Domů     Vymodlené dítě nám změnilo život, ale jinak než jsme čekali…
Vymodlené dítě nám změnilo život, ale jinak než jsme čekali…

Po tříletém vztahu jsme se s partnerem rozhodli, že se vezmeme a založíme rodinu. Na miminko jsme sice chvíli čekali, ale vytoužený okamžik přeci jen nastal, neradovali jsme se však dlouho…

Po roce usilovného snažení o miminko jsme rozhodně ještě znepokojení nebyli. Oba jsme žili velmi aktivním životem. Měli jsme dobrou práci, hodně jsme sportovali a užívali jsme si cestování a doufali, že z některého výletu si přivezeme miminko.

Vzájemně jsme se uklidňovali tím, že jsme si říkali, že vše přichází ve správném čase, který ještě nenastal. Na konci třetího roku usilování o dítě jsme se rozhodli, že vyhledáme odbornou pomoc.

Zprávy nebyly moc příznivé, ale nejednalo se o stav, kdy by bylo nutné propadat depresím. Bylo nutné ubrat na pracovním tempu a plodnost podpořit hormonální léčbou. Šťastné zprávy jsme se dočkali zhruba za rok. Těhotenství probíhalo naprosto bez problémů.

Ranní nevolnosti jsem neměla, tlak mi nekolísal a do zaměstnání jsem docházela až do počátku devátého měsíce. Pohlaví jsme si nenechali prozradit.

Holčička se znamínkem

Konečně přišel ten velký den, kdy jsem na svět přivedla naší Ivanku a rázem z nás byli nejšťastnější rodiče pod sluncem.

Holčička se sice narodila se znaménkem v obličeji, které bylo diagnostikováno jako nezhoubný névus, ale to nás neznepokojilo, protože stejně byla nejkrásnější. Lékaři nás uklidnili, že se nemusíme ničeho obávat.

V pěti měsících při pravidelné kontrole nás dětská lékařka potěšila. Ivanku nazvala ukázkovým miminkem. Upozornila nás však také na to, že se mírně znaménko zvětšilo.

Trochu nás vyděsila její slova, že je tu možnost, že se mohou v útvaru odehrávat nesnadno kontrolovatelné změny. Také dodala, že se domnívá, že se pravděpodobně nejedná o zhoubné změny.

Veškerá vyšetření skutečně potvrdila, že se opravdu nemusíme zatím (!) znepokojovat.

Při další návštěvě jsme společně s lékařkou probrali ještě jednou celou situaci a vzhledem k tomu, že se velice obtížně odlišují některé typy znamének od zhoubného melanomu, doporučila nám pro jistotu odbornou konzultaci ještě v nemocnici.

Lékař nám tehdy navrhl chirurgický zákrok a dal nám čas na rozmyšlenou. Zhruba po týdnu jsme měli jasno. Ivanka zákrok podstoupí. Těžko jsme se s vlastním rozhodnutím smiřovali, ale výčet rizik možných změn ve zhoubný nádor nás velmi znepokojoval.

Děsilo nás to natolik, že nám myšlenky nedaly několik nocí spát. S těžkým srdcem jsme Ivanku objednali k výkonu, když jí bylo sedm měsíců.

Nastal den operace

Na klinice nás velmi vřele přijali. Vše nám podrobně vysvětlili a uklidnili nás natolik, že jsme si byli jistí, že děláme jen to nejlepší pro naši holčičku a pravděpodobně jsme také dělali, což ukázal až čas.

Brzo ráno ji ještě nabírali krev, jen trošičku si pofňukala a já si říkala, jak statečnou holčičku máme. Plánovaný čas se blížil. Ivanka zlehka odpočívala, a přesto šibalsky po mně pokukovala, ale tlumivé léky před narkózou již zabíraly.

Na řadu přišla téměř přesně v 10 hodin tak, jak bylo naplánováno. Zákrok měl trvat zhruba 40 minut. Doprovodila jsem ji v malé postýlce až k operačnímu sálu a rozhodla jsem se, že počkám u skleněných dveří, abych byla, co nejdříve zase u ní.

Prvních 15 minut uteklo velice rychle. Představovala jsem si vše, jak nám to lékaři popisovali. Tak teď ji vyndavají z postýlky, teď už ji uspávají, teď už mají v ruce skalpel a čas začal být věčný. Každá minuta byla jako hodina.

Po dalších deseti minutách velmi svižným krokem okolo mne proběhl lékař, který se ihned ztratil za skleněnými dveřmi. První moment mi napadlo, že je znaménko asi zhoubné. Okamžitě jsem se začala uklidňovat, že to určitě tak není, ale nějak to nešlo.

Měla jsem pocit, že stárnu s každou minutou. Za další chvíli proběhl okolo mne další bílý plášť. Nyní jsem už byla velmi znepokojená.

Drama, které jsem jen tušila

Uběhlo oněch avízovaných 40 minut a dveře se neotevíraly. Neotevíraly se ani po hodině… Téměř za dvě a půl hodiny bylo mé napětí prolomeno. Otevřely se dveře potřetí a z nich vyšel operatér. V jeho tváři se dal vyčíst znepokojivý děj.

„Je mi velice líto, ale došlo k nečekaným komplikacím. K jakým komplikacím?“ Vyhrkla jsem. „U holčičky došlo k nečekané zástavě, ale podařilo se nám srdeční činnost obnovit, ale zástava trvala dlouhých 15 minut.

V tento moment nevíme, zda došlo k poškození mozku vlivem nedostatku kyslíku, ale vyloučit to nemůžeme, dokonce je to pravděpodobné.“

Nějak jsem nechápala, jak se zdravému miminku najednou mohlo zastavit srdíčko… Za chvíli ji již převážely na ARO napojenou na celou řadu přístrojů. Byl to nejstrašnější pohled, jaký se může matce naskytnout. Nemohla jsem tomu uvěřit, ale ani jsem nechtěla.

Okamžitě jsem volala manžela, aby za námi přijel. Nedokázala jsem mu vysvětlit, co se vlastně stalo. V podvečer nám oznámili, že se Ivanka přiměřeně zotavuje, ale výsledky celé řady vyšetření zatím nemluví jasně.

Nechcete uvěřit a máte tendence obvinit každého

Druhý den s námi již otevřeně mluvili a potvrdili, že bohužel došlo k poškození mozku, ale zatím ještě není zcela jasné, na co se máme připravit.

První dobrou zprávou bylo to, že znaménko bylo celé odstraněné a včas, protože se jednalo o typ, ze kterého se velice často vyvine zhoubný nádor. Ještě tentýž den přišla i druhá zásadní zpráva, došlo k nenávratným změnám na mozku. O poznání lepší zpráva byla, že se již probírá a můžeme ji vidět.

V postýlce již neleželo naše usměvavé sluníčko, ale holčička, která se nehýbala, měla zavřená očíčka, která občas ztěžka otevřela. Když jsem jí do dlaničky vložila prst, nesevřela ho…

Další den přišla naprosto zdrcující zpráva, bylo zasaženo několik mozkových center, která významně změní život nejen Ivanky, ale i celé rodiny.

Nedostatek kyslíku vedl k otoku mozku a následně k dětské mozkové obrně, tedy k závažnému poškození mozku a prognóza jasně byla bez velkých nadějí na zlepšení.

Tomu se prostě nedá uvěřit, když tři dny před tím vaše milované dítě se plazí po pokoji, směje se a vy s ní. Máte tendenci obvinit každého, kdo se jen na dítě podíval, sebe, partnera a celý svět.

Na počátku věříte, že je naděje na zlepšení, na významné zlepšení. Vidíte, co ostatní nevidí, pohyby, záškuby a naději. Rozpadnou se vám na padrť veškeré sny.

Vaše dítě sice roste, ale má prázdný pohled, téměř vás neslyší, vnímá jen váš stín, pohybuje se pouze s dopomocí, nemluví…

K úplnému smíření se asi nikdy nedojde

Mám pocit, i po těch dlouhých letech, že se nikdy s manželem nepřestaneme obviňovat, že jsme se vzájemně nezastavili v rozhodnutí, které vedlo k naší rodinné tragédii. Ani po létech dřiny, obětování se, denního tvrdého cvičení se stav nezlepšil.

Dnes hlavně už jen doufáme, že se stav nebude již zhoršovat.

Ivanka je ve svých třinácti letech osmdesátikilovou holčičkou, která někdy usedavě pláče, jindy se potýká s opakovanými záchvaty celý den, jindy čelíme celodenním záchvatům vzteku a zuřivosti, kdy demoluje vše okolo sebe, kouše, škrábe, plive a je nebezpečná i sama sobě.

Vymodlené dítě, kterému věnuji veškerý možný čas, mi nikdy neřekne, maminko. Mizivá je i naděje, že mne pohladí a řekne několik milých slov, jak moc mne miluje, jak je šťastná. Nikdy mi nebude vyprávět o své první a ani druhé či třetí lásce…

Nemohu však jen spílat osudu, jsou i momenty, kdy se cítím naprosto smířená a vyrovnaná a vím, že kdyby operaci nepodstoupila, osud by nám život s ní nedopřál, což se po důkladném rozboru tkáně potvrdilo.

Často ji říkám, jak moc ji mám ráda a jen si občas sním, jaké to mohlo být a představuji si, jak jde poprvé do školy, jak si hraje, jak má s dívkami svého věku taková ta holčičí tajemství… Ze snění mi vždy probere pohled na počmáranou zeď, stržené tapety či rozbitou tabulku skla v okně, kterou naposledy rozbila v záchvatu zuřivosti pěstí a já si jen mohu říci:

„Ještě, že se nepořezala a v klidu vytočím číslo na sklenáře a po stodvacáté se zeptám, kdy by měl čas okno zasklít.“

Radka N. (49), Praha

reklama
Související články
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
epochaplus.cz
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce