Domů     Měli jsme být rozhodnější
Měli jsme být rozhodnější

Naše dcera bývala ohromně romantická duše a od doby, co si začala všímat kluků, ji přitahovali hlavně ti, kteří se s děvčaty moc nepárali a byli, jak se říká, problémoví. Jak daleko ji tenhle špatný výběr přivede, to netušil nikdo z nás.


„Opravdu si ho chceš vzít?“, skoro jsem nemohla věřit, že něco takového své dceři říkám. Jenže jsem si opravdu nemohla pomoct. Před týdnem, kdy jsme měli oficiální „seznamovací“ večeři jsme s manželem nemohli věřit svým očím ani uším.

Poslední známost naší Táni, Štefan byl hodně zvláštní případ. Bylo vidět, že tráví spoustu času v posilovně a je na svou figuru až nezdravě pyšný. To bych mu ale ještě byla schopná odpustit.

Horší bylo, že jsme se s manželem shodli, že je opravdu neskutečně namyšlený a hloupý. A co se mi nelíbilo už vůbec, bylo to, jak snadno se dokázal vytočit. Pravda, dělal hodně proto, aby to zamaskoval. Jenže stejně bylo poznat, že má problémy se sebeovládáním.


Svého přítele se zastávala


Já chtěla poté večeři co nejdřív promluvit Táně do duše, manžel tvrdil, že bude lepší, dát tomu čas. Ve skutečnosti měl jako asi všichni chlapi strach z řešení problémů souvisejících s city a vztahy.

Takže mě nijak nepodpořil.
Táňa se na mě dívala, jako bych byla jeden z těch capartů, které učí v mateřské škole. „Ty to prostě nechceš pochopit,“, povzdechla si a potřásla hlavou. „Štefan je moc hodný a chytrý kluk.

Uznávám, když je nervózní, tak se malinko vytahuje a může to i vypadat, že se mnou nejedná úplně hezky. Ale realita je úplně jiná. Až ho poznáte líp, uvidíte…“
Neuviděla jsem. Po půl roce jsem stále nebyla přesvědčená, že je pro ni ten pravý.

Jarda už tak moc proti svatbě nebyl. Dcera ho přesvědčila, že s tou arogantní horou svalů bude šťastná. Nakonec jsem na to manželství kývla. Co jsem měla dělat? I kdybych jí to zakázala, stejně by se zařídila podle svého.


Jeho otec se nechoval dobře


Svatba byla krásná, ale když jsem plakala, bylo to i ze strachu, co naší holčičku v životě čeká. Moje obavy se ještě zhoršily po setkání se Štefanovými rodiči. Co mě obzvlášť zarazilo, byl způsob, jakým se Štefanův otec choval ke své ženě.

Skoro ji nenechal mluvit, neustále ji shazoval. 
Pouhý půl rok po svatbě jsem si poprvé všimla, že má Táňa na rukou modřiny. Tak mě to zaskočilo, že jsem se jí v první chvíli nedokázala ani zeptat.

Už jen ta představa, že ji Štefan bije…
Když jsem se konečně k dotazu odhodlala, Táňa se mi vysmála. Po chvíli, kdy nechtěla říct jak k té fialové nádheře přišla mi potutelně sdělila, že je to následek milostných hrátek.

Neskutečně se mi ulevilo, připadala jsem si trochu jako pitomec, a hlavně jsem byla moc ráda. 


Nevypadala šťastně


Od svatby neuplynul ani rok a Táňa byla v jiném stavu. Já byla zase v sedmém nebi, tak moc jsem se těšila, až ze mě bude babička. Bohužel, moje dcera si těhotenství moc neužívala.

Byla pobledlá, měla špatnou náladu, prostě vypadala tak, jak by šťastná nastávající maminka rozhodně vypadat neměla.
„Prosím tě mami… Nic mi není. To jen ty příšerné nevolnosti. To není jen po ránu, ale úplně celý den.

A do toho mám kvůli hormonům nervy na pochodu. Už aby to malé bylo venku.“ Moc jsem jí litovala. O to víc, že Štefan jí očividně moc nepomáhal.
Byla na konce čtvrtého měsíce, když jsem k ní jednou odpoledne neplánovaně zašla.

Našla jsem ji, jak si u stolu otírá z očí slzy. To by nebylo nic podivného, kdyby neměla na tváři otisk dlaně. Hrozně, ale opravdu hrozně jsem se rozčílila. Tak moc, že jsem ani nemohla křičet.

Jen jsem ji potichu požádala, aby si sbalila kufry a odešla se mnou domů.
„Co blázníš mami? Kvůli tomu, že mi dal facku? Nevíš ani, jak to bylo. Se mnou je to v poslední době složité. Chovám se děsně. Ani se nedivím, že mu ujely nervy. Byl to takový zkrat, není žádný násilník.“


Chtěla jsem, aby od něj odešla


Marně jsem se jí snažila vysvětlit, že na těhotnou ženu může vztáhnout jen, odpusťte mi ten výraz, naprosté hovado. Marně jsem jí přesvědčovala, že kdo to udělal jednou, zaručeně to dříve nebo později udělá znovu. Bylo to k ničemu.

Dál si vedla svou a nakonec mě vyprovodila s tím, že se Štefan už brzo vrátí domů, a jak dobře vím a sama si za to můžu, nemá mě v lásce.
Sotva za mnou doma zapadly dveře, začala jsem Jardu přesvědčovat, že bychom měli pro Táňu zajet, protože jí hrozí nebezpečí.

Místo toho jí manžel zavolal. Samozřejmě mu řekla, že je to celé nesmysl, že jen dělám z komára velblouda. Pohádali jsme se a nikam nejeli.
Kolem druhé mě vzbudilo zvonění telefonu. Volali nám z nemocnice. Prý tam přivezli naši dceru a hrozí jí potrat. To byla hodně špatná zpráva.


Naprosto ji to zlomilo


Jenže mělo být hůř. V nemocnici jsme se dozvěděli, že Táňa o děťátko přišla. Nebyla to žádná náhoda, byla totiž ošklivě zbitá.

Málem jsem omdlela, když jsem ji uviděla na jipce napojenou na přístrojích, s monoklem na oku a rozbitým rtem.
Přes všechnu tu hrůzu nejen, že odmítla podat na svého muže trestní oznámení, ale odmítla proti němu vůbec svědčit. Naštěstí se k němu nevrátila.

I když hovořit o štěstí vlastně není na místě. To, co se stalo, ji zlomilo. Od doby, co přišla o děťátko, to už není ona. Má velké psychické problémy, takže je odkázána na naši pomoc. Snažíme se dělat vše proto, aby se mohla vrátit do života. A já si nikdy nepřestanu vyčítat, že jsem jí tu svatbu nerozmluvila.

Zdena G. (58), Pardubice

reklama
Související články
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
iluxus.cz
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
Značka Goldbergh, oblíbená mezi milovníky sportovního oblečení, s hrdostí představuje svou nejnovější fitness kolekci. Tento rok je poprvé obohacena o kompletní řadu oblečení pro resort wear, což přin
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
nasehvezdy.cz
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
Chvíle hrůzy si prožila herečka Halle Berry (57), které byla mylně diagnostikována pohlavní nemoc. Nakonec se ale jednalo o příznaky menopauzy. „Cítím, jako bych měla v pochvě břitvy,“ přiběhla tehd
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
epochalnisvet.cz
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?   Rozlehlými prostorami
Muž četl moje myšlenky…
skutecnepribehy.cz
Muž četl moje myšlenky…
Lidé kolem nás mohou mít schopnosti, o kterých nemáme ani tušení. Na lázeňském pobytu jsem zažila něco neuvěřitelného. Stalo se to před necelými třemi lety, když jsem byla na měsíčním lázeňském pobytu po jedné komplikované operaci a potřebovala jsem čas na zotavenou. Nezapomenutelné setkání Během těch několika týdnů jsem tam poznala několik zajímavých lidí, ale
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
enigmaplus.cz
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
Zříceninu hradu Trosky najdeme na vrcholu stejnojmenného kopce v okrese Semily v Libereckém kraji. Nachází se na území Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Jde o jeden z našich nejnavštěvovanějších hr
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
epochanacestach.cz
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše, o tom se můžeme přesvědčit jen kilometr od poutního areálu ve Velehradě, v Archeoskanzenu Modrá. Představuje opevněné sídliště z dob Velké Moravy vybudované na základě skutečných archeologických nálezů přímo ze zdejší lokality. Prostor je členěn do několika tematických celků. Fortifikační část se věnuje typům dobových opevnění od hradeb ze dřeva a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Churchill chystal útok na SSSR
historyplus.cz
Churchill chystal útok na SSSR
„Vracím se s pevným přesvědčením, že jsme šťastně vykročili na cestě ke světovému míru,“ nechá se krátce po jaltské konferenci slyšet americký prezident Roosevelt. Setkání protihitlerovské koalice se podle něj vyvinulo více než dobře. To britský premiér Churchill je opatrnější. Tuší, že Rusové si demokracii interpretují po svém… Zatímco Evropa slaví konec největšího konfliktu v dějinách, britský
Využijte sílu Měsíce
nejsemsama.cz
Využijte sílu Měsíce
Sluneční rytmus určuje roční období i to, jak se fyzicky cítíte. Měsíční fáze souvisejí naopak s vaším duchovním světem. Nejvíc energie cítíte při úplňku a po něm dochází k poklesu sil. Také, když se díváte v noci na stříbrný svit měsíce, cítíte fascinaci a údiv? Celá Země je spojena s jeho měnícími se tvářemi – přibýváním, úplňkem, ubýváním a novem. Úplněk Měsíc v úplňku má největší
Polévka z červené řepy, která zahřeje
tisicereceptu.cz
Polévka z červené řepy, která zahřeje
Opravdu zahřeje a dodá vám nálož vitaminů. Ozdobit ji můžete nejen smetanou a bylinkami, ale třeba také slunečnicovými semínky apod. Potřebujete 1 kg červené řepy 2 lžíce másla 1 cibuli 400 g
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
21stoleti.cz
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou,
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
epochaplus.cz
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek,