Domů     Starám se o cizího chlapa!
Starám se o cizího chlapa!

Neměla jsem štěstí na muže, proto jsem si myslela, že zůstanu na stáří sama. Ale ne. Mám parťáka. I když důvod je smutný.

Lenka se narodila pět let po mně, přesto tu už není. Osud to někdy takhle zařídí. Byla to tragická nehoda, smutná náhoda. Když tu zůstal Radek sám, našli jsme k sobě cestu. On totiž nebyl zrovna mluvný, takže jsme nebyli vyloženě semknutí přátelé. Přesto jsme k sobě cestu našli.

Vymodlené dítě

Maminka mi vyprávěla, že měla v mládí úraz, kvůli kterému by podle prognóz neměla mít děti. Když jsem se narodila, byla jsem pro celou rodinu požehnání. A jaké štěstí bylo, když se za pět let zadařilo a přišla na svět i Lenka. Takový kopec štěstí.

Bohužel za mnoho let se obrátil ve velkou tragédii. Nebudu však předbíhat. Když se narodila sestřička, nežárlila jsem. Naopak. Panenky jsem vyměnila za kočárek s malou sestřičkou. Chlubila jsem se s ní, hlídala jsem jako velká maminka.

Ani v pubertě jsme se nijak neškádlily. I když jsem byla skoro dospělá, nevadilo mi, že jsem na ni musela někdy dohlédnout. Byla totiž moc hodná.

Ti naši kluci

Logicky jsem jako první začala randit s chlapci. Tehdy to bylo ještě hezké, nevinné. Lásky, jež byly čisté. Ty bych vyměnila za pozdější vztahy, kdy jsem na ty zralejší muže neměla štěstí. Buď jsem narazila na nevěrníka, chlapa bez ambicí a peněz nebo lháře.

Lenka měla větší štěstí. Její kluci byli pohodáři. Možná jsem jí i trochu záviděla. Pak ale přivedla Radka. Byl sice pohledný, ale něco mi na první pohled nesedlo. Byl takový zamlklý, moc se neusmíval. Lenka ale byla bláznivě zamilovaná. Což jsem trochu nechápala.

Proč zrovna on?

Možná mne i zarazilo, že se lišil od předchozích chlapců Lenky. Ti byli živelnější. Radek měl zkrátka takovou introvertní povahu. Pocházel z rozvedené rodiny, jeho dětství prý nebylo zrovna šťastné.

I proto se na moji sestru upnul, hluboce ji miloval a jí imponovala ta jeho bezbřehá láska. Na to jsem přišla až později. Nakonec se ti dva vzali.A já? Jak jsem již psala, na muže jsem neměla štěstí. Tím pádem jsem nenašla ani otce pro své vytoužené dítě.

Bohužel. Trošku jsem spoléhala, že alespoň Lenka vnese do naší rodiny dětský smích.

Byli má rodina

Sestřička byla v manželství spokojená a i Radek se trochu uvolnil. Bývala jsem u nich docela často, sám švagříček mi i pomáhal s věcmi, které přísluší chlapům. Jak jsem pochopila, musel člověka vždy důkladněji poznat, aby se mu otevřel a měl k němu důvěru.

Nakonec jsme spolu ještě zažili spoustu legrace. Byla tam ovšem jistá ale… I když Lenka měla k potenciálnímu mateřství předpoklady, nedařilo se jí otěhotnět.

Bolestivé „mateřství“

Oba po dětech moc toužili, já jsem si dítko také přála, protože když jsem neměla své, ráda bych pomáhala. Lenka prodělala mimoděložní těhotenství, až lékaři nakonec řekli, že vlastní děti nikdy mít nebude. Bylo to tragické zklamání.

Smutnily jsme, že se naplnilo to, co lékaři tvrdili kdysi naší mamince. Radek byl zase skleslý, že se mu nepodařilo vybudovat si vlastní velkou rodinu. Lenku však neopustil, byl jí oporou.

Vlastní dítě ano, cizí ne

S Lenkou jsme spolu spoustu věcí probíraly. A napadlo nás, že když nejde počít dítě přirozeně, možná by přišla v úvahu adopce. Jenže to Radek striktně zavrhl. Představa cizích dětí pro něj byla nepřijatelná. Bál se, jaké by měly geny.

Pak i tvrdil, že to je možná tím, když viděl, jak se k němu choval zlý otčím. Lenka se Radka snažila přemluvit, ale marně. Tehdy měli mezi sebou první rozpory.

Zničila nás katastrofa

Možná se sobě tehdy trochu odcizili. Lenka hodně jezdila na výlety s kamarádkami. Radek si svým způsobem dával za vinu, že to v manželství skřípe. Když se situace zlepšila, přišla ta tragédie. Lenka tehdy jela na hory.

Radek nelyžoval, takže Lenka vyrazila s kolegyněmi z práce. Bohužel na cestě měli nehodu. Fatální. Lenka nepřežila.

Švagra její smrt zasáhla

Odchod milované Lenky nás zasáhl. Tehdy žila ještě maminka, ale byla nemocná, takže jsem se o ni musela starat. To mi dovolilo občas tak nějak zapomenout. Radek byl ale vlastně sám. I když jsme zůstali v kontaktu.

On se však do té samoty uzamkl a opět moc nekomunikoval. Odůvodňoval to tím, že mu připomínáme Lenku. Aby se nezbláznil, začal víc pracovat. Vzal si brigádu, přestěhoval se i z bytu, aby mu nepřipomínal zesnulou ženu. Tehdy jsme se neviděli asi pět let.

Další tragédie v rodině

Během té doby zemřela i moje maminka. Odchod sestry jistě urychlil její skon. Najednou jsem byla i já na světě sama. Kolikrát mne napadlo Radkovi zavolat, ale nechtěla jsem obtěžovat. Pak mi jednoho dne zazvonil telefon. Volali z nemocnice, kam přivezli Radka.

Prodělal těžkou mrtvici. Byla jsem jediná blízká osoba. Ihned jsem za ním vyrazila. Když jsme se viděli po těch letech, omlouval se mi, že se tak odvrátil. Dokonce se snažil mluvit víc než kdy jindy. Jenže to moc nešlo. Čekala ho dlouhá cesta plná rehabilitací.

Byl ochrnutý na půlku těla, ale neskutečně bojoval. Když se Radek dal trochu do kupy, vyvstala otázka, co dál.

Věděla jsem, co dělat

Musel mít nějaký dohled. Spontánně jsem řekla, že si ho vezmu k sobě a postarám se o něj. „Jsi si jistá?“ zeptal se s tím, že nechce obtěžovat. Byla jsem si jistá. Musela jsem to udělat pro něj. Pro sestru. Pro naši rodinu, která žije ještě v nás dvou.

Byť nejsme jedné krve. Péče o postiženého člověka skutečně není lehká, ale nikomu jinému bych ji nevěnovala. Žijeme v jednom velkém bytě. Jako přátelé a kamarádi. Je nám skvěle a víme, že Lenka to stejně nějak zařídila. Jinak bychom totiž byli sami.

Mirka D. (68), Hradec Králové

reklama
Související články
12.5.2024
Můžete se rozhádat, na řadu let ztratit. Pravé přátelství však vydrží. To naše s Danou však mělo velké šrámy. Bylo to ve školce. Pamatuji, jak jsem měla lakovky a ta copatá blondýnka mi je záviděla. Schválně mi šlapala na nohu zablácenou botou. Tehdy jsme se pohádaly. Ale pak jsme se potkaly i ve škole, a jelikož jsme se znaly, nějak jsme se skamarádily. Nerozlučné kámošky od školy V prvn
12.5.2024
Vdávala jsem se v 25 letech a už tehdy mi říkali, že si to mám rozmyslet. Můj nastávající byl prchlivý a podezíravý. Já si ale myslela, že nám to vydrží navěky. Když dnes vidím u své dcery, kolik mají dnešní holky dostupných informací, trochu závidím. Dnes a denně čtu příběhy o ženách, které trpěly pod drobnohledem žárlivce. Začíná to skoro vždy stejně, tak jako kdysi u mne, jenže já to nemo
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř