Domů     Měli jsme být rozhodnější
Měli jsme být rozhodnější

Naše dcera bývala ohromně romantická duše a od doby, co si začala všímat kluků, ji přitahovali hlavně ti, kteří se s děvčaty moc nepárali a byli, jak se říká, problémoví. Jak daleko ji tenhle špatný výběr přivede, to netušil nikdo z nás.


„Opravdu si ho chceš vzít?“, skoro jsem nemohla věřit, že něco takového své dceři říkám. Jenže jsem si opravdu nemohla pomoct. Před týdnem, kdy jsme měli oficiální „seznamovací“ večeři jsme s manželem nemohli věřit svým očím ani uším.

Poslední známost naší Táni, Štefan byl hodně zvláštní případ. Bylo vidět, že tráví spoustu času v posilovně a je na svou figuru až nezdravě pyšný. To bych mu ale ještě byla schopná odpustit.

Horší bylo, že jsme se s manželem shodli, že je opravdu neskutečně namyšlený a hloupý. A co se mi nelíbilo už vůbec, bylo to, jak snadno se dokázal vytočit. Pravda, dělal hodně proto, aby to zamaskoval. Jenže stejně bylo poznat, že má problémy se sebeovládáním.


Svého přítele se zastávala


Já chtěla poté večeři co nejdřív promluvit Táně do duše, manžel tvrdil, že bude lepší, dát tomu čas. Ve skutečnosti měl jako asi všichni chlapi strach z řešení problémů souvisejících s city a vztahy.

Takže mě nijak nepodpořil.
Táňa se na mě dívala, jako bych byla jeden z těch capartů, které učí v mateřské škole. „Ty to prostě nechceš pochopit,“, povzdechla si a potřásla hlavou. „Štefan je moc hodný a chytrý kluk.

Uznávám, když je nervózní, tak se malinko vytahuje a může to i vypadat, že se mnou nejedná úplně hezky. Ale realita je úplně jiná. Až ho poznáte líp, uvidíte…“
Neuviděla jsem. Po půl roce jsem stále nebyla přesvědčená, že je pro ni ten pravý.

Jarda už tak moc proti svatbě nebyl. Dcera ho přesvědčila, že s tou arogantní horou svalů bude šťastná. Nakonec jsem na to manželství kývla. Co jsem měla dělat? I kdybych jí to zakázala, stejně by se zařídila podle svého.


Jeho otec se nechoval dobře


Svatba byla krásná, ale když jsem plakala, bylo to i ze strachu, co naší holčičku v životě čeká. Moje obavy se ještě zhoršily po setkání se Štefanovými rodiči. Co mě obzvlášť zarazilo, byl způsob, jakým se Štefanův otec choval ke své ženě.

Skoro ji nenechal mluvit, neustále ji shazoval. 
Pouhý půl rok po svatbě jsem si poprvé všimla, že má Táňa na rukou modřiny. Tak mě to zaskočilo, že jsem se jí v první chvíli nedokázala ani zeptat.

Už jen ta představa, že ji Štefan bije…
Když jsem se konečně k dotazu odhodlala, Táňa se mi vysmála. Po chvíli, kdy nechtěla říct jak k té fialové nádheře přišla mi potutelně sdělila, že je to následek milostných hrátek.

Neskutečně se mi ulevilo, připadala jsem si trochu jako pitomec, a hlavně jsem byla moc ráda. 


Nevypadala šťastně


Od svatby neuplynul ani rok a Táňa byla v jiném stavu. Já byla zase v sedmém nebi, tak moc jsem se těšila, až ze mě bude babička. Bohužel, moje dcera si těhotenství moc neužívala.

Byla pobledlá, měla špatnou náladu, prostě vypadala tak, jak by šťastná nastávající maminka rozhodně vypadat neměla.
„Prosím tě mami… Nic mi není. To jen ty příšerné nevolnosti. To není jen po ránu, ale úplně celý den.

A do toho mám kvůli hormonům nervy na pochodu. Už aby to malé bylo venku.“ Moc jsem jí litovala. O to víc, že Štefan jí očividně moc nepomáhal.
Byla na konce čtvrtého měsíce, když jsem k ní jednou odpoledne neplánovaně zašla.

Našla jsem ji, jak si u stolu otírá z očí slzy. To by nebylo nic podivného, kdyby neměla na tváři otisk dlaně. Hrozně, ale opravdu hrozně jsem se rozčílila. Tak moc, že jsem ani nemohla křičet.

Jen jsem ji potichu požádala, aby si sbalila kufry a odešla se mnou domů.
„Co blázníš mami? Kvůli tomu, že mi dal facku? Nevíš ani, jak to bylo. Se mnou je to v poslední době složité. Chovám se děsně. Ani se nedivím, že mu ujely nervy. Byl to takový zkrat, není žádný násilník.“


Chtěla jsem, aby od něj odešla


Marně jsem se jí snažila vysvětlit, že na těhotnou ženu může vztáhnout jen, odpusťte mi ten výraz, naprosté hovado. Marně jsem jí přesvědčovala, že kdo to udělal jednou, zaručeně to dříve nebo později udělá znovu. Bylo to k ničemu.

Dál si vedla svou a nakonec mě vyprovodila s tím, že se Štefan už brzo vrátí domů, a jak dobře vím a sama si za to můžu, nemá mě v lásce.
Sotva za mnou doma zapadly dveře, začala jsem Jardu přesvědčovat, že bychom měli pro Táňu zajet, protože jí hrozí nebezpečí.

Místo toho jí manžel zavolal. Samozřejmě mu řekla, že je to celé nesmysl, že jen dělám z komára velblouda. Pohádali jsme se a nikam nejeli.
Kolem druhé mě vzbudilo zvonění telefonu. Volali nám z nemocnice. Prý tam přivezli naši dceru a hrozí jí potrat. To byla hodně špatná zpráva.


Naprosto ji to zlomilo


Jenže mělo být hůř. V nemocnici jsme se dozvěděli, že Táňa o děťátko přišla. Nebyla to žádná náhoda, byla totiž ošklivě zbitá.

Málem jsem omdlela, když jsem ji uviděla na jipce napojenou na přístrojích, s monoklem na oku a rozbitým rtem.
Přes všechnu tu hrůzu nejen, že odmítla podat na svého muže trestní oznámení, ale odmítla proti němu vůbec svědčit. Naštěstí se k němu nevrátila.

I když hovořit o štěstí vlastně není na místě. To, co se stalo, ji zlomilo. Od doby, co přišla o děťátko, to už není ona. Má velké psychické problémy, takže je odkázána na naši pomoc. Snažíme se dělat vše proto, aby se mohla vrátit do života. A já si nikdy nepřestanu vyčítat, že jsem jí tu svatbu nerozmluvila.

Zdena G. (58), Pardubice

Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan