Domů     Jestli nedám syna do ústavu, ztratím manžela

Jestli nedám syna do ústavu, ztratím manžela


V životě jsme často postaveni před nelehké volby. Některé jsou téměř neřešitelné. Nikomu bych nepřála, aby se ocitl v situaci, do jaké jsem se dostala já.


Poprvé jsem se vdávala, když mi bylo osmnáct. Byla to hezká svatba, i když jsem se, jak se to ne zrovna hezky říká, vdávat musela.

S Filipem jsme se měli upřímně rádi, oba jsme věřili, že spolu vydržíme a nebyl důvod, proč bych si nepřipadala ve svůj velký den jako princezna. Zpočátku nám to klapalo, jenže když se narodil Filípek, začala brát pohoda za své.

Na dítě jsme prostě byli moc mladí, manžel byl jen o rok starší než já, ani jeden z nás neměl představu, co všechno dítě v našem životě změní. Nejdřív jsme byli naštvaní, pak jsme se začali hádat, přišlo odcizení.

Když jsme se po pěti letech stáli před rozvodovým soudem, byli jsme smutní, ale věděli jsme, že z našeho vztahu nezbylo nic. Rozchod byl nejlepším řešením.

Nikoho jsem nehledala


Zůstala jsem s Filípkem sama. Filip na něj platil, pravidelně si ho bral na víkendy, prostě jsme fungovali jako stovky jiných rozvedených párů. Být matka samoživitelka ale není jednoduché, a ani pro mě nebylo.

Ale zvládala jsem to, nehroutila jsem se a vlastně jsem byla celkem spokojená. Měla jsem dost kamarádů a kamarádek, sama jsem nebyla ale nového tatínka jsem Filípkovi nehledala. Velká rána pro nás oba přišla, když bylo Filípkovi deset.

Táta Filip se zabil při autonehodě. Nerada na to období vzpomínám, ale s Filípkem nás to ještě víc sblížilo. Rozhodně ale nebyl nějaký ustrašený chlapeček závislý na mámě. To jsem nikdy nechtěla.

Byl to chytrý, samostatný kluk, kterému se dařilo ve škole a byl mnohem rozumnější než jeho vrstevníci.Už od základní školy měl talent na všechno, co souviselo s elektronikou.

Ještě na průmyslovce si ho vyhlédla jedna zahraniční firma a když mu bylo osmnáct, odstěhoval se ode mě do Prahy. Moc času neměl, ale denně jsme si volali, a vídali jsme se, kdykoli to bylo možné. A já měla víc času sama pro sebe.


Prožívala jsem pohádku


Podruhé jsem se vdávala v jednačtyřiceti. Bylo to zase z lásky, i když po krátké známosti. S Romanem jsem se seznámila, když jsem byla s přáteli na kolech. Pomohl kamarádovi, který píchnul kolo.

Potom se k nám přidal a když jsme se večer u aut loučili, pozval mě na večeři. Připadala jsem si s ním zase jako princezna. O tři roky mladší než já, finanční analytik, rozvedený, bez závazků s vlastním domem. Prostě hotový slaďák z televize.

Jenže to byla realita. Syn mi nový vztah přál. Byl mi dokonce na svatbě za svědka. S Romanem si rozuměl. Pochopitelně spolu měli vztah spíš jako parťáci, než jako otec se synem, ale tak to bylo v pořádku. Život byl prostě super.

Občas mě napadlo, čím jsem si takovou pohodu zasloužila. Dařilo se mi i jinak, s Romanovou pomocí jsem si otevřela malé kosmetické studio a překvapivě rychle jsem získala dostatek klientek.


Plány mu zkřížila nemoc

Bohužel štěstí většinou trvá jen chvíli. Jenže když jste v pohodě, nenapadne vás, že konec se blíží. Filip k nám občas zajel na víkend. Mluvili jsme spolu o všem. Věděla jsem, že je u něj na prvním místě práce.

Trochu mě mrzelo, že nemá žádný pořádný vztah, ale uklidňoval mě. „Nemusíš se bát mami. Vnoučat se dočkáš. Než mi bude čtyřicet, budu na tom tak dobře, že budu mít práci jen jako koníčka.

Pak udělám konkurz mezi svými dočasnými známostmi a z tebe udělám babičku…“. Vypadalo to jako dobrý plán. Jenomže pak dostal chřipku. Tedy zpočátku to jako chřipka vypadalo. Jako hodně ošklivá chřipka.

Ale když se po týdnu ráno probudil a zjistil, že nemůže hýbat levou polovinou těla, bylo jasné, že to bude něco horšího. 


Diagnóza nás zaskočila


Sám si zavolal sanitku a z nemocnice mi zavolal až za tři dny, když bylo třeba u něj v bytě zalít květiny. Nechtěl mě děsit. Pravda je, že i když mi neřekl zdaleka všechno, vyděšená jsem byla až dost. Na diagnózu jsme čekali měsíc. Roztroušená skleróza.

Uklidňovali jsme se navzájem, že bude určitě patřit k těm, kdo mají štěstí a nemoc u nich postupuje pomalu. Byly to plané naděje. Kdoví proč, z jaké nespravedlnosti osudu, zrovna u Filipa si tahle hrozná nemoc vybrala zatraceně rychlý postup.

Přišlo několik zhoršení za sebou a přes veškerou moderní léčbu se syn ocitl na vozíku. Práci musel nechat být, řady kamarádů prořídly.

Romanovi dochází trpělivost


„Chtěla bych si vzít Filipa sem k nám,“ řekla jsem Romanovi, „nebo se nastěhuju k němu a za tebou budu jezdit. On to sám nezvládá a já nechci, aby se o něj staral někdo cizí.“ Manžel souhlasil.

Upravili jsme jeden pokoj a já se mohla začít o Filipa starat sama. Ze začátku to vypadalo, že to dáme. Jenže postupně se to všechno začalo Romanovi zajídat. Musela jsem nechat práce, neměla jsem na něj čas, pořád jsem byla s Filipem.

Nedivím se mu, když si mě bral, nemohl tušit, že to takhle skončí. Před pár týdny mi Roman řekl, že bych péči o syna měla nechat na odbornících. A že když to neudělám, nemůže mi zaručit, že se mnou vydrží.

Je to o to horší, že Filip něco tuší a sám na mě tlačí, abychom ho dali někam do ústavu. Ale já nechci. I když je dospělý, je pořád mé dítě a já vím, že se o něj nikdo nepostará tak dobře jako já.

O Romana ale také nechci přijít, mám ho ráda a vím, že to co dělá, nemyslí zle. Opravdu nevím, jak z toho ven.

Gabriela (54), Střední Čechy

reklama
Související články
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
6.4.2024
Láska se může objevit v každém věku. Nebraňte se jí. Ať ještě zažijete ty krásné pocity. Jarda mi vynahradil vše, co mi nedala rodina. Je to už sedm let, kdy jsem se ocitla v pečovateláku. Ne že bych jej akutně potřebovala. Mohla jsem žít dál v našem domě, ale nebyla jsem zcela soběstačná. Ono by stačilo, kdyby se syn přijel třikrát týdně podívat. I když bydlí asi 15 minut, byl by to však probl
5.4.2024
Klárka byla mé jediné dítě. Moc šikovná holka. Jak ale dospěla, měla jsem pocit, že až zbytečně přehání a stěžuje si. Dnes vím, že jsem měla víc poslouchat. Možná jsem byla trošku přísnější ve výchově. Nebylo to ale proto, že bych chtěla Klárku nějak trápit. Chtěla jsem, aby z ní vyrostla samostatná jednotka, která si poradí, protože život není med. Nikdy nebyla ufňukaná, zvládala spoustu věcí,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn