dál, že s námi je, a dokonce i můj manžel, zarytý realista, připustil, že jsou všechny ty podivné úkazy, vypínání a zapínání televize, přesuny věcí a zvuky kroků po domě mimo jeho chápání.

Pak ale najednou jako když utne! S narozením vnuka Aleška všechny podivné příhody ustaly. Vnitřně jsem cítila, že s námi už strýc není. Odešel. Ale kam?

Napadá mě jen jediná možnost – když vidím malého vnoučka, který se dceři narodil, jak hyperaktivně běhá, vzteká se a je rozmazlený, nemohu v něm nevidět toho kluka z mého snu. Že by se do něj můj strýc Jaroslav reinkarnoval?

Petra S. (66), Brno

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
19.4.2024
Lidé kolem nás mohou mít schopnosti, o kterých nemáme ani tušení. Na lázeňském pobytu jsem zažila něco neuvěřitelného. Stalo se to před necelými třemi lety, když jsem byla na měsíčním lázeňském pobytu po jedné komplikované operaci a potřebovala jsem čas na zotavenou. Nezapomenutelné setkání Během těch několika týdnů jsem tam poznala několik zajímavých lidí, ale jedno setkání nemohu z pamě
19.4.2024
Babička dostala do vínku dar, kterému nikdo z nás nevěřil. Tvrdila, že umí mluvit s mrtvými. Když umřel děda, své schopnosti mi předvedla. O babičce Anně se vždycky mluvilo jako o té divné. Tvrdila totiž, že umí komunikovat s mrtvými. Když jí zemřela sestra, říkala, že s ní komunikuje pomocí snů. Po smrti blízké sousedky zase opakovala, že ta za ní v noci chodí a povídají si. Pro maminku byl
19.4.2024
Procházky lesem jsem vždycky milovala. Po jedné děsivé příhodě se mi ale radost z přírody a venčení mé fenky na čas vytratila. Svoji fenku Amy jsem ráda chodila venčit do lesa na okraji našeho města. Nikdy jsem z toho lesa strach neměla. Jednoho letního podvečera jsem tam ale zažila něco, při čem mi tuhla krev v žilách. Na mýtince zhruba v půli trasy stála podivná žena ve starodávných bílých
18.4.2024
Když jsem byla malá, létal k nám na zahradu sýček a houkal celou noc. Babička věřila, že přináší zlou novinu. Dnes už vím, že babička měla pravdu. Ten strašidelný zvuk děsil lidi odjakživa. Kaž­dý, kdo někdy slyšel v noci houkat sýčka, určitě potvrdí, že mu při tom zvuku naskočí husí kůže a fantazie začne vymýšlet hororové scénáře. Tak to bylo i v mém případě. Houkání sýčka jsem slýchala na naš
17.4.2024
Seděla jsem na lavičce a učila se na zkoušku. Najednou mě oslovil mladík a celou látku mi vysvětlil během chvíle. Pak se po něm slehla zem. Jako studentka vysoké školy jsem se ráda učila v parku nedaleko domova. Měla jsem tam svou oblíbenou lavičku, kde byl klid i hezký rozhled po parku. Cítila jsem se tam v bezpečí, i když musím říct, že jsem měla občas divný pocit, že mi za zády někdo stojí a
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
iluxus.cz
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
Značka Goldbergh, oblíbená mezi milovníky sportovního oblečení, s hrdostí představuje svou nejnovější fitness kolekci. Tento rok je poprvé obohacena o kompletní řadu oblečení pro resort wear, což přin
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
nasehvezdy.cz
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
Chvíle hrůzy si prožila herečka Halle Berry (57), které byla mylně diagnostikována pohlavní nemoc. Nakonec se ale jednalo o příznaky menopauzy. „Cítím, jako bych měla v pochvě břitvy,“ přiběhla tehd
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
epochalnisvet.cz
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?   Rozlehlými prostorami
Muž četl moje myšlenky…
skutecnepribehy.cz
Muž četl moje myšlenky…
Lidé kolem nás mohou mít schopnosti, o kterých nemáme ani tušení. Na lázeňském pobytu jsem zažila něco neuvěřitelného. Stalo se to před necelými třemi lety, když jsem byla na měsíčním lázeňském pobytu po jedné komplikované operaci a potřebovala jsem čas na zotavenou. Nezapomenutelné setkání Během těch několika týdnů jsem tam poznala několik zajímavých lidí, ale
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
enigmaplus.cz
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
Zříceninu hradu Trosky najdeme na vrcholu stejnojmenného kopce v okrese Semily v Libereckém kraji. Nachází se na území Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Jde o jeden z našich nejnavštěvovanějších hr
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
epochanacestach.cz
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše, o tom se můžeme přesvědčit jen kilometr od poutního areálu ve Velehradě, v Archeoskanzenu Modrá. Představuje opevněné sídliště z dob Velké Moravy vybudované na základě skutečných archeologických nálezů přímo ze zdejší lokality. Prostor je členěn do několika tematických celků. Fortifikační část se věnuje typům dobových opevnění od hradeb ze dřeva a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Churchill chystal útok na SSSR
historyplus.cz
Churchill chystal útok na SSSR
„Vracím se s pevným přesvědčením, že jsme šťastně vykročili na cestě ke světovému míru,“ nechá se krátce po jaltské konferenci slyšet americký prezident Roosevelt. Setkání protihitlerovské koalice se podle něj vyvinulo více než dobře. To britský premiér Churchill je opatrnější. Tuší, že Rusové si demokracii interpretují po svém… Zatímco Evropa slaví konec největšího konfliktu v dějinách, britský
Využijte sílu Měsíce
nejsemsama.cz
Využijte sílu Měsíce
Sluneční rytmus určuje roční období i to, jak se fyzicky cítíte. Měsíční fáze souvisejí naopak s vaším duchovním světem. Nejvíc energie cítíte při úplňku a po něm dochází k poklesu sil. Také, když se díváte v noci na stříbrný svit měsíce, cítíte fascinaci a údiv? Celá Země je spojena s jeho měnícími se tvářemi – přibýváním, úplňkem, ubýváním a novem. Úplněk Měsíc v úplňku má největší
Polévka z červené řepy, která zahřeje
tisicereceptu.cz
Polévka z červené řepy, která zahřeje
Opravdu zahřeje a dodá vám nálož vitaminů. Ozdobit ji můžete nejen smetanou a bylinkami, ale třeba také slunečnicovými semínky apod. Potřebujete 1 kg červené řepy 2 lžíce másla 1 cibuli 400 g
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
21stoleti.cz
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou,
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
epochaplus.cz
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek,