Domů     Pozdní láska mě dostala
Pozdní láska mě dostala

Vdávala jsem se spíše z rozumu než z lásky. Možná vám to zní ošklivě, ale ošklivé to rozhodně nebylo…

Měla jsem za sebou pár vztahů plných velké vášně, ale k ničemu dobrému nevedly. Když jsem poznala Vítka, srdce se mi nijak zvlášť nerozbušilo.

Za dva měsíce jsem už ale věděla, že je tak hodný a spolehlivý, jako nikdo z těch okouzlujících umělců, se kterými jsem byla dřív. Začala jsem ho mít hodně ráda, takže když mě po roce požádal o ruku, kývla jsem. Nijak jsem se k tomu nemusela přemlouvat.

Jasně, nebláznila jsem kvůli němu. Ale copak je pobláznění podmínkou kvalitního vztahu?


Syn nám dělal velkou radost

Za dva roky se nám narodil syn Kryštof. Byli jsme šťastní a nic nám nechybělo. Tedy, mně po čase začalo něco chybět. Trocha toho vzrušení, romantiky…

Vítek byl hodný, skvěle se o nás staral, jenže mě bral tak samozřejmě, že mi z toho bylo smutno.
 Syn nám dělal samou radost. Už odmala byl hodně samostatný, takže mě příliš dlouho nepotřeboval.

Měl výborné výsledky ve škole, takže nás nepřekvapilo, když po maturitě sehnal stipendium na studia do zahraničí. Bylo to nádherné, jenže když takhle vyletěl z hnízda, bylo u nás doma najednou pusto. A já si začala uvědomovat, jak málo toho mám s Vítkem společného.

Žili jsme vedle sebe

Pár let jsme se tak nějak potáceli vedle sebe, dva skoro cizí lidé, kteří si ale nechtějí ublížit a tvrdohlavě to odmítají vzdát. Jenže mě bylo jasné, že pokud si chci v životě ještě něco užít, neměla bych otálet.

Podala jsem žádost o rozvod.
 Vítek z toho byl nejdřív v šoku, vůbec nechápal, co mi vadí a co mám za problém. 
„Neblázni, Katko,“ říkal mi. „Vždyť je nám spolu dobře. Už nejsme nejmladší, tak co bys čekala. Máme prima syna, nic nám nechybí…“.

Snad měl pravdu, jenže já už byla rozhodnutá. Konec konců nejen já, ale i on mohl přece začít nový život. Než samotu ve dvou, to je lepší něco zkusit, i když výsledek je nejistý.


Nezůstalo u jedné změny

Po rozvodu jsem změnila i práci a vrátila se ke svému koníčku z mládí – keramice. Měla jsem najednou spoustu času, nic mi nechybělo, tedy kromě mužské náruče. Ale nespěchala jsem, věřila jsem, že i pár let před padesátkou může člověk najít lásku. Netrvalo to dlouho a jednu starou jsem skutečně potkala.

Zamilovaná jako školačka

S Michalem jsem tak trochu chodila na střední škole. Stejně jako tehdy já, i on chtěl studovat keramiku a jemu se to, na rozdíl ode mě, podařilo. Jenže on byl takový neklidný dobrodruh, takže ještě před koncem studií odešel za hranice.

Od spolužáků jsem se vždycky na třídním srazu dozvěděla co a kde zrovna dělá. Byl v Kanadě, v Austrálii, na Novém Zélandu… Docela jsem mu záviděla.

A teď jsme na sebe narazili v obchodě s výtvarnými potřebami.
 Slovo dalo slovo a nakonec jsme spolu seděli u vína až dlouho do noci. Když jsem se s ním před domem loučila, cítila jsem takové zvláštní rozechvění, na které jsem už skoro zapomněla.


Udělala bych pro něho všechno

Nezůstalo u jednoho setkání. S Michalem jsme si měli stále co říct, navíc měl spoustu zajímavých nápadů, jen se nějak nehnal do jejich realizace. Tak jsem si vzala do hlavy, že ho přinutím, aby se zase pustil do práce. Cítila jsem se vedle něj jako zamlada.

S Vítkem jsme už skoro pořád mlčeli, zato Michala zajímal každý můj nápad. A jiskřilo to mezi námi. Netrvalo dlouho a stalo se to, co se dalo čekat. 
Život byl zase báječný. Přesto jsem si nespřádala žádné plány.

Nechtěla jsem na Michala tlačit, při jeho svobodomyslnosti by to byla cesta do pekel. Ale doufala jsem, že společná práce ho u mě udrží spíš než vášeň. Tak moc jsem ho milovala. Dokonce jsem mu přes kamaráda zařídila výstavu jeho prací.

A jak se dalo čekat, měla úspěch. 


Nejkrásnější měsíce v mém životě

„Ty jsi ta nejbáječnější ženská na světě,“ řekl mi večer po vernisáži. „Ani nevíš, jak mě mrzí, že jsem tě znovu nenašel dřív. Mohlo nám spolu být skvěle.“
 Byla jsem na vrcholu blaha. Nějak jsem si ale nevšimla, že se nezmínil o budoucnosti, jen o minulosti.

Uplynulo pár naprosto dokonalých měsíců. Věřila jsem, že spolu zestárneme. Že jsme dokonalý pár. Jenže najednou začal Michal na všem hledat chyby. Moje nápady byly najednou špatné, když jsem se mu snažila pomoci, tvářil se, že ho omezuji.

A čím smutnější jsem byla, čím víc jsem se mu snažila nějak vyhovět, potěšit ho, tím odtažitěji se ke mně choval.
 „Tohle nemá smysl,“ vychrlil na mě jedno sobotní odpoledne v dílně. „Nedokážu vedle tebe pořádně pracovat. A ty vedle mě taky ne. Bude lepší, když si dáme nějaký čas pauzu…“ 


Zůstalo jen velké prázdno

Nečekala jsem to. Takhle se mi snad ještě nikdy srdce nesevřelo. „Možná máš pravdu,“ dokázala jsem mu říct a pak jsem utekla. Zbytek dne jsem probrečela. Zavolal až po pár dnech, kdy si může přijít pro věci. Bylo to hrozné.

Po rozvodu jsem byla jen smutná, teď jsem ale měla v srdci díru. Připadala jsem si, a vlastně pořád ještě připadám hloupě využitá. Jenže na druhou stranu to nedokážu mít Michalovi za zlé. Celý život byl takový, bez kořenů a dlouhodobých vztahů.

Navíc to, co mi dal, ten pocit že jsem milovaná a zajímavá, bylo něco, co už se mi asi nikdy nepoštěstí…

Kateřina J. (54), Mělník

Předchozí článek
reklama
Související články
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
3.4.2024
Byla jsem průměrná studentka. V matematice jsem, přiznávám, pokulhávala, český jazyk jsem měla naopak docela ráda. Na maturitu jsme se učili s předstihem, ale spoustu jsme si toho nechali na takzvaný svatý týden. Všichni jsme naivně věřili, že během těchto několika dní si toho nacpeme do hlavy pomalu víc než za celý rok. Platonicky zamilovaná V té době jsem byla platonicky zamilovaná do t
3.4.2024
Byla jsem tajně zamilovaná do pohledného vysokoškoláka Pavla, ale on se ke mně choval jako kus ledu. Vypadalo to, že ho nezajímám. Bylo velmi romantické narodit se jako kastelánova dcera. Po celé dětství i dospívání jsem si připadala jako princezna. Ale jako všechno, i tohle mělo své slabé stránky. Táta byl vášnivý divadelník, amatérské divadlo hrával od dětství a nutil tuto zálibu mámě i mně.
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn