Domů     Ženicha jsem našla na samotě
Ženicha jsem našla na samotě

Po rozvodu mi nezbylo než se odstěhovat z města, na které jsem byla po celý život zvyklá, na venkov, do domku po rodičích. A žádný Buckinghamský palác to nebyl, to mi věřte.

S pubertální dcerou, bez partnera, který by mi byl oporou, a ještě bez koruny, tak to byl můj nový životní začátek. Stěhování probíhalo na podzim, dům byl vychladlý, nehostinný, neútulný. Sedla jsem si na podlahu ve špinavé kuchyni a rozbrečela se.

Třináctiletá dcera mě nejenže neutěšovala, ale prohlásila: „Taky budu brečet. Žít v takovýhle díře je fakticky k pláči.“ Práskla dveřmi a vyběhla po schodech nahoru do promrzlého podkroví.

Ozvala se rána, později jsem zjistila, že vlivem prásknutí dveří spadl na chodbě obraz jelena, který maloval pradědeček.

V domě nám mrzlo

Otřela jsem si uslzené oči a vrátila se zpátky do reality. Nezbývalo než roztopit prastarý kotel na tuhá paliva, jenomže uhlí už bylo v kotelně pomálu. To mě vrátilo zpět do reality. Nejspíš tady zmrzneme. Blížil se svátek svaté Kateřiny, byl to i můj svátek.

To ho oslavím opravdu důstojně, blesklo mi hlavou, když jsem černá od mouru přikládala do stařičkého kotle. Dusila jsem se kouřem. Dýmal, ale nehořel. Jediné, co tu doopravdy a spolehlivě hořelo, byla moje cigareta.

Přiběhla dcera, když mě uviděla, vyjekla leknutím a prohlásila. „Myslela jsem, že je to strašidlo. Mami, mám v pokoji takovou zimu, že modrám a mrzne mi limonáda.

Můžeš s tím něco udělat, prosím?“ Nikdo mě zatápět neučil, v paneláku jsme pochopitelně měli ústřední topení. Zase mi bylo do pláče, jako už tolikrát. „Obleč si svetr,“ poradila jsem jí. „Mám tři,“ odsekla rozhořčeně.

Vypadala jsem jako strašidlo

Druhý den přivezli uhlí. V teplákové soupravě po zesnulém otci jsem ho lopatou házela do kotelny. Bylo mi padesát a byla jsem hubená jako šídlo, s lopatou jsem vypadala komicky.

Když jsem si pak šla do kuchyně uvařit čaj a v chodbě na sebe mrkla do zrcadla, málem se mi zastavilo srdce. Slovy nedokážu popsat, jak jsem vypadala. Vzdychla jsem a vrátila se zpátky k lopatě. Té se mezitím chopil chlapík, který bydlel za potokem. Pamatovala jsem si na něj z dětství, ale jen matně, jméno jsem zapomněla.

Soused mi přispěchal na pomoc

„Nemůžu se na vás koukat,“ vysvětlil a obratně házel uhlí tam, kam patřilo. Nejdřív jsem myslela, že naráží na můj vzhled, pak jsem usoudila, že mluví o zacházení s lopatou. „Nemusíš mi vykat, my se přece známe,“ odvětila jsem. Udiveně na mě zíral.

„Kateřina?“ konstatoval udiveně. Přikývla jsem a jako poděkování za odvedenou práci jsem ho pozvala na čaj a na sušenky. Vzpomněla jsem si, že se jmenuje Jirka, jinak jsem o něm nic nevěděla. Je ženatý? Rozvedený? Kdoví… Každopádně byl sympatický a moc ochotný.

Navrhl, že mi vymaluje a že mě naučí topit v kotli. A na závěr návštěvy mě pozval na sobotní kateřinskou zábavu.

Protančený večer

Venkovská akce se vydařila. Tančím moc ráda, můj společník evidentně také. S Jirkou jsme během večera vypili několik piv a panáků. A hodně jsme si povídali. Ukázalo se, že je rozvedený a bezdětný.

Pracoval jako truhlář v malé továrně v blízkém městečku, zrovna tam sháněli účetní – a tak jsem získala práci i já. Vypadalo to, že se pomalu, ale jistě blýská na lepší časy. S Jirkou jsme se scházeli stále častěji. Bylo nám spolu dobře.

Večeře jen ve dvou

Jednou k večeru, bylo to krátce před Vánoci, jsme u nás doma večeřeli, když jsem uslyšela, jak někdo otevřel zahradní branku. Dcera to být nemohla, byla u kamarádky. Otevřely se dveře a dovnitř vešel můj bývalý manžel.

Moje překvapení bylo tak ohromné, že jsem otevřela pusu dokořán. Vyděšení jsme ale byli oba. Očividně nečekal, že mě najde s cizím chlapem. Nejspíš si myslel, že po něm budu až do konce života truchlit.

Nečekaná návštěva

„Potřeboval bych s tebou mluvit,“ zahuhňal nakonec. „O samotě.“ Zvedla jsem se od večeře a vystrkala ho ven. „Co chceš?“ vybafla jsem. „Přijel jsem si pro vás,“ oznámil mi bez okolků. „Uvědomil jsem si, jak jste pro mě důležité.

Chtěl bych všechno napravit.“ Zírala jsem na něj jako Alenka v říši divů. Zřejmě pokládal za samozřejmost, že se mu s výkřikem „hurá“ vrhnu kolem krku. „To nepůjde,“ řekla jsem suše. Trhl sebou a vykulil oči: „Proč, proboha?“ Lehce jsem pokrčila rameny:

„Jsem totiž vdaná.“ Div neupadl. „Cože?“ vykoktal. „To není pravda. Jak bys to asi stihla?“ Pohodila jsem hlavou. „Byla to jen malá, tajná svatba,“ vysvětlila jsem.

Vzali jsme se

Poznala jsem na něm, že dostal ohromný vztek. S žádnými překážkami nepočítal, měl záviděníhodné sebevědomí. Vrazil zpátky do domu, s čímž jsem nepočítala zase já, ukázal na Jirku dojídajícího večeři a zařval:

„Takže tohle je ten ženich, jo?“ Jirka překvapeně vzhlédl a já jsem přikývla, nic jiného jsem už udělat nemohla. Jirka též zvolna přikývl. Jeho reakce mě příjemně překvapila, zjevně mi chtěl pomoci, přistoupil na mou hru. To se mi líbilo.

„Tak vám přeju hodně štěstí, zoufalci,“ dostal ze sebe můj ex manžel. Otočil se a odpochodoval z domu, přičemž za sebou nezapomněl významně prásknout dveřmi. S Jirkou jsme se o rok později doopravdy vzali.

Měli jsme malou, velice romantickou podzimní svatbu, která se konala na můj svátek.

Kateřina N. (55), Plzeňsko

Související články
23.7.2024
Zatvrdila jsem se a řekla si, že si už do života žádného chlapa nepustím. Potom jsem našla přede dveřmi kytici lučního kvítí. Všechno začalo tak, že jsem napochodovala ve Štěchovicích na parník. Doprovázel mě můj tehdejší kluk, a musela bych se hluboce zamyslet, abych si vzpomněla, jak se jmenoval. Měla jsem jich fůry. Byly to však samé nezávazné známosti, nic vážného. Věděla jsem, že až to bud
19.7.2024
S Václavem jsme se seznámili, když jsem pracovala jako servírka v hospodě. Václav tu sedával málem každý den. Kdyby mi tehdy někdo řekl: toho si jednou vezmeš za muže, zaťukám si na čelo. Vypadal jako ztracená existence. Vůbec jsem si ho tehdy nevšímala, jen jsem mu nosila jedno pivo za druhým. Často seděl v tmavém koutě úplně sám, jindy s kamarády podobného ražení. Šikovná jako poleno By
19.7.2024
Seznámili jsme se u táboráku. Praskalo dřevo, svítily hvězdy a on tak krásně zpíval. Až jsem si musela otřít slzy. Vzpomněla jsem si na den našeho seznámení, který se podobal tomuhle večeru. Šly jsme s kamarádkou podél řeky, večer byl krásný jako ze sna, a my uslyšely ten hlas. Mířily jsme za ním jako zhypnotizované. Můj idol seděl u táboráku s partou přátel. Když uviděli, jak stojíme a zírá
17.7.2024
Byla to láska z pionýrského tábora. Jardovi bylo devatenáct let a dělal vedoucího malým klukům. Byli z něj úplně paf a já taky. Zamilovala jsem se do něj na pionýrském táboře. Všechny holky to věděly, protože neumím udržet tajemství, všechno na sebe vykecám. Jsem odjakživa taková, máma byla to samé v bledě modrém. Byla jsem v oddíle nejstarších, patnáctiletých holek. Jardovi bylo devatenáct a d
14.7.2024
Věřím tomu, že pokud jsou si dva lidé souzeni, cestu k sobě si v životě nějak najdou. Jenom to někdy trvá opravdu hodně dlouho! Setkání, k němuž došlo po tolika letech v naší městské nemocnici, pro mě bylo velkým překvapením. Byla jsem tam tehdy za nemocnou sestrou a její stav mě docela trápil. Kráčela jsem zamyšlená po nemocniční chodbě, když jsem nechtěně vrazila do muže, který šel naproti. Z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět