Domů     Kéž by byla šťastná i dcera!
Kéž by byla šťastná i dcera!

Za své manželství jsem velice vděčná. Bohužel to samé nemohu říct o vztahu mé jediné dcery. Toho chlapa nám byl čert dlužen.

Bára už má zase oči rudé od pláče. A přestože, mi tvrdí, že se nic neděje. Mně ani manželovi nemusí nic vykládat. Moc dobře víme, jak se trápí. Nechce nás tím zatěžovat, ale nemůžeme přece zůstat lhostejní k jejímu neštěstí.

Někdy si dokonce cítím trochu provinile, že u nás doma je pohoda, zatímco dcera se trápí.

Nebylo to na první pohled

Svého milovaného muže jsem potkala naprosto náhodou. Jela jsem k rodičům. Bydlela jsem tehdy nakoleji ve městě. Ujel mi ale autobus. A já zůstala bezradně stát na zastávce. Tak, co teď? Najednou u zastávky přibrzdilo auto. „Slečno, čekáte na autobus?

Ten ale už odjel. Nepotřebujete někam zavést?“ Trochu mě to vyděsilo. Nejezdila jsem nikdy stopem, ale neměla jsem vlastně na vybranou. Řekla jsem tedy, kam jedu, a nasedla na sedadlo vedle řidiče.

Přiznám se, měla jsem takový strach, že jsem se na řidiče ani nepodívala. Jen jsem věděla, že je to mladý muž. Do řeči mi ale také nebylo, a tak jsme oba jsme mlčeli jako zařezaní. Po dvaceti minutách jsme byli na místě. Poděkovala jsem a rozloučila se.

Nevzdal to

Jak se mi později manžel přiznal, když jsem tehdy vystoupila z vozu a zmizela mezi domky, začal si hrozně nadávat. Přišla jsem mu prý sympatická a on se mě ani nezeptal na jméno, ani si nedomluvil nějaké další setkání.

Od té doby prý projížděl kolem té autobusové zastávky denně. A nepřestal, dokud nebyl úspěšný.

Už jsem se nebála

Čekala jsem opět na autobus, když mě náhle oslovil pohledný mladík. Byl celý nervózní, ale jeho pohled byl upřimný. Hned mi nedošlo, že jde o toho řidiče, co mě před časem svezl k rodičům. Tehdy jsem se na něj přece vůbec nepodívala. Ale byl to on.

Příjemný, sympatický a dokonce docela vtipný. Nechala jsem tehdy ujet autobus a k rodičům jsem cestovala s Tondou. Tak se ten pan řidič jmenoval.

Láska na celý život

Začali jsme spolu chodit. Náš vztah nebyl sice takový, jak se ukazuje v romantických filmech, a jak jsem si kdysi vysnila já, ale i tak byl krásný. Poznávali jsme sami sebe jeden druhého a bylo ty dny plné objevování.

Zjistili jsme nakonec, že už jeden bez druhého nechceme žít a slíbili si lásku až do smrti, před oltářem. Když se nám narodila krásná dcera, byli jsme skutečně šťastní. Baruška byla naše sluníčko, které nám dělalo radost až do dospělosti.

Každý byl pro ni nudný

Bára je opravdu dost atraktivní žena. Nebylo proto divu, že se kolem ní, od určitého věku, neustále točilo mnoho nápadníků. Postupem času jsme si s manželem všimli, že ti, seriozní, slušní chlapci, nemají u naší dcery šanci.

Měla raději rebely, tak trochu darebáky. Protože u nás doma vždy panovala otevřená atmosféra, kdy jsme si říkali věci na rovinu, snažili jsme se také Báře vysvětlit, že její výběr není pro dlouhodobý vztah, vhodný. Jen se usmála, prý zatím nehledá ženicha.

A s těmi kluky, které si ona vybírá, je větší zábava. Trochu nás to uklidnilo. Přece léta vyrůstala v prostředí plném štěstí a láskyplných vztahů, má tedy dobrý vzor pro život.

Zaskočilo nás to

Když nám Bára představila Kamila, jako svou vážnou známost, dost nás to zaskočilo. Od prvního okamžiku se nám nelíbil. Ani jednou se nedokázal nikomu z nás podívat zpříma do očí.

Snažil se působit velice sebevědomě, ale , jak se i později ukázalo, jeho sebevědomí bylo naopak velmi malé. Proto si musel neustále něco dokazovat. Těžko jsme s mužem chápali, jak si tyto dvě zcela odlišné osoby dokážou rozumět, co společného mají. Nezbývalo nám ale nic jiného, než dceřinu volbu tolerovat.

Jako táta mile překvapil

Baruška se vdávala v pátém měsíci těhotenství. Nejsem žádný puritán, ale přišlo mi to jako špatné znamení. Kubík byl náš první vnouček a my s Tondou si to pořádně užívali.

Musím říct, že v té době jsem Kamilovi odpustila mnohé a v duchu se mu za své negativní hodnocení omluvila. Jako táta byl totiž naprosto skvělý. A když pak přišla na svět Eliška, staral se o obě děti s láskou. Bohužel toto krásné rodinné štěstí nevydrželo dceři příliš dlouho.

Začal se zřejmě nudit

Bylo to na čtvrté výročí svatby, kdy k nám domu na slavnostní oběd přišla Baruška sama s dětmi. Omluvila Kamila, že je mu prý velice špatně, moc ho to mrzí. Jenže mě ani manžela neobalamutila. Vždy jsme na své dceři poznali, když lže.

Ona totiž ani lhát moc neumí. Oslavu jsme nechtěli zkazit, ale později jsem se snažila z dcery dozvědět, co se děje. Marně. Narazila jsem na velkou zeď mlčení. Situace se ale stále častěji opakovala.

Konečně nám řekla pravdu

Nakonec jsme se dozvěděli od dcery, jak se věci mají. Z Kamila se vyklubal neuvěřitelný záletník. Když mu na to přišla dcera poprvé, slíbil, že už se to nebude opakovat a ona mu uvěřila a odpustila. Jenže notorický nevěrník prostě svůj slib nikdy nedrží.

Děti ale tatínka moc milují a dcera nechce jejich tátu vyhodit z domu. I když by na to měla plné právo. Jsem z toho už opravdu zoufalá. Chápu dceřiny obavy. Ale nejde tu přece jen o děti, ale také o Báru. O její další život.

Je přece mladá a má právo žít šťastně a spokojeně s hodným mužem. Tak jako já a Tonda.

Zdena D. (58), Opava

Předchozí článek
Další článek
Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan