Domů     Zničila jsem naši rodinu
Zničila jsem naši rodinu

Ani ve snu by mě nenapadlo, že jsem schopna něčeho tak strašného. Přesto se to stalo a důsledky si teď asi všichni poneseme po zbytek života.

Dívá se na mě přes stůl tím svým magickým pohledem. Jenže na mě to už dnes tolik nezabírá. Mísí se ve mně pocity něhy , lásky se záchvaty zlosti a nenávisti. Nenávisti k němu, protože mě svedl a nenávisti k sobě, protože jsem to dopustila.

Aleš se na mě provinile usměje. Ne, nezabírá to. Jsme tu jak dva ztroskotanci, zbyli jsme si.

Nezamlouval se mi ani trochu

Když nám moje dcera přivedla před lety ukázat svého přítele, nebyli jsme s manželem zrovna nadšení. Naše Dáša byla odmala dost velká tvrďačka. Velmi ambiciozní, až příliš vážná a seriozní..

A najednou si přivedla o deset let staršího, ale na první pohled chlapíka s hlavou kdesi v oblacích. Plného nevázaného humoru a romantiky. Nějak mi to nešlo k sobě a mému muži také ne. Ale nakonec jsme se museli smířit s tím, že si Aleše dcera vezme.

Poopravila jsem názor

Musím přiznat, že čím více jsem měla možnost Aleše, svého zetě, poznávat, tím víc jsem se mu za své první dojmy z něj, musela v duchu omlouvat. Stal se z něj totiž zodpovědný manžel a brzy i otec. O své dvě děti se velice zodpovědně staral.

Miloval je a udělal by pro ně cokoli. Zato Dáša byla jako matka tak trochu na baterky. Brzy po narození Elišky, druhého dítěte, se jí naskytla v práci možnost kariérního růstu. Ani na chvíli nezaváhala.

Hlídání na střídačku

Dáša tedy byla celé dny v práci a na děti měla minimálně času. Aleš také pracoval, ale vždy chvátal rychle domů, aby se o Elišku a Erika postaral. Do té doby jsem hlídala já. Šla jsem právě do důchodu a tak jsem mohla s hlídáním pomáhat.

Děti chodily už do školky a my se s Alešem střídali v jejich vyzvedávání a v odpoledním programu pro ně. Můj manžel stále ještě pracoval a tak jsme na to se zeťákem zbyli sami.

Chvilky plné pohody

Občas jsme se při výměně dětí trochu zapovídali. Zjistili jsme, že máme stejný vkus a názory v mnoha směrech. Mohli jsme si spolu povídat vlastně o čemkoliv. O filmech, o knihách, o sportu, o politice. Naše debaty se stále protahovaly a protahovaly.

A já se přistihla, že se jich pokaždé už nemůžu dočkat. Že čekám, až Aleš u nás zazvoní.

Bylo to docela normální

Dokonce jsem si často už dopředu připravovala nějaká témata, abychom měli jak začít naši debatu. Přišlo mi to ale docela normální a neviděla jsem na tom nic špatného. Nakonec spokojená byla i moje dcera, že si tak dobře rozumíme.

Měla alespoň klid na svou práci. A mě konečně někdo se zaujetím poslouchal. Můj muž byl totiž vždy velice hodný a laskavý člověk, ale zároveň velice uzavřený. Povídat si jen tak o věcech, považoval za ztrátu času a mě neměl v úmyslu poslouchat.

Byla jsem z toho v šoku

Dlouhou dobu jsem se soustředila jen na témata našich debat s Alešem. Byla jsem jimi tak zaujatá, že mi něco dost podstatného uniklo. Ten den, kdy jsem si to konečně uvědomila, jsem byla v šoku. Můj zeť se mnou totiž zcela otevřeně flirtoval.

Nemohla jsem to pochopit. Vždyť jsem byla matka jeho ženy a navíc o dvanáct let starší! Tomu se musí udělat okamžitá přítrž, rozhodla jsem se ihned.

Vydrželo to jen měsíc

Celý dlouhý měsíc jsem se chovala k Alešovi naprosto odměřeně. Převzal si děti, ani jsem ho nepozvala dál a lifrovala ho ze dveří. Byl z toho celý zmatený, ale já nic nehodlala vysvětlovat ani s ním vést sáhodlouhé rozhovory.

Jenže jsem si musela přiznat, jak moc mi jeho přítomnost a to posezení s ním vlastně chybí. Nedalo se to vydržet. Byla jsem tím jak posedlá.

Už se to nedalo zastavit

Jednoho dnes k nám Aleš zase přišel. S velkou kytkou a provinilým úsměvem na rtech. Omlouval se, jestli jeho chování bylo pro mě nepřípustné. Nemůže si ale prý pomoc, protože ke mně vážně něco cítí. Chtěla jsem a hlavně jsem ho měla ihned vyhodit.

Ale neudělala jsem to. To, že mě balí mladý, pohledný, hodný a chytrý chlapík, mi zcela zamotalo hlavu. Život je přece třeba žít tady a teď. A trochu toho flirtu ještě nikomu neuškodí.

Flirtem to neskončilo

Od té chvíle, kterou jsem nezvládla, a já dneska moc dobře vím, že to bylo tehdy na mně. Já měla říct razantní ne a poslat ho i s kytkou k šípku, vzaly události rychlý spád. Nejprve přišly letmé doteky, dlouhé pohledy do očí, pak první polibek a objetí.

Bla jsem jak omámená. Toužila jsem celý život po romantické lásce a nikdy nepřišla, až teď. Začali jsme se s Alešem scházet i mimo domov, zajeli jsme i na chatu.

Stali se z nás milenci a začali jsme před nechápavými pohledy a otázkami mého manžela a mé dcery, kličkovat jak dva zajíci.

Byl to konec

Když to přece jen prasklo, ulevilo se mi. Už jsem byla na pokraji psychických sil. Ale zároveň zamilovaná a směšná, jak mě trefně charakterizoval můj manžel. To byl celý on. Všechno trefně okomentoval a zareagoval věcně a systematicky.

Přesně jako jeho dcera, která mu je tak podobná. Manžel se odstěhoval ke své sestře. Dáša naopak přestěhovala Aleše ke mně domů a podala žádost o rozvod. Místo nás teď děti hlídá chůva a my je už delší dobu neviděli.

Co bude dál

Naše rodina je v troskách. Se mnou ani s Alešem nemluví ani moje dvě další děti a naše celé příbuzenstvo. Vím, zasloužíme si to. Všechno jsme zničili. Přesto mám Aleše pořád moc ráda. Ale žít s ním, to asi teď nedokážu.

Běla F. (62), jižní Morava

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,