Domů     Vysněnou práci mi znechutil agresivní zločinec
Vysněnou práci mi znechutil agresivní zločinec

Od dětství jsem měla jasno, čím chci být. Asistovat při operacích jako sálová sestra! Nemocnice se ale pro mě během několika minut stala noční můrou.

Na rozdíl od spolužaček jsem měla od nejútlejšího dětství jasno, čím chci v životě být. Toužila jsem pomáhat, starat se, pečovat a hlavně zachraňovat – proto jsem po základní škole směrovala na střední zdravotnickou školu.

Mí rodiče doufali, že budu pokračovat ve studiích na vysoké škole a stanu se lékařkou, já jsem ale takové ambice neměla. Byla jsem spokojená jako zdravotní sestra. A protože jsem chtěla pomáhat skutečně hodně, bylo mým cílem pracovat na operačním sále.

Práce mě bavila a měla jsem na ni nejspíš talent a dostatek dalších předpokladů, tak se mé přání brzy naplnilo. Pracovala jsem v nemocnici mnoho let, už dávno jsem nebyla nejmladší, založila jsem si rodinu a porodila dvě děti.

V práci jsem si vytvořila okruh dobrých přátel a byla šťastná. Představa, že bych své pracovní místo opustila, byla pro mě nepředstavitelná.

A přesto se stalo něco, co zapříčinilo, že jsem svou práci nejenže opustila, ale měla z ní dokonce panickou hrůzu a navždycky noční můru a fóbii. Ten den k nám přivezli akutní případ. Byl to vězeň, který spolykal nějaké předměty.

Šest lidí ho neudrželo

Bylo to tak akutní, že jsme hráli o každou vteřinu. Ochranka, která toho člověka přivezla, musela zůstat před dveřmi, na operační sál nemohla. Nikdo z nás netušil, jakou sílu ten člověk má a jak se ukázalo, byl navíc pod vlivem drog.

Jak se k nim ve vězení dostal, nebyl problém nás na sále. To, co se rozpoutalo před operací, bylo pekelné. Všichni, kdo jsme tam v tu chvíli byli, lékaři, sestry, zdravotní bratři, jsme toho šílence museli držet. Bylo nás šest a i tak to bylo náročné.

Všechny nás pokousal, poškrábal a pořezal. Trvalo nekonečně dlouho, než se toho člověka podařilo uspat. Byl nepřirozeně odolný a nepříčetný.

Je neuvěřitelné, že jsme se po tom všem dokázali vybičovat k tomu, abychom se zcela klidně a svědomitě vypořádali s operací. Člověk se zkrátka dokáže v takových chvílích vyburcovat k neuvěřitelným výkonům. Po operaci to ale dolehlo.

Roztřásla se mi nejen kolena, ale cítila jsem závrať a podivné chvění celého těla. Třásly se mi i ruce. A nebyla jsem v tom sama. Ačkoliv se snažili všichni být velkými profesionály, na všech zanechala tato operace šrám na duši.

I pan profesor, ač si držel svůj vyrovnaný výraz, byl rozladěn. Netušila jsem tehdy, jak drtivě na mě tato událost zapůsobí.

Bála jsem se vstoupit na sál

Potíže udeřily až posléze. Nejprve se dostavily nepříjemné sny, ze kterých jsem se probouzela s bušícím srdcem. Přecházela jsem po bytě a vysedávala v křesle, než se mi podařilo zase zabrat. Do práce jsem se najednou netěšila.

Na své přátele a kolegy ano, ale ve chvíli, kdy jsem měla vstoupit do sálu, se mi sevřel žaludek. Nemohla jsem se nadechnout, rozmlžilo se mi vidění a nemohla jsem se soustředit na práci. Nebyla jsem schopná vnímat pokyny a dostatečně rychle reagovat.

Při prudším nebo rychlejším pohybu kohokoliv na sále jsem se lekla, srdce se mi rozbušilo a krev se mi nahrnula do hlavy. Bála jsem se, že dostanu infarkt. Ty návaly byly silné a mé stavy nenormální, až jsem začala pochybovat o tom, zda nejsem nemocná.

Nemohla jsem uvěřit tomu, že by něčeho takového byla schopna psychika. Začalo mi tikat levé víčko a občas jsem slyšela věci, které neexistovaly.

Stávala jsem se bláznem?

Už si toho všimli i kolegové, že nejsem na sále ve své kůži. Několikrát jsem se operaci vyhnula. Chvíli to tolerovali a snažili se mi pomoct a zastoupit mě. Ale můj stav se nelepšil.

Došlo to tak daleko, že se mi před vstupem do sálu podlomila kolena a já málem omdlela. V tu chvíli se už rozhodli kolegové sami. Musím na vyšetření. A tak začal oběh po nejrůznějších oddělení a vyšetření.

Všichni přemýšleli se mnou, jaká ohavná choroba mě mohla napadnout. Všechna vyšetření byla ale v pořádku. Moje tělo bylo zdravé. A tak si mě jednoho dnes našla naše psycholožka. Seděla přede mnou a začala si se mnou povídat.

Doporučila mi dovolenou, sednout s dětmi na kola a jezdit od rána do večera po krásných českých krajinách. To abych večer padla únavou a spala tvrdě a beze snů.

Nemohla jsem uvěřit tomu, že za těmi děsivými projevy a zdravotními problémy vězí jen a jen psychika. Bylo tomu ale tak!

Odešla jsem do jiné branže

Dovolená na kolech mi pomohla. Ovšem nebylo to řešení mého psychického problému. Jakmile jsem se vrátila do nemocnice, potíže se okamžitě vrátily. Rozhodla jsem se tedy odejít. A to nejen z prostředí, ale zcela od své profese, kterou jsem tak milovala.

Nastoupila jsem u známé v květinářství. Začala jsem se zajímat o rostliny, kterým jsem do té doby vůbec nerozuměla. Dokonce jsem začala studovat večerně zahradnickou školu. Nová práce mi přinášela klid a pohlazení na duši.

S moji známou, která se postupně stala mou nejlepší kamarádkou, jsme si pořídily krámek nejen s květinami a drobnými suvenýry, ale také s čajovnou. Jak čas šel, rozšířili jsme její činnost o kurzy aranžování a besedy o bylinkách a lidovém léčitelství.

Jako zdravotní sestra, která měla k alternativní léčbě vyhraněný názor, jsem najednou začala poznávat jinou sféru. Setkávala jsem se s různými léčiteli, homeopaty, bylinkáři – a s nimi vedla diskuse. A to mě donutilo o těchto terapiích přemýšlet.

Ta změna mi otevřela oči

Zpětně si po letech říkám, že se to tehdy muselo stát. Začala jsem se postupně věnovat józe a homeopatii. Díky svému vzdělání ve zdravotnictví jsem dokázala tyto dva zdánlivě protichůdné světy spojovat a pomáhat lidem.

S každým dalším človíčkem, kterému jsem poradila a on se svých zdravotních problémů zbavil nebo se mu zmírnily, jsem začala chápat, že se plní můj sen, který jsem v dětství měla. Pomáhat lidem, pečovat o ně a zachraňovat.

Zákazníci se k nám začali stahovat jako do bájné Mekky. A protože jsem stále udržovala své krásné vztahy s bývalými kolegy v nemocnici, začala jsem alternativní metody a různé terapie zlehka šířit i mezi ně.

Někteří lékaři a sestry zůstali sice dále skeptičtí, ale našlo se několik těch, kteří projevili zvědavost a dokonce zájem. Našla jsem svoje místo. O takovém úspěchu se mi – ani v těch nejodvážnějších dětských představách – nikdy nesnilo.

Vrátila jsem se na místo činu

Svoji fóbii z operačního sálu, kam jsem už nikdy nechtěla vstoupit, jsem nakonec překonala. Dceru skolila nemoc, objevil se jí nádor na mozku. Dcery problém vyžadovat rychlý zásah – operaci.

Byla jsem u ní každou možnou chvilku a rozhodla se jí doprovodit až na sál. Zamrazilo mě, když jsem zjistila, že to je přesně ten, na kterém se před lety odehrálo drama, které si životem nesu. Seděla jsem před sálem ponořená do svých myšlenek a meditací.

Byla jsem klidná a vyrovnaná. Žádné nepříjemné pocity jsem neměla. Operace se vydařila a moje dcera se z problémů dostala. K regeneraci jejích sil a celkové rekonvalescenci jistě pomohly i moje rady a léčivé lektvary.

Takový strach o dítě bych už znovu zažít nechtěla. Díky tomuto problému jsem se ale dozvěděla, že jsem se své fóbie, která mi rozežírala duši, zbavila. Nevím, jestli pomohl čas, nebo jsem se s problémem vyrovnala díky józe, kterou praktikuji už deset let.

Ke své práci sálové sestry se samozřejmě už nikdy nevrátím. Věřím ale tomu, že bych dnes zase dokázala nastoupit v operačním sále na své místo.

Alena (59), Praha

reklama
Související články
15.4.2024
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem šťastná, že máme domek hned na návsi, tam jsem u zdroje všeho. Jakmile něk
15.4.2024
Propadla jsem úžasnému koníčku! Sleduji akční ceny, je to lákavé dobrodružství, takový můj sport, díky kterému jsem si našla i skvělé přátele. Najednou jsem nevěděla, co budu dělat? Na chození po divadlech jsem neměla peníze, na cestování dost sil, sedět u televize a dívat se na seriály mě nebavilo. Důchod se na mě šklebil v té nejděsivější podobě. Byla jsem sama, manžel mi zemřel. Doma to n
12.4.2024
Nikdo mě nenutil, mohla jsem si pořídit skleničku a umělé zuby. Já ale toužila po hezkém chrupu. Spořila jsem, jak to šlo, ale ono to moc nešlo. Jako rozvedená s platem nic moc to dalo docela fušku. Když k tomu člověk přičte nájem a občas něco na sebe, zbylo mi sotva na jídlo a nějaké to ovoce. I tak moje úspory dosáhly úctyhodné částky. Poctivě jsem střádala Měla jsem přesně vypočítané,
12.4.2024
Nebyl to nikdy žádný lev salónů, co se vzhledu týče, ale já hledala spíš klid a bezpečí. Jenže věk ho zřejmě připravil o poslední kapku charismatu. Stal se z něho nudný patron. Už kdysi na rande s ním byla celkem nuda. Nebyl vůbec zábavný, nerozuměl legraci a většinou jen mlčel. Já ale měla za sebou hodně bouřlivý vztah, a dokázala jsem tedy ocenit pravý opak. Vždycky to tak bylo Po svatb
11.4.2024
S Janou se známe od puberty. Seznámily jsme se na tenise. A staly se z nás hned kamarádky. A to celoživotní. Až donedávna… Tenis u nás, tehdy ještě na vesnici, se rozhodlo postavit pár tenisových nadšenců, protože se jim už nechtělo jezdit do nejbližšího města. Místo pro budoucí kurty bylo nádherné. Hned u řeky Lužnice. Tehdy, před padesáti lety, se rozhodlo, že kurty budou antukové a tři. Vévo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
epochaplus.cz
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
Sedavé zaměstnání není rozhodně nic příjemného. Bez pořádné prevence se člověk začne dřív nebo později potýkat se zdravotními neduhy, typu křeče v nohou, bolesti zad a hlavy, bolesti ruky, pálení očí, problémy se zažíváním, nadváha a další. Mnohem lépe je naučit se těmto problémům předcházet, než je později řešit. Nejdůležitějším krokem v boji proti zdravotním problémům způsobeným
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném