Domů     Už se nikdy nepodívám své dceři do očí
Už se nikdy nepodívám své dceři do očí

Na miminko čekali dlouho. Už to vypadalo, že se ho nikdy nedočkají. Když se na nás štěstí konečně usmálo, báli jsme se těžkého těhotenství. To ale nebylo tím nebezpečím, které dítěti hrozilo.

Byla to láska jako z románu. Milovali se už od školy – moje dcera Dominika a Hynek. Byli mladí, když se brali, a říkali si, že je skvělé, jak žijou naplno, ale také, jak si dávají pozor a nemusí řešit neplánované rodičovství, jako mnozí z jejich okolí.

Byl to velmi rozumný mladý pár. Postupně se všichni jejich vrstevníci poženili, povdávali a nebo také ne, ale všichni přivedli na svět své potomky a někteří se už stačili i rozejít.

Tehdy mi jednoho dne, bylo to na mých narozeninách, řekli, že nadešel jejich čas. Dominice bylo dvacet devět let, Hynkovi třicet a po jedenáctiletém vztahu si konečně řekli, že do toho praští.

Vzali se a vydali se na svatební cestu na Kanárské ostrovy a věřili, že se třeba vrátí ve šťastném očekávání. Domů se dcera těhotná nevrátila, neotěhotněla ani následující měsíc ani za tři ani za půl roku. A tak to šlo celé čtyři roky.

Dcera se radila se svým gynekologem, zda není někde problém, ale ten nebyl. Prozatimní radou bylo, ať to ještě zkouší, ale pro klid obou manželů, že dceru pošle na vyšetření, které napoví, proč se jí nedaří otěhotnět.

Uběhlo opět několik měsíců a lékařské zprávy říkaly, že žádný problém není. Vyšetření podstoupil následně i manžel a u něho také bylo vše v pořádku. Všichni jsme je uklidňovali, že každý šestý pár má problémy s otěhotněním, že nemusí zoufat.

Další rok snažení uběhl. A další a další…

Propadala panice

Bylo jí třicet devět a zeť měl čtyřicítku na krku. To se už rozhodli pro odběr vajíček a následné umělé oplodnění. Všichni jsme byli velice natěšení, ale i napjatí. Vše proběhlo hladce. Po necelých dvou týdnech se ale ukázalo, že to nevyšlo.

Vše jsme statečně ustáli. Nevyšlo to však ani podruhé. Třetí oplodnění se konečně uchytilo. Nemohli jsme tomu uvěřit, dcera byla konečně těhotná. Po této zprávě se Dominika bála i pohnout, aby miminku neublížila. Radost však trvala jen tři měsíce.

Dcera potratila. Bylo to hrozné zklamání! Další oplodnění přicházelo v úvahu nejdříve za půl roku. Stále jsme je všichni uklidňovali, že ještě není nic ztraceno. Dominice bylo čtyřicet jedna pryč a s manželem se dohodli, že podstoupí poslední umělé oplodnění.

Opět to nevyšlo a viděla jsem, jak moje jediné dítě začíná propadat depresi a beznaději. Naštěstí měla vedle sebe báječného chlapa. Díky Hynkovi vše ustála a navození klidné atmosféry jí dávalo klid, že ji má stále rád.

Nechtěl, aby dcera podstupovala další zákroky. Řekl, že pokud jim není přáno mít vlastního potomka, tak se s tím prostě musí smířit. Nebylo to ale tak jednoduché. Čas začal ostré hrany obrušovat a dcera se pustila do nějakých kurzů. Ne, že by toužila po dalším vzdělání, ale musela si něco dokázat.

Zázrak se náhle stal

Žena velice ráda slyší takové to – čas se nedá zastavit! Ale ono to tak někdy je. Blížily se dceřiny dvaačtyřicáté narozeniny a zeť jí dal týden před nimi obálku, ve které byly letenky s termínem odletu přesně na její narozeniny.

Vybral z nostalgie Kanárské ostrovy, kde před řadou let prožili překrásné líbánky. Tím chtěl dceři říct, že ji stále miluje a utvrdit , že ji provždy zůstane oporou. Dominika byla sice nadšená, ale trochu se zlobila, že na ničem nešetřil. Tehdy jen poznamenal:

„Máme vše, tak proč šetřit?“ Rozbrečela se, protože rozhodně vše neměli. Blížil se termín odletu. Dcera se samozřejmě těšila, protože to bylo něco, co jí přivede na jiné myšlenky.

Když se Dominika vrátila, s nadšením líčila, že tak krásné dva týdny ve svém životě nikdy nezažila. Ani se jí nechtělo vracet, ale to už je osud dovolených, dojdou peníze a musíte domů.

Každý, kdo dceru po dovolené potkal, tvrdil, že jen září a ona se opravdu cítila šťastná a byla to opět ona energická a veselá žena, kterou jsem znala. Vše bylo najednou veselejší. Krátce na to se vypravila ke svému gynekologovi.

Lékař říkal, že má ještě rok, možná dva na to, aby ještě postoupila umělé oplodnění. Prohlídka byla jen taková rutina, ale pan doktor se začal náhle usmívat: „ Zdá se, že je tam krásně zahnízděný plod, a to už osm, možná devět týdnů.“

Dcera prý v tu chvíli nechápala, co říká. Tak to ještě zopakoval a něž si to vůbec uvědomila, měla v ruce žádanku na ultrazvuk, který byl o patro níž. Dcera si uvědomila, že její poslední mentruace byla výrazně slabší, než běžně bývá.

Ale přikládala to změně prostředí na dovolené. Asi desetkrát dokola četla, zda je opravdu na žádance napsáno, že je těhotná. Zavolala nejprve mně a pak manželovi, který nejdříve nevěřil, ale pak řekl, ať si ihned někde sednu, že sedá do auta a jede za ní.

Neuvěřitelné a bez problémů

Celé těhotenství bylo bez jakýchkoli potíží. Dcera nebyla unavená, neměla žádné ranní nevolnosti ani pověstné zvláštní chutě. Výbavičku jsme začali pořizovat až se vstupem do sedmého měsíce.

Vzhledem k věku podstoupila Dominika celou řadu vyšetření, takže jsme věděli, že budeme mít chlapečka. Začali jsme zařizovat pokojíček a pořídíli veškeré vymoženosti jako je chůvička, monitor dechu i speciální podušku.

Nelitovali jsme žádných vynaložených prostředků. Dcera se zetěm se smáli, že za dovolenou utratili peníze, které by se nyní hodily.

Říkala jsem jím, aby ničeho nelitovali, že si Tadeáška přivezli z Kanárských ostrovů, sice o několik let déle než chtěli, ale přeci. Náš malý chlapeček se narodil přesně na den. Vše proběhlo bez komplikací. Dcera i vnouček byli v naprostém pořádku.

Svět zaplavilo naše štěstí. První měsíc jeho života jsme měli všichni pocit, že žijeme v ráji. Radovala jsem se jako malé dítě a stejně tak narození vnoučka prožívali rodiče zetě. Byl to sice už jejich třetí vnouček, ale ti dva už byli podstatně větší. Celá velká rodina žila sluníčkem, které k nám přišlo.

Jak jen vrátit čas?

Tadeáškovi bylo pět měsíců, smál se, byl veselý a my s ním. Každá návštěva poradny byla plná radostných zpráv. Naše štěstí se nedalo popsat. Mladí měli veškeré vymoženosti dnešní doby, dávalo jim to větší jistotu a klid.

A já byla připravena pomoct, jak jen to bude v mých silách. Ten den jsem je přesvědčila, aby spolu vyrazili do divadla. Aby si zašli někam prvně od narození malého. Toho jim pohlídám. Společně jsme jim zamávali a já malého uložila do postýlky.

Chvíli jsem mu zpívala a pak, když usnul, jsem si sedla do obýváku a četla si. Spoléhala jsem na „chůvičku“, technickou vymoženost. Kdyby začal malý plakat, byla bych tam hned. Po necelých třech hodinách se ozvaly klíče v zámku, jak se mladí vraceli.

Hlásila jsem, že malý celou dobu spí. S dcerou jsme šly do pokojíčku. Když jsme ale dorazily k postýlce, byl Tadeášek studený a nedýchal. Dcera začala křičet. Zeť ihned zavolal záchranku. Lékař konstatoval smrt.

Dcera hystericky křičela, že jen tvrdě spí a on je lékař a je jeho povinnost ho probudit. V úmrtním listu je zapsáno, že vnouček podlehl syndromu náhlého úmrtí kojence.

Cítím svou strašnou vinu, že jsem u něho neseděla a spoléhala na nějakou techniku, i když nám odborníci vysvětlovali, že bychom smrti malého Tadeáška nezabránili. Jeho smrt si budu vyčítat provždy. Proč se to stalo? A proč, když jsem hlídala já?

Eva (51), Olomouc

Další článek
reklama
Související články
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
epochaplus.cz
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá,
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
epochanacestach.cz
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
Přejdeme-li od katedrále ulicí 1. máje a přes Náměstí republiky, po necelém kilometru se před námi otevře pohled na další významnou olomouckou církevní památku – kostel svatého Mořice. Ten je svou kapacitou 4000 věřících největší gotickou svatyní na Moravě a první písemná zmínka o něm pochází už z roku 1257, i když v 15. století bylo třeba
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
enigmaplus.cz
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
Záhada jednoho z nejzvučnějších případů UFO v zemi, pokřtěného tiskem jako argentinský případ Roswell, dodnes přetrvává v paměti argentinských ufologů i ufologů z různých částí světa. Byl tak pojmenov
Salát z červeného zelí a pomeranče
tisicereceptu.cz
Salát z červeného zelí a pomeranče
Tenhle salát potěší nejen tělo, ale díky své krásné barvě i oči. Potřebujete 1 menší červené zelí 2 červené cibule 1 jablko 250 g vařené červené řepy 50 g vlašských ořechů 1 pomeranč 3 lží
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
historyplus.cz
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
Zadumaně si prohlíží fresky na stěnách rotundy sv. Kateřiny. Připomínají mu slavnou minulost jeho rodu. I Konrád II. Ota by se rád do historie dynastie Přemyslovců zapsal výrazným písmem. Ctižádost mu k tomu nechybí… Ambiciózní povahu nejspíš zdědil po svém otci. Konrád II. Ota (1136/1141–1191) totiž přichází na svět jako dědic vládce znojemského údělu Konráda
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
skutecnepribehy.cz
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
Chodila do sedmé třídy, byla velký samotář, podivín a věděla všechno dopředu – i své známky i to, že se stane neštěstí. Nikdy se nemýlila. Ve třídě bylo ticho jako v hrobě. Právě se ke svému cíli blížila hodina matematiky a žáci 7 C. psali náročný test. Následující hodinu jsem měla volno, a tak jsem se v kabinetě chtěla pustit do kontroly
Každá někdy „potřebujeme“
nejsemsama.cz
Každá někdy „potřebujeme“
Mluvit o potížích souvisejících s toaletou není vždy snadné. Jako by neměla močový měchýř každá žena. Jeho správná funkce může odrážet vaše celkové zdraví. Jak stárneme, mění se i močový měchýř. Elastická tkáň močového měchýře se stává méně pružnou, a měchýř najednou nedokáže pojmout tolik moči jako dříve. Musíte tedy chodit častěji na záchod. Navíc ochabuje stěna močového měchýře a svaly pánevního
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
iluxus.cz
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
Louis Vuitton uvádí novou kolekci kabelek Low Key, která zaujme elegantním a sofistikovaným designem. V úvodu se představují dva modely, které vynikají minimalistickým přístupem a nadčasovým stylem Lo
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
nasehvezdy.cz
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
Dokonalé štěstí prožívá herečka Beáta Kaňoková (35) ze seriálu Zlatá labuť, která má ve svém partnerovi, kameramanovi Tomášovi Kotasovi (35), velkou oporu. Anonymní zdroj z jejich blízkého okolí nám
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
21stoleti.cz
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidna
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
epochalnisvet.cz
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
Slavný biblický příběh o zničení hříšných měst Sodoma a Gomora zná téměř každý. Až do současnosti si ale odborníci lámali hlavu nad tím, jestli si autor této části Bible událost vymyslel, nebo vycházel z něčeho, co se skutečně událo. Podle nejnovějších archeologických objevů se ale zdá, že se celá zkáza stala přesně tak, jak tvrdí Bible!