Domů     Dobrý skutek ze záhrobí
Dobrý skutek ze záhrobí

Před lety jsem potkala velice zvláštní ženu. Poté, co mi odvyprávěla zajímavý příběh, přehodnotila jsem svůj pohled na život i na smrt.

S paní Miladou jsem se setkala náhodně v nemocnici. Ona byla po operaci, já na dvoudenním vyšetření. Byla to moc milá žena, okamžitě jsme si padly do oka a rozuměly jsme si spolu. Povídaly jsme si o životě, práci, dětech i koníčcích.

Milovnice koček

Milada, stejně jako já, milovala kočky. Vzpomínaly jsme zejména na humorné zážitky, až najednou paní Milada zvážněla a začala mi vyprávět příběh, ze kterého mě doslova mrazilo.

Z jejího vyprávění jsem nabyla dojmu, že jsou mezi nebem a zemí věci, o kterých nikdy nemůžeme prohlásit, co je způsobilo, a že v silách tajemných stvoření, jakými jsou kočky, je možné i zasahování do lidských osudů i poté, co zemřou.

Přišla neznámo odkud

V době, kdy k té příhodě došlo, bydlela Milada ve městě, kde by s chováním kočky asi vyvstaly problémy. Bývala dlouho v zaměstnání a k tomu navíc často jezdila i na služební cesty, někdy i vícedenní.

Jediný syn, kterého s bývalým mužem měla, se už osamostatnil a žil na opačném konci města se svou ženou a synem, Miladiným vnukem, Matějem.

Jednou se u chalupy, kterou po rozvodu s bývalým manželem získala a která se nachází asi 30 kilometrů za městem, objevila kočka – flekatá a maličká. Sotva odrostlé kotě. Okamžitě se paní Miladě začala otírat kolem nohou a vydatně předla. Vzala si ji domů a dala jí jméno Elinka.

Napjaté rodinné vztahy

V čase, kdy na chatě nebyla, chodívala kočka k sousedce, starší důchodkyni, která ve své dřevěné chatičce bydlela celoročně. Ovšem, jak Elinka uslyšela, že se blíží auto, vyskočila na lavičku pod velikým smrkem a čekala na svou kamarádku.

Celou dobu, co tam Milada pobývala, se kočka držela blízko. Vystrnadila všechny hraboše z okolí a dělala paní Miladě společnost. Občas jezdíval na chalupu i Miladin syn s rodinou.

Jeho manželka svou tchyni však moc nemusela, nerozuměly si spolu, zejména proto, že podle Milady byla manželka jejího syna až moc náročná a zbytečně utrácela.

Milada se ohledně toho několikrát snažila snaše promluvit „do duše“, ale jak předpokládala, úspěch to nepřineslo. Spíše naopak – od toho dne si byly trnem v oku ještě více.

Zlé tušení

V ten osudný víkend, kdy k té tragédii došlo, byli na chatě všichni. Paní Milada uvařila nedělní oběd a odpoledne se chystali odjet zpět. Elinka se pořád motala kolem, ale pak najednou nebyla k nalezení.

Milada poprosila snachu, aby se podívala po všech místnostech, jestli tam kočka nezůstala. Velice neochotně snacha dům prošla, a pak prohlásila, že kočka uvnitř nikde není. Krátce po třetí hodině chatu zamkli a odjeli domů.

Zemřela krutou smrtí

Během cesty měla Milada pořád nejasný pocit, že se něco stalo jinak, než mělo. Byla neklidná a nervózní. Zmocnilo se jí neblahé tušení, které jí nedalo spát. Na chalupu měli jet až za dva týdny, ale ona se rozhodla jet tam o týden dřív.

Když tam přijela, přímo utíkala ke dveřím, aby odemkla. Proběhla všechny místnosti a v malé ložnici našla svou chlupatou kamarádku stočenou do klubíčka na malém polštářku uprostřed postele. Byla mrtvá. Umřela žízní.

Dveře byly rozškrábané, jak se snažila dostat se ven. Paní Miladě se sevřelo srdce žalem. Vzala ubohou kočičku do náruče, zabalila ji do deky, a pak ji pohřbila pod rozložitý smrk hned u chalupy.

Tragická autonehoda

Uplynulo několik týdnů. Byl všední den a Miladina snacha odvážela Matěje na hokej. Bylo velice špatné počasí, silně pršelo a silnice byly kluzké. Na křižovatce se její auto čelně srazilo s dalším řidičem v terénním autě. Následky byly strašlivé.

Vnuk měl naštěstí jen lehká zranění, ale Miladina snacha byla na pokraji smrti. Polámané kosti, vnitřní krvácení. Podstoupila několik operací. Ani po měsíci se však nevědělo, zda bude žít.

Vyslyšené přání

Tehdy si Milada vzpomněla na svoji zvířecí kamarádku a poprosila jejího ducha. „Elinko, prosím tě, kvůli Matějovi, odpusť jí!“ Toto přání pronášela večer co večer před ulehnutím. Po dalších několika dnech skutečně došlo ke zlepšení jejího zdravotního stavu.

Mladá žena se začala uzdravovat. Po prožitých útrapách se zdálo, že se změnil i její pohled na svět a vztahy v rodině. Více si hleděla syna i manžela a našla společnou řeč i s tchyní.

Nový kamarád

Když pak jednoho pátečního odpoledne přijela paní Milada na svou chalupu, čekalo tam na ni překvapení. Na lavičce před domkem seděl černý kocour. Měl oči jako hvězdy a hned věděl, kde je jeho místo.

Dostal jméno Fanda a stal se plnohodnotným členem rodiny, tak jako tehdy Elinka. Když mi paní Milada ten příběh dovyprávěla, téměř se mi do očí nahrnuly slzy.

Jsem si jistá, že co budu živa, tak na tuto paní nikdy nezapomenu, protože díky ní jsem pochopila, že smrtí život nekončí…

Veronika S. (63), Praha

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
25.4.2024
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů se mi ale málem stal osudným. Starý
25.4.2024
Potřebovala jsem se přesvědčit, že mě neklame zrak, a tak jsem udělala pokus. Talisman z Afriky v sobě skrýval pozitivní energii! Magické věci nemusí být jen nebezpečné. Věřte, nebo ne, ale mohou mít i zázračné účinky! Už řadu let jsem svědkem toho, jak darovaná figurka působí kladně na náladu lidí. Synovec byl zapálený cestovatel Já osobně jsem na cestování nikdy moc nebyla, ale ve svém
25.4.2024
Syn se jako malý bál spát sám v pokojíčku. Tma mu naháněla strach, a proto vždycky v noci chodil k nám do ložnice. Jedné noci ale nepřišel. Tento příběh je starý mnoho let. Byly tehdy Vánoce a mému synovi Matějovi byly čtyři roky. Od jeho tří let jsme po něm chtěli, aby dokázal spát sám ve svém pokojíčku. Začátky byly opravdu těžké. Pořád se bál tmy. I když jsme s manželem spali hned vedle v lo
23.4.2024
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela... Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném invalidním důchodu. Na rekonstrukci domečku po mé babičce jsme si kdy
23.4.2024
V servisu žádnou závadu nenašli, přesto se mé nové auto chovalo podivně. Musel jsem si nakonec promluvit s jeho předchozím majitelem. Můj příběh začal koupí starého ojetého auta. Vyšlo mě na rovných čtyřicet tisíc. Mělo dvakrát přetočený tachometr, sjeté gumy a špatně dovíraly dveře na straně spolujezdce. Přiznám se, že jsem sváteční jezdec. Řidičák jsem udělal až na druhý pokus a inspektor
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je